ROmedic Cabinete medicale Botosani Cabinete Remodelare corporală Remodelare corporală Botosani

Sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian
Autor: Fiziokinetoterapeut Alexandra Amitroae

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune medicală ce se caracterizează prin compresiunea nervului median la nivelul încheieturii mâinii, pe partea palmară, unde există o structură anatomică fibro- osoasă, numită tunel carpian.

 

Cauzele sindromului de tunel carpian

Compresiunea nervului median la nivelul acestei structuri înguste și inextensibile poate fi secundară:
- utilizării excesive a încheieturii pumnului;
- unor boli care afectează țesutul conjunctiv, care determină inflamația și tumefacția articulațiilor (poliartrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, diabetul zaharat, obezitatea);
- unor tenosinovite;
- unor traumatisme osoase;
- tumorilor aparute la acest nivel;
- înaintării în vârstă;
- unor afecțiuni endocrine: hipotiroidismul și acromegalia;
- unor boli care determină diverse depozite la nivelul articulațiilor: amiloidoza și mucopolizaharidozele;
- acumulării de lichid în interiorul tunelului carpian;
- fumatului.

 

  Principalele simptome ale sindromului de tunel carpian sunt: furnicături, înțepături în degetele de la mână, cu excepția degetului mic, îndeosebi noaptea, iar scuturarea mâinii sau lăsarea ei să atârne jos din pat pot produce ameliorarea simptomelor. Noaptea, pacientul are tendința de a îndoi încheietura mâinii și a comprima suplimentar nervul median. Ulterior, apar dureri care variază de la ușoare la sfâșietoare, slăbiciune musculară și chiar atrofierea mușchilor de la acest nivel.

 

  Cea mai importantă recomandare de prevenție a bolii este evitarea suprasolicitării mâinilor dar și tratarea corectă a altor boli care pot cauza sindromul de tunel carpian, menținerea unei greutăți corespunzatoare, evitarea fumatului, realizarea unor exerciții fizice care să ajute flexibilitatea mâinii, încetarea activităților care creează disconfort local, evitarea aportului de sare care favorizează apariția edemelor, evitarea frigului și folosirea ortezelor de încheietură.

 

  Tratamentul fiziokinetic este recomandat în toate stadiile bolii. La WorkTape Medical vin foarte mulți pacienți cu această afecțiune cauzată în primul rând de profesia acestora. După terminarea tratamentului recuperator aceștia se simt mult mai bine dar trebuie să respecte recomandările de mai sus. 

 
Programare