ROmedic Cabinete medicale Costinesti Cabinete Psihologie Psihologie Costinesti

Adolescenții și grupul de prieteni

Adolescenții și grupul de prieteni
Autor: Radu Viorica

                                              ADOLESCENȚII ȘI GRUPUL DE PRIETENI

 

    Adolescența este perioada de tranziție dintre copilarie și maturitate,este perioada curiozității și a explorării sexuale,a aflării identității de gen –rol.

Adolescența este precum un pod pe care ei îl vor traversa,podul de la copilărie către perioada de adult .

Pentru unii traversarea acestui pod este facilă fara peripeții ,iar pentru altii este plină de poticneli,de căzături , vor trebui să se ridice , plină de obstacole pe care le vor depăși . Termenul de adolescență provine din latinescul,, adolescere,, care înseamnă ,,a crește,,. Grupul de adolescenți se formează pornind de la anumite considerente ale acestora.

 

Ce-i face pe adolescenții să –și dorească să fie într-un grup?.

 

Frica de a nu rămâne singuri ,de a nu fi apreciați,iubiți ,confirmați de către cei din jur .

Singuratatea pentru adolescenții este cea mai grea pedeapsă pe care poate să le-o dea un părinte sau alte persoane semnificative din viața lor .

Uneori se autopedepsesc activându-și diverse mecanisme de aparare ,retrăgându-se ,izolându-se de mediul social deoarece există teama că nu sunt destul de buni ,de frumoși ,de inteligenți pentru a fi acceptați de prietenii lor .

În general adolescenții caută în prietenii lor pe cineva care să-i accepte așa cum sunt .Daca nu sunt acceptati în grupul pe care l-au ales suferă și își aleg alt grup sau se izolează spunând :”nu mai am încredere în nimeni”

 

Ce –i aduce împreuna ?

Anumite similitudini de interese precum :moda ,jocurile pe calculator ,filmele,sportul,plimbările sau alte activități pe care le au în comun. Un anumit nivel de mutualitate,persoane care să exploreze aceleași sentimente precum și multitudinea de confidențe pe care și le fac unii altora .

Adolescentii au nevoi compatibile și se sprijină unii pe alții cand sunt într-o situație dificilă. Deschiderea de sine,ieșirile,jocurile comune,lauda,considerație,afecțiune,criticism,dezacord,iritare. Împreuna pot face lucruri nepermise :precum fumatul,consumul de alcool ,mersul prin cluburi ,distrații sau alte activități unde li se pun limite de către adulți.

Conduita de întrajutorare –efectul de spectator. Îi poate grupa și neîncrederea în sine,nesiguranța,căutarea sensului în viață.

Cei aflați în nevoie sunt mai apți de a primi ajutor pentru că ajutorul este așteptat. În grup învațaă să încalce legea,regulile stabilite de adulții din viața lor și să le ridiculizeze .

Hobbi-urile comune,principiile de viață asemănătoare îi apropie ,simțindu-se bine unii în compania celorlalți. Nevoia de a se spijinii și ajuta reciproc în situații grele pentru ei ”de a fi în gașcă „ de a fi cu,, tovarașii „cum spun ei.Fără grupul de prieteni se simt singuri ,se simt devalorizați ,neimportanti .

Parintii chiar daca sunt importanti pentru ei nu pot suplini nevoia de grup.De aceea este important ca la acesta varsta sa aibă un grup de prieteni pentru ca acolo își contureaza identitatea de sine .

Uneori acesta nevoie le este vitregita de catre adultii din viata lor din diverse motive :teama părinților că li se poate întâmpla ceva rău ,că grupul poate avea o influenta negativă asupra lor ,ca vor fi influențați în rau de catre grup ect.

Un adolescent singur este un adolescent trist ,apatic a carui stare de bine nu este vizibila .

 

Vorbe cu ecouu pentru adulții din viata adolescentilor !

Încurajații să-și facă prieteni (părinții pot afla mai multe despre grupul de prieteni ,fiind alături de ei ).

Nevoia cea mai mare a lor este aceea de avea prieteni .Nu poți să-i interzici unui adolescent să nu mai iasa afară cu prietenii . Atunci când părinții sunt lângă ei  cand își caută prietenii ,ei vor fii  multumiți de alegerile facute și se vor simți  liniștiti că prietenii pe care i-au ales sunt și pe placul părinților. Da-ți-le voie să  greșească cand nu și-au ales grupul pe care și-l doresc pentru a învăța din greșelile lor și a învăța cum să se ridice atunci când  cad .Fiți lângă ei ca să se simtă în siguranță și să se poată ridica cât mai repede .Chiar dacă nu o cer, ei au nevoie de sprijinul părintelui  să mearga mai departe în călătoria către perioada de adult.

Grupul îi ajută să-și confirme femininitatea și masculinitatea , să-și confirme identitatea de sine .

 
Programare