Aparate auditive Phonak, Starkey și Philips Audiogramă tonală și vocală gratuită Examinare otoscopică Test Rinne & Weber Aparate auditive în probă acasă, gratuit Consiliere audiologică Reglaje gratuite Prima olivă/aparat este gratuită. Aparate în rate, direct în cabinet Contract CAS și OPSNAJ - decontare 1.203 lei
ROmedic Cabinete medicale București Cabinete Otorinolaringologie-ORL Otorinolaringologie-ORL București

Cum m-a ajutat limbajul semnelor să accept pierderea auzului

Autor: Isabella C.
Cum m-a ajutat limbajul semnelor să accept pierderea auzului

"La începutul călătoriei mele auditive, nu știam cât de încrezătoare în mine pot deveni prin învățarea unei noi limbi/limbaj.


Pentru că dintotdeauna am vorbit, familia mea nu a sesizat niciodată nevoia de a învăța limbajul semnelor odată ce mi-am pierdut auzul. Ca adolescentă am luat eu inițiativa. Purtarea aparatelor auditive și învățarea limbajului semnelor mi-au sporit încrederea, mi-au permis să fac parte dintr-o comunitate și m-au ajutat să-mi accept identitatea de persoană hipoacuzică.
Aparatele auditive
Prima dată când am fost protezată cu aparate auditive, am simțit că ceva nou s-a activat în creierul meu. Dintr-o dată, cuvintele erau mai mult decât șoapte, pașii erau mai mult decât vibrații, muzica era un amestec de tonuri diferite, iar vocea mea se simțea tonică și clară. După protezare, lumea a devenit mai deschisă. Folosind tehnologia noilor aparate auditive Phonak și microfonul Roger, am reușit să înțeleg cuvintele și sunetele mai bine decât am crezut vreodată că este posibil.
În timp ce dispozitivele mele m-au ajutat să navighez prin lumea sunetelor, nu mă simțeam conectată cu identitatea mea de persoană cu pierdere auditivă. Chiar și la o vârstă fragedă, știam că sunt diferită și mă simțeam izolată de colegii mei. Am crezut că pierderea auzului înseamnă un defect pentru mine, dar nu puteam fi mai departe de
adevăr. Anul acela școlar a fost deosebit de dificil, până când un profesor m-a observat ducând această luptă, iar în timpul uneia dintre conversațiile noastre m-a întrebat: "Te-ai gândit vreodată la eticheta de surd?"
Profesorul meu mi-a povestit despre locul ei de muncă secundar, ca și interpret al limbajului semnelor, și m-a invitat să particip la o întâlnire de ajutorare a Asociației Surzilor din Texas, de a crea o nouă legislație în beneficiul comunității persoanelor surde/cu pierderi auditive. Am acceptat cu ezitare, dar îndată ce am intrat în sala de ședințe am fost uimită de grupul incredibil de divers al oamenilor adunați acolo. Aproape toată lumea prezentă era surdă sau avea dificultăți de auz, dar fiecare era unic. Unii dintre ei comunicau in limbajul semnelor, alții în scris, iar alții vorbeau. Au fost chiar și oameni care foloseau implanturi cohleare și proteze auditive ca și mine!
"Aproape toată lumea prezentă era surdă sau avea dificultati de auz și fiecare era unic."
Pentru prima dată, nu mai eram ciudata grupului. Era o întreagă comunitate de oameni la fel ca mine din care puteam face parte și mi-aș fi dorit să știu mai devreme despre asta.
Învățarea limbajului semnelor
Am găsit un mentor dispus să mă ajute să învăț. Din moment ce ea însăși este surdă, comunicarea în timpul primelor lecții a fost o adevărată provocare. Eu am comunicat doar verbal și ea a comunicat doar în limbajul semnelor, însă ea nu a renunțat niciodată. Dorința de a comunica cu mentorul meu mi-a permis să aprofundez lumea surzilor mai mult decât am facut-o vreodată înainte. Deși procesul de învățare a fost dificil uneori, limbajul semnelor a făcut ceea ce o limbă vorbită nu a putut. Eram eu însămi.

 

În următorii câțiva ani ai procesului de învățare, am observat cum limbajul semnelor a rupt barierele și mi-a deschis uși, atât în mediul profesional, cât și în cel social. La fel ca în cazul protezelelor mele auditive cu ani în urmă, prima dată când am lucrat cu un interpret în limbajul semnelor a deschis o lume nouă pentru mine. Am putut participa la discuții, evenimente și prelegeri cu toată încrederea. Chiar și în zilele mai dificile, știu că pot conta pe interpretul meu pentru a-mi transmite informații pe care este posibil să le fi ratat. Astfel, pot profita la maximum de cunoștințele mele, continuând să pledez pentru propriile mele nevoi auditive. Deși legatura nu a fost evidentă la început, tehnologia auditivă și limbajul semnelor merg, cu adevărat, mână în mână.
"Deși conexiunea nu a fost evidentă la început, tehnologia auditivă și limbajul semnelor merg, cu adevărat, mână în mână." Limbajul semnelor mi-a permis să trec de la condiția de fi surd la cea în care pot face parte dintr-o cultură și o comunitate. Această comunitate mi-a permis să mă accept și să folosesc etichetele de "surd" sau "cu auz scazut" fără rușine. Prin limbajul semnelor, am descoperit beneficiul de a fi în preajma oamenilor care îmi înțeleg nevoile și suferințele. Au trecut câțiva ani de la începutul călătoriei mele de
învățare. Orice persoane surdă, cu dificultati de auz sau chiar cu auz normal, poate avea beneficii din învățarea limbajului semnelor.
Încurajez pe oricine este interesat de limbajul semnelor sau de cultura surzilor să înceapă acum. Înscrieți-vă la o clasă, găsiți modalități de a vă implica în comunitatea locală a surzilor, de a utiliza un dicționar online în limbajul semnelor. S-ar putea să descoperiți că beneficiile sunt mai mari decât vă
așteptați!"
DETALII AUTOR:
Isabella Candanosa
Pentru a stabili tipul și gradul de hipoacuzie, în cabinetele Audio Alfa îți poți face testele auditive gratuit.
În funcție de diagnostic, specialiștii noștri în audiologie și protezare auditivă îți vor prezenta soluția potrivită pentru o reabilitare corectă și eficientă. Informații suplimentare și date de contact pentru programări găsiți pe site-ul nostru: www.audioalfa.ro.

 
Programare