ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Boli infecțioase Boli infecțioase Bucuresti

DERMATOSCOPIA

Autor: WORLD CLINIC
DERMATOSCOPIA


Este o metoda neinvaziva, nedureroasa, de studiere a alunitelor. Se efectueaza cu dermatoscopul, un aparat care permite examinarea pielii in profunzime, detectand astfel modificari ale alunitelor care nu se vad cu ochiul liber. Acest aparat mareste leziunea si permite analiza diferitelor componente ale alunitei-culori, distributia pigmentului, contur, structura. Astfel, medicul stabileste daca este nevoie ca alunita sa fie extirpata sau nu.
Leziunile care trebuie extirpate sunt cele maligne, care pot evolua spre una din formele de cancer cutanat, dar extirparea poate fi necesara si pentru alunitele benigne dar care au potential de a se transforma in timp. In urma dermatoscopiei, se stabileste si metoda prin care alunitele se scot: chirurgical (excizie cu bisturiul, sub anestezie locala) sau cu laserul.
Cu ajutorul dermatoscopului, se pot masura dimensiunile alunitelor, ceea ce permite monitorizarea in timp. De obicei, trebuie facute controale anuale ale alunitelor. Pentru persoanele cu piele de tip I, deschisa la culoare ori persoanele care au in familie antecedente de alunite extirpate sau care au avut expunere la soare mai indelungata, este necesar ca acest control sa se faca la fiecare 6 luni.
Pacientii care au alunite de orice fel (de culoarea pielii, de culoare brun inchis sau brun deschis, rosiatice, de dimensiuni mici sau mari, plane sau in relief) trebuie sa se prezinte la un control preliminar, pentru excluderea oricarei suspiciuni.