Aparate auditive Phonak, Starkey și Philips Audiogramă tonală și vocală gratuită Examinare otoscopică Test Rinne & Weber Aparate auditive în probă acasă, gratuit Consiliere audiologică Reglaje gratuite Prima olivă/aparat este gratuită. Aparate în rate, direct în cabinet Contract CAS și OPSNAJ - decontare 1.203 lei
ROmedic Cabinete medicale București Cabinete Otorinolaringologie-ORL Otorinolaringologie-ORL București

Pot aparatele auditive să întârzie declinul cognitiv și să îmbunătățească funcțiile creierului?

Autor: Echipa Audio Alfa
Pot aparatele auditive să întârzie declinul cognitiv și să îmbunătățească funcțiile creierului?

Aparatele auditive sunt concepute pentru a reda sunetul evenimentelor din viața ta, dar rolul lor depășește cu mult această funcție primară, dovedindu-se a fi un aliat neprețuit în prevenirea unora dintre cele mai necruțătoare afecțiuni ale creierului nostru. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, creierul nostru tinde să intre într-un declin cognitiv ireversibil. Cum pot aparatele auditive să întârzie acest declin? Ce rol pot avea acestea în îmbunătățirea funcțiilor creierului? Te luminăm imediat în rândurile de mai jos.

 

Ce este și cum se manifestă declinul cognitiv? 

Conform Departamentului de sănătate și servicii umane din Statele Unite, declinul cognitiv este un proces care, în lipsa tratării corespunzătoare, cauzează instalarea unei deficiențe cognitive ireversibile. Se estimează că 5,1 milioane de americani în vârstă de 65 de ani sau mai mult suferă în prezent de boala Alzheimer, cea mai cunoscută formă de afectare cognitivă; acest număr ar putea crește la 13,2 milioane până în 2050. Uite câteva simptome ale declinului cognitiv care îți pot afecta viața de zi cu zi dacă nu alegi să le previi:

  • pierderea memoriei;

  • punerea frecventă a aceleiași întrebări sau repetarea la nesfârșit a aceleiași povești;

  • nerecunoașterea persoanelor și a locurilor familiare;

  • dificultăți în exercitarea judecății, cum ar fi faptul de a ști ce să faci în caz de urgență;

Din câte poți observa, nu vorbim doar despre faptul că nu știi unde ți-ai pus cheile, ci de probleme mult mai grave care, pe zi ce trece, îți pot deteriora sever calitatea vieții tale și a celor din jur. Un studiu realizat de „Centrul Independent de Cercetare al Îmbătrânirii” John Hopkins arată că pierderea auzului poate fi ușor asociată cu un declin cognitiv accelerat, dar, în acest caz, aparatele auditive pot fi plasa ta de salvare pentru a atenua efectele acestui proces.

 

Cum reușesc aparatele auditive să întârzie declinul cognitiv?

Legătura dintre aparatele auditive și întârzierea declinului cognitiv a fost studiată începând din anii 1950, atunci când oamenii de știință de la Universitatea Cambridge au început să studieze relația dintre procesarea cognitivă și cea auditivă. Imaginează-ți că creierul tău este un copil curios, care explorează neîncetat lumea din jurul său și care, pe baza semnalelor primite din exterior, reușește să rezolve cu brio chiar și cele mai complicate puzzle-uri despre lumea care-l înconjoară. 

Cu toate acestea, dacă ar fi să închidem acest „copil” într-o cameră în care nu mai poate vedea sau auzi nimic, veselia lui ar dispărea încet-încet. La fel și creierul nostru, odată ce pierde contactul cu semnalele din exterior, intră într-un proces de declin. Aparatele auditive restabilesc conexiunea creierului nostru cu lumea exterioară prin refacerea uneia dintre cele mai importante capacități ale existenței noastre: auzul.

 

Aparatele auditive îți mențin creierul în formă

Celulele creierului se pot degrada din cauza lipsei de stimulare, inclusiv părțile creierului care recepționează și procesează sunetul, iar aici intră în joc aparatele auditive. Cu siguranță nu vrei să auzi toate bârfele de la masa de Crăciun, însă cu cât menții mai mult partea aceasta a creierului tău în repaus, cu atât mai grav va deveni declinul acestor celule. Aparatele auditive sunt dispozitive medicale concepute tocmai pentru a reda creierului tău puterea de a procesa toate sunetele din jurul său, astfel menținându-se în formă pentru mai mult timp.

 

Aparatele auditive nu numai că ne mențin creierul în formă pentru mai mult timp, dar ajută și la întârzierea declinului cognitiv prin ușurarea sarcinilor efectuate de acesta, arată un studiu al Universității Melbourne. Un creier suprasolicitat, pentru care înțelegerea chiar și a celor mai uzuale sunete reprezintă un efort, va ceda cu siguranță cu mult înainte de cursul firesc al vieții. Aparatele auditive facilitează munca creierului nostru și ne oferă mai multă energie pentru lucrurile importante din viața noastră. Vezi ofertele noastre aici.

 

Aparatele auditive îți redau libertatea de mișcare

Experții spun că unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru a ne menține creierul (și corpul) sănătos pe măsură ce îmbătrânim este să rămânem stimulați mental, iar folosirea unui aparat auditiv poate fi un ajutor accesibil în acest scop. De câte ori nu ai simțit că devine agasant, chiar de-a dreptul enervant, ca cineva să te tot pună să repeți un lucru?

 

E ușor de înțeles că, atunci când intervine pierderea auzului, de multe ori prima noastră alegere este să ne izolăm din ce în ce mai tare, nicidecum să ne gândim că problema poate fi tratată. Cu cât o persoană este mai izolată, cu atât creierul său primește mai puțini stimuli. Astfel, folosirea aparatelor auditive și recăpătarea auzului cu ajutorul acestora îți pot reda libertatea de mișcare și dorința de a explora lumea, de a crea noi legături sau de a le întări pe cele existente.

Specialiștii noștri sunt gata să te îndrume pentru a găsi aparatul auditiv potrivit aventurilor pe care le ai în plan. Află ofertele lunii cu un click aici.

 

Aparatele auditive îți oferă noi oportunități

Recăpătarea auzului cu ajutorul aparatelor auditive poate fi începutul unei noi călătorii în viața noastră, în care putem avea literalmente urechile ciulite la noi oportunități. Nu doar o viață socială activă ne poate ține departe de un declin cognitiv alert, ci și descoperirea și însușirea unor noi abilități. Teama de a nu înțelege ceea ce ți se comunică sau de a nu percepe tot ceea ce se întâmplă în jurul tău te poate ține departe de multe experiențe memorabile; un aparat auditiv intervine exact în aceste momente și îți oferă noi oportunități de care să profiți cu încredere. 

Noi oportunități, noi contexte de învățare, noi abilități însușite – aceasta este rețeta longevității, ne poți mulțumi mai târziu!

 

Oricum, sperăm că nu te-am panicat prea tare, ci mai degrabă te-am motivat să nu amâni rezolvarea problemelor de auz. La urma urmei, nici nu este atât de complicat să întârzii declinul cognitiv, nu-i așa? Soluția este chiar la îndemâna ta, de fapt, la urechile tale. La Audio Alfa suntem întotdeauna gata să îți oferim cele mai bune opțiuni de aparate auditive din gama Phonak, Starkey sau Philips. 

 

În plus, beneficiezi gratuit de audiogramă tonală și vocală, consultanță și recomandări de aparate auditive, probă și teste cu mai multe aparate auditive, reglaje pe viață (dacă dispozitivele au fost cumpărate de la noi). Astfel, îți vei menține mintea cât mai sănătoasă un timp îndelungat pentru a putea fi alături de persoanele dragi. Click aici pentru mai multe informații.

 
Programare