Ziua Mondială a Diabetului - 14 Noiembrie: Mesajul Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

Data publicării: 14-11-2019

Ziua Mondială a Diabetului - 14 Noiembrie: Mesajul Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice 14 Noiembrie este Ziua Mondială a Diabetului! Zi în care, poate mai mult decât în altele, ne gândim la „diabet”, rostim „diabet”, ne implicăm în „diabet”.
Este ziua dedicată persoanelor cu diabet, echipei medicale de îngrijire, dar și legiuitorilor și celor implicați în organizarea, coordonarea și susținerea programelor de îngrijire în diabet.

Este ziua în care vocile persoanelor cu diabet se unesc cu cele ale echipei medicale pentru a fi mai bine auzite, pentru a fi mai bine înțelese și pentru a fi mai bine susținute în demersurile pentru asigurarea îngrijirii optime.

Tema Zilei Mondiale a Diabetului 2019 este „Familia și Diabetul”. Prin aceasta se atrage atenția asupra faptului că diabetul nu afectează doar persoana cu diabet, ci și familia acesteia, cu atât mai mult cu cât este vorba despre copii și tineri.

Cum familia este nucleul societății, putem înțelege ce mult înseamnă diabetul pentru persoană și familia acesteia, pentru comunitate și pentru societate. Dacă adăugăm la aceasta și numărul mare și tot mai mare de persoane cu diabet zaharat din România, costurile pe care le implică complicațiile unei boli necontrolate, avem toate argumentele să considerăm diabetul ca fiind o prioritate majoră pentru societate, pentru sistemul de asigurare a sănătății și pentru politicile de sănătate.

Screening-ul periodic, depistarea precoce și îngrijirea optimă, sunt absolut necesare pentru asigurarea calității vieții și creșterea speranței de viață a persoanelor cu diabet dar și pentru reducerea costurilor de îngrijire. Un adult cu diabet zaharat bine controlat se poate integra perfect în viața de familie, în performanță la locul de muncă, în societate. Un copil cu diabet zaharat bine controlat poate reprezenta cu succes viitorul țării. Despre aceste aspecte se vorbește în 14 noiembrie, de Ziua Mondială a Diabetului.

„Diagnosticarea cât mai timpurie și instituirea unei îngrijiri corespunzătoare, care să asigure un control eficient al diabetului sunt esențiale pentru a diminua impactul afecțiunii și al complicațiilor acesteia asupra calității vieții. În același timp, aderența la planul de îngrijire a persoanei cu diabet este extrem de importantă, iar aici membrii familiei pot avea o contribuție majoră. Diabetul zaharat este o afecțiune care te însoțește întreaga viață, nu poate fi vindecată, poate fi doar controlată. Un control eficient presupune o implicare continuă a pacientului în procesul de îngrijire, iar în acest sens, sprijinul familiei, al apropiaților, alături de educația terapeutică a pacienților sunt foarte necesare.”, a declarat prof. dr. Gabriela Roman, președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Ziua Mondială a Diabetului este de fapt în fiecare zi. Pentru că diabetul nu are vacanță, este permanent, 365 zile/an, toată viața. Persoanele cu diabet cunosc această realitate, o trăiesc zilnic. Întrebată la un moment dat „Ce îți dorești cel mai mult în viață?” o tânără cu diabet a răspuns: „O zi fără diabet!”. Noi, echipa medicală știm la ce provocări zilnice sunt expuse persoanele cu diabet și încercăm din răsputeri să le oferim tot suportul pentru a le depăși. Trebuie să știe însă și cei care creează cadrul politic, economic și organizatoric al programelor de sănătate și să asigure continua calitate a îngrijirii. Și despre aceste aspecte se vorbește în 14 noiembrie, de Ziua Mondială a Diabetului.

De la descoperirea insulinei de către savantul român Nicolae Paulescu au apărut noi tratamente, noi tehnologii, mai bune, mai sigure, toate vizând calitatea și prelungirea vieții, prevenirea complicațiilor.

Astfel încât, atât noi, profesioniștii, cât și autoritățile, trebuie să fim în pas cu „inovația” și să asigurăm permanent accesul persoanelor cu diabet la aceste noi tratamente.

Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, alături de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și toate societățile științifice membre ale federației, sunt și acum, ca și în fiecare zi, alături de persoanele cu diabet și familiile lor, asigurându-le de tot respectul și de permanentul sprijin.

Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice reunește societățile științifice din vasta specialitate de diabet, nutriție, boli metabolice, asociația de educație în diabet și asociațiile persoanelor cu diabet, sub motto-ul „Împreună suntem mai buni și mai puternici” și cu crezul că eforturile noastre comune vor asigura permanent calitatea îngrijirii persoanelor cu diabet și boli metabolice.
Sursa: Sănătatea Press Group, 14-11-2019, Vizualizari 178
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.