ROmedic Cabinete medicale Craiova Cabinete Psihologie Psihologie Craiova

"Altuia nu-i face ce tie nu-ti place"

"Altuia nu-i face ce tie nu-ti place"
Autor: psihoterapeut Camelia Vasile
Sunt convinsa ca ati auzit de nenumarate ori aceasta expresie. Este o vorba din batrani, un proverb, dar este plin de intelepciune pentru ca...ce vrea sa spuna defapt aceasta zicala?
Ne comportam in viata de zi cu zi de cele mai multe ori gandindu-ne in special la noi si mai putin la ce efecte au actiunile noastre asupra celorlalti. Si chiar daca provocam cumva suferinta in cel de langa noi, nu reusim sa vedem acest lucru pentru ca suntem in pielea noastra si nu in pielea celuilalt, iar in pielea noastra ne este bine, ne simtim confortabil.Numai in cazul in care suferinta pe care am provocat-o este vizibila, ne oprim sa observam cum se simte celalalt intrand in empatie cu el, in caz contrar, mergem mai departe pe drumul nostru lasand in urma o rana pe care persoana trebuie sa si-o inchida singura. De fapt, aceasta zicala ne face sa ne punem in locul celuilalt, sa inversam rolurile si sa ne privim actiunile prin ochii lui. Numai facand acest schimb putem simti suferinta pe care o provocam in celalalt. Vazand ce poate simti el, intelegem comportamentul si ne putem schimba actiunile.
Viata noastra prin ochii celor din jur se intampla sa fie diferita de cum o percepem noi, de aceea de foarte multe ori putem fi intelesi gresit sau sau respinsi fara sa intelegem motivul respingerii. Instinctiv respingem ceea ce ne provoaca suferinta sau ceea ce simtim a fi periculos pentru noi, asadar daca va simtiti respinsi nu incercati intai sa acuzati persoana care va respinge, ci incercati sa faceti aceasta inversiune de rol pentru a reusi sa va vedeti prin ochii ei si a intelege, din punctul ei de vedere, ce anume din voi transmite sentimetul de pericol sau poate provoca suferinta. Este un exercitiu nu foarte greu de facut, dar va asigur ca in momentul in care o sa constientizati efectele lui, o sa reusiti sa va priviti cu alti ochi atat pe voi, cat si persoanele din jurul vostru. Suntem fiinte sociale, iar orice actiune pe care o generam are inevitabil efect in ceilalti.

 
Programare