ROmedic Cabinete medicale Botosani Cabinete Remodelare corporală Remodelare corporală Botosani

Ce este ecografia Doppler a vaselor cervicale?

Ce este ecografia Doppler a vaselor cervicale?
Autor: Dr. Dohotariu Alin

Ecografia Doppler a vaselor cervicale este o procedură sigură, nedureroasă, care folosește ultrasunetele pentru a examina vasele care duc sânge către creier. Acestea sunt dispuse în pereche – 2 artere carotide comune, ce se impart fiecare în artere carotide internă si externă, care asigură 75% din necesarul de sânge al creierului și 2 artere vertebrale, care asigură restul de 25% din necesar.

Dopplerul cervico-cerebral se efectuează pentru a urmări dacă arterele carotide sau vertebrale sunt îngustate sau dilatate și dacă sângele circulă cu viteze normale la nivelul acestora.

Arterele sunt de regulă îngustate printr-o placă de aterom - o depunere pe partea internă a vasului (între endoteliul intimal și stratul muscular arterial), fiind  alcătuită în principal din colesterol. Prezența plăcilor de aterom pe vase este un semnal de alarmă, semnificând risc crescut de accident vascular cerebral sau de infarct miocardic.

 

Diagnosticul şi tratamentul precoce al plăcilor de aterom scade riscul de accident vascular cerebral.

Trebuie să faceti Doppler carotidian dacă aţi avut accidente ischemice tranzitorii sau accidente vasculare cerebrale sau dacă suferiţi de o boală care creşte riscul de accident vascular cerebral, cum ar fi:

  • Hipertensiunea arterială
  • Diabet zaharat
  • Hipercolesterolemie
  • Istoric familial de accident vascular cerebral sau boala cardiacă ischemică
  • Accident ischemic tranzitoriu sau accident vascular cerebral recent
  • Suflu carotidian, detectat de doctor la examinarea cu stetoscopul
  • Boala coronariană
  • Fumatul

În concluzie ecografia doppler a arterelor cervicale este o metodă simplă, lipsită de pericole pentru pacient, și care poate da foarte multe informații despre arterele pacientului și despre modul cum circulă sîngele prin aceste artere, evidențiind riscul de accident vascular cerebral sau  cauza unui accident vascular cerebral. Această metodă este foarte utilă pentru stabilirea unui tratament adecvat medicamentos și uneori chirurgical sau intervenționist.

În fiecare luni, Dr. Alin Dohotariu, medic primar în Radiologie și Imagistica Medicală efectuează ecografii in cadrul clinicii noastre.

Sunați acum pentru programare la  0758 959 677 sau completați formularul de programare online aici.

 
Programare