ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Boli infecțioase Boli infecțioase Bucuresti

RINITA ALERGICA

RINITA ALERGICA
Autor: WORLD CLINIC
RINITA ALERGICA

Este cea mai comuna cauza de rinita si reprezinta inflamatia mucoasei nazale de cauza alergica manifestata prin
-stranut
-rinoree(scurgeri nazale)
-congestie nazala(senzatie de nas infundat)
-prurit nazal(senzatie de mancarime in interiorul cavitatii nazale)
Alergia sau reactia alergica corespunde unui raspuns anormal, excesiv al sistemului imun ca o consecinta a contactului cu alergenul(substanta straina organismului dar inofesiva persoanelor care nu prezinta teren atopic).

Tipurile de alergene pot fi:
-sezoniereolenul arborilor(primavara), ierburilor(vara), buruienilor(toamna)
-perene:
-acarienii din praful de casa Dermatophagoides pteronyssinus, Dermatophagoides farinae
-acarienii din depozite Acarus siro, Lepidoglyphus destructor, Glycophagus domesticus, Thyrophagus putrescentiae

-par de animal:caine, pisica, iepure, purcelus de Guineea etc
-mucegaiuri si ciuperci Alternaria alternate dezvoltata mai ales la locuri cu umiditate si temperaturi crescute, in proximitatea plantelor
-insecte si gandaci : veninul de albina si viespe contine proteine cu potential mare alergenic hialuronidaza; fosfolipaza A1, A2; antigenul 1,5
-alergene alimentare


CLASIFICAREA RINITEI

INTERMITENTA
simptome mai putin de 4 zile pe saptamana
PERSISTENTA
Simptome mai mult de 4 zile pe saptamana timp de cel putin 4 saptamani
USOARA
-fara tulburari de somn
-fara intreruperi ale activitatii zilnice
-fara simptome de incapabilitate fizica MODERATA/SEVERA
-tulburari de somn
-intreruperi ale activitatii zilnice
-simptome de incapabilitate fizica

Conform ghidurilor ARIA(Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma) astmul trebuie investigat la pacientii care sufera de rinita alergica, iar invers-rinita alergica trebuie suspicionata la un pacient asthmatic.
DIAGNOSTIC:
-anamneza si examenul clinic: de cat timp au aparut simptomele, antecedentele heredo-colaterale, conditiile de munca si viata, prezenta animalelor de casa, obiceiurile alimentare etc.
-examenul fizic
-testele alergologice
Noutatea diagnostica introdusa de WORLD CLINIC sunt testele serologice cu ajutorul carora doar prin cateva picaturi de sange capilar putem diagnostica peste 100 alergene.
1.Serologice -au avantajul incontestabil al identificarii exacte a alergenilor la care pacientul in cauza are sensibilitate standardizarii
-se pot efectua doua tipuri de dozari prin IgE si IgG4 :
 Dozarea IgE se faceprin tehnicile RAST, ELISA sau mai nou determinatarea acestor anticorpi pe biochip in care nu este nevoie decat de cateva picaturi de sange capilar (doar o intepatura in deget) si puteti vedea rezultatele testarii la peste 40 antigene incriminate(inhalatorii, alimentare, insecte, latex).La fiecare antigen testat se determina cel putin 2 proteine care au cel mai mare potential alergen astfel incat se ajunge la peste 100 de substante testate dandu-ne indicii importante cu privire la initierea imunoterapiei.
 Dozarea Ig G4 se face prin tehnica ELISA serologic la peste 230 alimente clasic prin recoltare a doua eprubete de 6ml sange sau prin sange capilar-2-3 picaturi de sange din deget.Prin aceasta se pot indentifica intolerantele alimentare care nu apar imediat dupa consumarea alimentului incriminat ci dupa ore-zile si care pot fi responsabile de simptomele rinitei alergice
 Determinarea mineralelor-zinc, seleniu, calciu, magneziu din sange total nu din ser(exista si intracelular si sunt incorect dozate numai din ser) pentru a observa precoce eventualele deficiente
 Determinarea profilului vitaminic(vitamina B12, B6, vitamina C, coenzimaQ10) si al acizilor grasi
2. Cutanate-o picatura din alergenele incriminate este plasata pe fata anterioara a antebratului sau pe toracele posterior
-o mica intepatura(microprick) este facuta in centrul picaturii pentru ca alergenul sa patrunda in derm
-rezultatul poate fi citit in 20min, o reactie de hipersensibilitate rezulta in eritem cu edem si prurit(pielea se inroseste ca la o intepatura de tantar si apare o mare senzatie de mancarime)
-severitatea reactiei e comparata cu cea de "control"(o substanta de control care cauzeaza reactii la toate persoanele este plasata ca referinta la inceputul procedurii)
3. Examenul complet al scaunului (vezi ex scaun)
Probabil ca multe persoane se vor intreba de ce trebuie sa facem un examen de scaun cand pacientul sufera de rinita alergica. Raspunsul este pentru ca o flora intestinala perturbata poate duce la cresterea permeabilitatii intestinale cu o absorbtie marita a antigenelor, crescand sensibilitatea pacientului la substantele alergene. Se poate determina daca exista o crestere a bacteriilor aerobe, anarobe,a Candidei sau un deficit de Bifidobacterii si Lactobacili si se poate trata conform indicatiilor personalizate oferite de laborator.
TRATAMENT
Prima masura este evitarea expunerii la alergene si cel mai important - atentie indepartarea din locuinta a tuturor factorilor posibili generatori de alergeni, pentru a incerca pe cat posibil excluderea expunerea la alergeni.
World Clinic se adreseaza in primul rand identificarii cauzei rinitei alergice si nu tratarii simptomatice cu antihistaminice, corticosteroizi, tratamentul propus de noi sustinut de testele de laborator, fiind unul individual elaborat in colaborare cu medicii din Germania.
1-In urma probelor de scaun si sange, fiecare pacient primeste o interpretare a analizelor, laboratorul personalizand atitudinea terapeutica pentru fiecare pacient:-
-se va indica o dieta alimentara ce urmeaza sa fie strict respectata ( vezi alergiile alimentare)
-tratament pentru asanarea focarelor infectioase si refacerea florei intestinale perturbate( vezi examenul de scaun)
-imunostimulare in functie de rezultatele testelor efectuate pentru fiecare pacient individual
2-Desensibilizare prin -vaccinuri subcutanate-clasic, -recent introduse preparate cu administrare sublinuala si tablete Tratamentul începe cu administrarea unei concentratii mici o data sau de doua ori pe saptamâna ce se creste treptat dupa o anumita schema. Dupa ce se atinge doza maxima, injectia se va repeta conform unei scheme de mentinere.