ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ginecologie & Obstetrică Ginecologie & Obstetrică Bucuresti

ALERGII ALIMENTARE

ALERGII  ALIMENTARE
Autor: WORLD CLINIC
Analize pentru depistarea si tratarea alergiilor alimentare

Alergiile alimentare se pot trata in mai putin de 3 luni, in urma efectuarii analizelor alergologice la WORLD CLINIC. Probele se preleveaza in Romania, la WORLD CLINIC, iar prelucrarea acestora se face in laboratoare din Germania.
Pe langa alergiile alimentare clasice prin anticorpi IgE( in majoritatea cazurilor fiind negative), pseudoalergii sau intolerante la fructoza, lactoza o mare importanta o au intolerantele mediate de IgG4. Aici nu este vorba despre alergii in sensul clasic, desi IgG4 poate provoca simptome alergice prin eliberarea de histamina. Mult mai frecvent se exteriorizeaza intolerantele prin IgG4 sub forma unor simptome nespecifice, care de regula apar abia la ore sau zile dupa consumul alimentelor responsabile pentru acest lucru. Intolerantele alimentare pot cauza afectiuni foarte diferite.Dupa metodele de investigare vechi, deoarece simptomatica apare de obicei cu intarziere, un diagnostic se poate stabili abia dupa ani sau zeci de ani.

Prin probele serologice efectuate de World Clinic, acum acest lucru se poate identifica in mai putin de 2 saptamani, fara ca pacientul sa duca povara alergiilor ani de zile.

Afectiuni asociate cu incompatibilitatile alimentare :

- afectiuni digestive : dureri abdominale, balonari, diaree, sindrom de malabsorbtie, constipatie, sindrom de colon iritabil
- afectiuni dermatologice : eczeme, urticarie, prurit, neurodermatita
- rinita alergica, astm bronsic
- oboseala cronica
- obezitate
- dureri de cap ( adesea de tipul migrenelor)
- predispozitie la infectii
- sindrom de hiperactivitate la copii

Cu conceptul nostru de diagnostic in colaborare cu laboratoare de renume din Germania, Austria si Franta sunt cuprinse cu certitudine toate cauzele incompatibilitatilor. Alimentele netolerate sunt astfel recunoscute si pot fi eliminate clar din alimentatie. Tabelul alimentelor cuprinde mai mult de 98% din incompatibilitatile clinice relevante.

Ce este de facut in cazul unui test pozitiv IgG4?

Incompatibilitatile generate de IgG4 persista doar rareori pe tot parcursul vietii. Printr-o eliminare temporara, de cel putin 3 luni a alimentelor incriminate, acestea involueaza.Veti primi un plan individual de alimentatie, pe baza intolerantelor dumneavoastra din care veti extrage ce puteti manca in fiecare zi si exista posibilitatea sa comandati un manual de retete, special adaptat nevoilor dumneavoastra.
Impreuna cu rezulatatele analizelor, laboratorul va prescrie si o DIETA PERSONALIZATA STIINTIFIC, elaborata pe baza analizelor dumneavoastra.

Factorii care cauzeaza intolerantele alimentare

Alergii alimentare prin anticorpi IgE

Alergiile alimentare iau nastere prin reactiile imune. In principiu fiecare aliment sau fiecare parte componenta a alimentelor poate declansa o reactie alergica. Alergia clasica se bazeaza pe reactiile imunologice cauzate de IgE. Prin cantitatea mare de IgE existenta, la alergici se permite mastocitelor sa elibereze histamina in cantitati foarte mari. Astfel iau nastere simptomele tipice, care apar la scurt timp dupa consumarea alimentului.

Simptomele unei alergii alimentare prin anticorpii IgE :
- tractul digestiv : greata, voma, balonare, crampe abdominale , diaree, constipatie
- piele : eczeme alergice, urticarie
- cai respiratorii : astm, rinita alergica
- circulatie : scaderea tensiunii, palpitatii
In urma identificarii alergenilor din proba de sange prelucrata in laboratorul din Germania pacientul va primi dieta personalizata, care trebuie respectata, in functie de gravitate intre 3 si 6 luni (rareori unii pacienti trebuie sa elimine din alimentatie un produs pentru tot restul vietii) si o terapie . O data respectati acesti pasi, 90 % dintre pacienti revin la o viata normala dupa numai 3 luni de zile, rezultatele in sine incepand sa apara dupa numai 2-3 saptamani de regim alimentar si tratament.


Intolerantele alimentare prin anticorpii IgG4

Anticorpii din clasa IgG se impart in 4 subclase. In timp ce nivelul marit de anticorpi din subclasele IgG1, IgG2 si IgG3 indica o cauza bacteriala sau virala, nivelul mare de IgG4 indica o cauza alergica. Fractia IgG4 identifica in mod normal numai 3-5% din totalul de IgG. La incompatibilitati aceasta parte poate urca totusi mai mult de 50%.
In opozitie cu adevaratele alergii alimentare, la incompatibilitatile prin anticorpi IgG4 simptomele apar frecvent abia dupa ore sau chiar zile. Concentratiile mari de anticorpi IgG4 din sange sunt insotite adesea de o permeabilitate marita a mucoasei intestinale, alergenii pot fi absorbiti in cantitati mari prin mucoasa intestinala. Astfel iau nastere anticorpi impotriva alimentelor, care construiesc complexe cu alergenii alimentari. Daca aceste complexe nu mai pot fi descompuse de celulele imunitare din corp ( sistem reticuloendotelial ), se ajunge la o depunere in organe si cu aceasta la afectiuni cronice multiple. Deoarece anticorpii IgG4 pot duce si la o degranulare a mastocitelor, pot fi raspunzatoare si pentru alergiile de tipul imediat, asta insemnand ca in decursul a catorva minute dupa asimilarea alimentului pot aparea simptomele alergice.
Majoritatea pacientilor observau aparitia simptomelor dupa ingestia unui anumit aliment, insa anticorpii IgE care se dozeaza in mod curent in centrele de alergologie erau negativi, dar anticorpii IgG4 pozitivi. Dupa indepartarea alimentelor depistate pozitiv prin testul serologic IgG4, simptomele pacientilor dispar.

Deficit de diaminoxidaza (DAO) - Reactii pseudoalergice ( intoleranta fata de histamina )

Despre reactiile pseudoalergice se vorbeste atunci cand anticorpii Ig E si IgG4 testati sunt negativi. Reactiile pseudoalergice sunt provocate prin histamina sau alte amine biogene ( spermidina, tiramina). Aminele biogene se gasesc mai ales in alimentele de origine animala usor alterate ( de ex. peste si produse din peste ). Concentratii mari pot avea si alimentele care pe parcursul prelucrarii sufera schimbari biochimice si microbiene : felurile de branza (in special cele obtinute prin procese de fermentatie sau cu mucegaiuri), carnatii cruzi, sunca cruda, spanac, extracte din drojdie, vin, bere etc.

Incompatibilitatea la aminele biogene se bazeaza pe o lipsa a enzimei diaminoxidaza ( DAO ). Aminele biogene asimilate prin hranire sunt descompuse la trecerea prin mucoasa intestinala de DAO existenta in intestin. DAO este o enzima sensibila, care poate fi inhibata de diferite substante precum alcoolul sau medicamentele. O lipsa de DAO se poate descoperi printr-o masurare a activitatii enzimelor din sange. Simptomele tipice unei pseudoalergii sunt asemanatoare cu cele ale unei alergii deosebindu-se numai prin testarea serologica a DAO.