ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Gastroenterologie Gastroenterologie Bucuresti

DERMATITA SEBOREICA

Autor: WORLD CLINIC
Dermatita seboreica este cauzata de proliferarea peste limita normala, pe scalp, a unei ciuperci (Malassezia). Acest fenomen duce la o reinnoire excesiv de rapida a celulelor pielii. In consecinta, aceste celule se descuameaza si devin vizibile pe scalp, fie in coji lipicioase fie in fragmente mari de matreata, gri-galbui, cu aspect gras. Sunt de obicei insotite de iritatii severe ale scalpului si mancarime intensa. In cazul in care este prezenta mancarime, trebuie evitata scarpinarea deoarece acest lucru poate duce la suprainfectie sau la agravarea dermatitei seboreice. Oboseala, stresul, poluarea si vremea (iarna), modificarile de temperatura si umiditate, sunt factori care pot genera sau agrava proliferarea Malasseziei si aparitia implicita a matretii. Alte situatii cand se poate intalni dermatita seboreica: boli neurologice (boala Parkinson,paralizii ale nervilor cranieni),obezitate, infectia HIV:scaderea imunitatii favorizeaza dezvoltarea ciupercii;incidenta dermatitei seboreice la pacientii cu HIV este de 85%.
Dermatita seboreica nu este transmisibila prin imprumutarea pieptenului, pernei, prosopului. Deci nu este o boala contagioasa si nici periculoasa dar poate fi suparatoare si neplacuta la vedere. Nu este provocata de spalarile prea dese pe cap, decat in cazul in care acestea sunt facute cu un sampon inadecvat, prea puternic.

De altfel, dermatita seboreica poate aparea in mai multe zone ale corpului, si anume acolo unde glandele sebacee (care secreta grasimea de la suprafata pielii) sunt numeroase si foarte active (sprancenele, barbia, dar si fruntea, urechile). In anumite cazuri, poate afecta si pleoapele, cauzand inrosirea si/sau mancarime a pleoapelor.
Poate aparea si la nou-nascuti, uneori fiind vorba de o forma usoara autolimitata ("cruste de lapte"), alteori punand probleme prin aspectul neplacut si suprafata mare pe care se poate extinde. Dermatita seboreica a nou-nascultului debuteaza in primele trei luni de viata, afecteaza scalpul si zona marilor pliuri (axile, inghinal) si dispare pana la 6-12 luni. Leziunile apar initial pe cap in regiunea parietala (lateral) si a fontanelei anterioare de unde rareori se pot extinde pe toracele anterior si in alte zone. Scuamele sunt groase, galbui, grasoase cu minima roseata la nivelul capului dar mai accentuata in pliuri. Neglijate leziunile se pot extinde pe tot corpul, se pot suprainfecta bacterian si se pot insoti de febra, diaree, varsaturi, anemie, putand pune in pericol viata copilului.

Dermatita seboreica este o afectiune recidivanta cronica, adica sunt perioade in care nu sunt prezente leziuni si perioade in care simptomatologia este intensa.

Pt tratament, sunt necesare sampoane sau alte solutii specifice. Scalpul trebuie masat usor, cu miscari circulare, parul clatit bine si uscat delicat, cu un curent de aer cald dar nu fierbinte. Netratata, dermatita seboreica poate determina si caderea parului.