ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Oncologie Oncologie Bucuresti

Oncologie în Bucuresti

MARKERI AI CANCERULUI COLORECTAL
-Calprotectina si Hemoglobina
-Hemoglobina si Haptoglobina
-markeri tumorali M2PK
TESTUL DE DISTRUGERE AL TUMORILOR trimis urgent 3xHep
Activitatea citotoxica a celuleor Natural Killer fata de celulele virale si tumorale.Folorirea de agenti imunomodulatori, panel standart:Seleniu, Vitamina C, hormon timic, extract de vasc, Aspisol


Ce este de testul distrugere al tumorilor si ce sunt celule Natural Killer?
Acest test se efectueaza prin determinarea activitatii celulelor Natural Killer(natural ucigase). Acestea sunt limfocite a caror functie principala este de supraveghere imunologica, de distrugere a celulelor infectate viral si a celuleor canceroase.
Sunt numite" natural ucigase" pentru ca nu au necesita activare specifica pentru a distruge celulele carora le lipsesc markerii de suprafata.Celulele proprii organismului au markerii de suprafata(complex major de histocompatibilitate-CMH tip I) avestia impiedicand atacul celulelor Natural Killer asupra lor.

Cum distrug celulele Natural Killer celulele tumorale sau virale?
Acestea sunt celule citotoxice ce contin in citoplasma perforine si proteinaze numite granzime.Perforinele eliberate in proximitatea celulelor canceroase creeaza pori in membranele celule prin care intra proteinazele ce induc apoptoza acestor celule(moartea celulara) .

Este suficienta determinarea procentului de celule Natural Killer sau a numarului lor?
Exista situatii cand numarul acestor celule este normal dar activitatea este mult perturbata.Activitatea acestor celule este scazuta la pacientii cu cancer mai ales dupa chimioterapie(citostatice), radioterapie , interventii chirurgicale.
De asemea la pacientii infectati cu HIV, Ebstein-Barr, Citomegalic Virus, Herpes Virus in perioadele de reactivare a bolii.

Cum se desfasoara testul de distrugere a tumorilor?
Prin metoda flow citometriei o substanta speciala este pusa ca marker pe celulele Natural Killer si acestea sunt puse in contact cu celula tinta tumorala.Celulele distruse, moarte vor fi identificate prin alt marker.Procentul celuleor tumorale distruse (raportul intre celulele tumorale distruse si numarul initial de celule tumorale ) reprezinta activitatea celuleor Natural Killer.

Ce pot face daca activitatea celuleor Natural Killer este scazuta, ce tratament urmez?
Paralel cu determinarea activitatii de baza a celuleor Natural Killer se determina de asemenea activitatea celulelor Natural Killer in prezenta unor substante imunostimulatoare ce cresc functia acestor celule.
Astfel vom avea exact procentul cu care fiecare imunomodulator in parte stimuleaza activitatea celulelor NK.
Exemplu-activitatea de baza a celuleor NK=20%
-activitatea celulelor NK in prezenta imunostimulatorului1=35%
-activitatea celulelor NK in prezenta imunostimulatorului 2=42%
-activitatea celulelor NK in prezenta imunostimulatorului 3=23%
-activitatea celulelor NK in prezenta imunostimulatorului 4=53%
-activitatea celulelor NK in prezenta imunostimulatorului 5=40%
Tratamentul care va creste cel mai mult activitatea celulor Natural Killer va fi imunostimulatorul 4.
De mentionat ca imunostimulatorii numerotati cu cifre de la 1 la 5 sunt substante recomandate de laboratorul german ca standard pentru acest test.Pe langa aceste substante se poate determina la cerere procentul diferitelor medicamente sau substante prin care se creste activitatea celuleor Natural Killer.

Listă servicii: