Woebot – o posibilă soluție digitală pentru îmbunătățirea sănătății mintale

©

Autor:

Woebot – o posibilă soluție digitală pentru îmbunătățirea sănătății mintale
O echipă de cercetători din San Francisco a dezvoltat o soluție de terapie psihologică prin inteligență artificială, mai exact un chatbot de sănătate mintală, numit Woebot.

Aplicația este accesibilă momentan doar prin Facebook Messenger, poate monitoriza starea generală a utilizatorului și poate oferi conversații automate extrase dintr-o arhitectură de tehnici de terapie cognitiv-comportamentală.

Unealta se bazează pe soluții de auto-ajutorare pe baza unor cuvinte cheie detectate în „discuția” cu utilizatorul. Oferă ulterior recomandări, resurse sau video-uri motivaționale pentru îmbunătățirea stării de bine.

Aplicația a fost supusă și unui studiu, publicat în Journal of Medical Internet Research, Mental Health, prezentând eficiență în reducerea simtomelor depresive după doar 2 săptămâni de utilizare. În cadrul studiului, 70 de studenți cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani au fost grupați aleatoriu, astfel încât fie să folosească aplicația, fie să beneficieze de informații prin intermediul unui ebook oferit de National Institute of Mental Health de manageriere a depresiei. După 2 săptămâni, cei care au „comunicat” cu Woebot au prezentat mai puține simptome de anxietate și depresie, comparativ cu grupul de control.

Dezvoltatorii consideră că Woebot este o soluție în era digitală pentru acele persoane care, din diferite considerente, cum ar fi de teama de stigmatizare sau din motive financiare, nu apelează la serviciile unui psihoterapeut pentru anumite probleme ce țin de sănătatea mintală. Cu toate acestea, așa cum menționează și autorii studiului și dezoltatorii aplicației, chatbot-ul nu înlocuiește ajutorul psihologic de specialitate, dar oferă acces ușor pentru cei care se confruntă cu probleme minore de sănătate mintală. Tocmai din acest motiv, Woebot explică de la începutul discuțiilor că este un robot, nu un subtituent al specialiștilor în psihologie.

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 08-02-2019 | creare: 09-06-2017 | Vizite: 1183
Bibliografie
Is Woebot, a mental health chatbot, the future of therapy?, link: https://newatlas.com/woebot-mental-health-chatbot/49952/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Starea de bine asociată cu locuitul în cartiere înverzite, cu multe păsări
  • Desenul și coloratul îmbunătățesc sănătatea mentală și starea de bine
  • Top 10 aplicații pentru sănătatea mentală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum