ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Oftalmologie Oftalmologie Bucuresti

Sfaturi utile!

1. DE CE ESTE IMPORTANT CONSULTUL OFTALMOLOGIC PERIODIC?
Vizita la cabinetul oftalmologic ar trebui sa inceapa inca din mica copilarie deoarece sunt afectiuni oculare care nu atrag atentia pacientilor in mod deosebit, dar pot avea consecinte asupra dezvoltarii vederii. Cel mai simplu exemplu este existenta unor diferente mari de dioptrii intre cei doi ochi, care necorectate pot duce la o vedere slaba (ambliopie) a ochiului cu dioptrie mai mare.
Consultul oftalmologic de multe ori poate descoperi o afectiune oculara ce nu s-a manifestat clinic (ex.glaucomul sau retinopatia diabetica).
Diagnosticul si tratamentul precoce pot preveni astfel pierderea vederii.
2. CINE SE POATE OPERA CU ILASIK?
*Persoanele care poarta ochelari sau lentile de contact.
Trebuie cunoscut faptul ca nu orice purtator de ochelari poate beneficia de operatia cu laserul excimer pentru reducerea dioptriilor. Selectia pacientilor este foarte importanta pentru rezultatul postoperator imediat dar si pe termen lung, varsta recomandata fiind mai mare de 20 ani,cu o refractie stabila de minim 1 an.
De asemenea consultul clinic (dioptriile) si anumite investigatii de specialitate (topografie corneana ,aberometrie) sunt absolut necesare preoperator.
* Persoanele care nu sufera de alte afectiuni oculare (keratoconus, glaucom, etc.) * Persoanele care nu au boli sistemice (diabet zaharat etc.)
3. DACA LUCRATI MULT IN FATA COMPUTERULUI...
...si aveti senzatia de oboseala vizuala, senzatia de corp strain, uscaciune oculara sau episoade de lacrimare abundenta aparute din senin, e foarte posibil sa aveti nevoie de “lacrimi artificiale”. Cereti sfatul unui medic oftalmolog WEST EYE HOSPITAL asupra produselor care va sunt mai potrivite dumneavoastra.
4. DESPRE CUMPARAREA SI INTRETINEREA OCHELARILOR DE VEDERE
Vedem destui pacienti care poarta, in special pentru citit (aproape) ochelari cumparati din supermarket sau de la comercianti ambulanti. Evident, este o greseala deoarece pentru a avea niste ochelari potriviti este nevoie atat de un consult oftalmologic corect si amanuntit, cat si de o executie a lentilelor foarte buna.
5. DESPRE OCHELARII DE SOARE
Scopul acestora nu este in principal estetic. Lentilele trebuie sa aiba o protectie reala impotriva radiatiilor ultraviolete si trebuie sa fie certificate in acest sens. De asemenea ochelarii trebuie sa fie suficient de mari incat sa protejeze impotriva luminii atat in partea superioara cat si in partea inferioara si trebuie sa aiba rame groase pentru protectia laterala.
6. DESPRE LENTILELE DE CONTACT
Multi pacienti refuza portul lentilelor de contact datorita unor idei preconcepute conform carora aceastea sunt daunatoare si pot provoca multiple probleme oculare. Trebuie sa stiti ca dispunem in present de lentile de contact de ultima generatie fabricate din materiale cu proprietati exceptionale ce pot fi purtate pe tot parcursul zilei, chiar si de copii, atata timp cat sunt respectate normele de igiena si recomandarile producatorilor.
Lentilele de contact sunt indicate pentru corectarea viciilor de refractie putand imbunatati considerabil calitatea vietii pacientilor.
Nu trebuie cumparate fara un consult de specialitate.
Comoditatea si dorinta de a achizitiona rapid niste lentile de contact pot avea consecinte negative asupra sanatatii ochilor. De asemenea, folositi doar solutiile de dezinfectare si intretinere concepute pentru lentilele de contact si nu le inlocuiti cu solutie salina, ser fiziologic sau apa de la robinet! Bacteriile se dezvolta foarte repede in astfel de medii.
7. DESPRE TRAUMATISMELE OCULARE
De multe ori ne confruntam cu accidente casnice sau de munca, involuntare care se soldeaza cu eroziuni corneene, plagi conjunctivale, corneene sau corpi straini intracorneeni, metalici sau nemetalici (plastic,sticla sau corpi vegetali).
In general pacientii au dureri puternice, acuza scaderea vederii, fotofobie etc., este obligatoriu sa va prezentati la doctor.
In caz contrar, pericolul cel mai mare este suprainfectia unei plagi sau eroziuni corneene, in lipsa unui tratament adecvat care poate duce la formarea unui abces cornean urmat de perforarea corneei si chiar pierderea globului ocular.
Alteori poate ramane nediagnosticata o plaga sclerala acoperita de conjunctivita, situatie in care se pot produce printre altele infectarea continutului ochiului, dezlipire de retina, si chiar atrofierea globului ocular.
De aceea este recomandat ca in cazul oricarui traumatism ocular, chiar minor, persoana implicata sa se prezinte la un examen de specialitate, in vederea investigatiilor necesare si instituirii unui tratament adecvat.
8. DESPRE CONJUNCTIVITA
Sunt de evitat situatiile in care o persoana care constata ca i s-au inrosit ochii si are un discomfort, merge la farmacie si cumpara orice “colir“ pentru tratament.
De multe ori sfatul primit in farmacie poate sa nu corespunda cu un tratament adecvat si astfel se intarzie diagnosticul si evident vindecarea. Exista de exemplu anumite infectii virale (herpetice) care pot mima o conjunctivita, dar care se trateaza conform patologiei in cauza. De aceea o vizita la medicul de specialitate este obligatorie, iar automedicatia de evitat.