Ziua Donatorilor de Sange, marcata de donatorii benevoli

Data publicării: 14-06-2008

O singura donare nu este de ajuns - a fost mesajul transmis, sambata, de reprezentantii Fundatiei Donatorilor Benevoli de Sange, in Parcul Tineretului, cu ocazia Zilei mondiale a donatorilor de sange.
Membrii fundatiei au tinut sa marcheze aceasta zi printr-o serie de actiuni menite sa constientizeze si sa sensibilizeze publicul larg asupra necesitatii donarii regulate de sange, oferind pliante potentialilor donatori, dar si informatii utile pentru acestia.
"Nu trebuie sa uitam ca maine putem sa fim noi intr-o situatie limita si sange nu e. Oricine poate fi victima unui accident, oricine poate sa aiba la un moment dat nevoie de sange, nu suntem nemuritori. In fiecare zi, la centrul de transfuzii se recolteaza 120 de pungi, iar un singur spital, Spitalul Fundeni, consuma mai mult decat atat. Dar sunt multe spitale in Bucuresti care au nevoie de sange" - a spus presedintele fundatiei, Antoaneta Bugner.
Ea este de parere ca nevoia de sange pentru transfuzii in spitale creste de la an la an, odata cu nivelul de complexitate al procedurilor medicale si chirurgicale moderne, cea mai mare nevoie de transfuzii de sange inregistrandu-se la Spitalul Fundeni si Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, lista fiind completata de Spitalele Universitare din Cluj-Napoca, Iasi, Craiova, Targu-Mures,Timisoara si Constanta.
Bugner considera ca "mentalitatea" este una dintre cauzele care stau la baza numarului mic de donatori romani.
"Este necesar sa muncim ca sa o schimbam. E nevoie de mult mai multa munca de promovare, iar, din pacate, acest lucru nu s-a facut. Persoanele mai in varsta au, cu precadere, aceasta mentalitate, nu dau nimanui nimic, astea sunt sechelele comunismului. Tinerii, in schimb, sunt mult mai deschisi" - a remarcat Bugner.
Aceasta a aratat ca in Romania doar 1% din populatie doneaza sange, in timp ce la nivelul Uniunii Europene acest procent este de aproximativ 5%. In Elvetia si Danemarca, 10% dintre cetateni au ales sa salveze vieti donand sange iar in Ungaria, 4% vin in sprijinul semenilor lor in acest mod.
"Acum 24 de ani am pornit sa donez sange din curiozitate iar apoi totul s-a materializat in ideea ca gestul meu are un efect secundar pozitiv, fata de oameni si fata de societate in general. Pana acum o luna am numarat 69 de donari iar luna aceasta o voi face si pe a 70-a. Atunci cand donezi ai multumirea sufleteasca, bucuria ca faci ceva pentru oamenii de langa tine, ca, in ultima instanta, salvezi un om. Oamenii nu doneaza fie din egoism, fie din teama" - a spus Teofil Seres. El este un "veteran" in materie de donare de sange, in varsta de 57 de ani, care, dupa ce a facut un calcul simplu, a dedus ca peste 30 de litri din sangele sau au fost folositi in scopuri benefice pentru bolnavi.
Si tinerii au ales sa vina in ajutorul celor bolnavi, militand pentru donarea benevola de sange.
"Am 23 de ani si am donat de 12 ori pana acum, in patru ani. Ma simt bine cand stiu ca sangele meu salveaza vieti" - a spus Horia, unul dintre voluntarii fundatiei.
Actiunea Fundatiei Donatorilor Benevoli de Sange a fost sustinuta si de reprezentantii Asociatiei Persoanelor cu Thalasemie Majora, principalii beneficiari ai sangelui donat.
In Romania, doar jumatate din necesarul de sange este asigurat prin donari.
Cei interesati si dornici de a "da viata", prin sangele lor, aproapelui o pot face la Centrul de transfuzii din strada Constantin Caracas, nr.2-8, sector 1, Bucuresti.
Pot dona persoanele care au intre 18 si 65 de ani si o greutate de peste 50 de kilograme. O persoana poate dona sange, in conditii de deplina siguranta, o data la 72 de zile iar o singura donare poate salva cel putin trei vieti.
14-06-2008, Vizualizari 483
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.