Aparate auditive Phonak, Starkey și Philips Audiogramă tonală și vocală gratuită Examinare otoscopică Test Rinne & Weber Aparate auditive în probă acasă, gratuit Consiliere audiologică Reglaje gratuite Prima olivă/aparat este gratuită. Aparate în rate, direct în cabinet Contract CAS și OPSNAJ - decontare 1.203 lei
ROmedic Cabinete medicale București Cabinete Audiologie Audiologie București

Ce faci când ai un bebeluș cu pierdere de auz?

Autor: Echipa Audio Alfa traducere
Ce faci când ai un bebeluș cu pierdere de auz? Când primești un diagnostic timpuriu de pierdere de auz a bebelușului tău este firesc să te simți copleșit. Pentru unii, această veste este paralizantă și greu de procesat. Alții acceptă diagnosticul și încep să facă tot ceea ce este posibil pentru a înțelege și a prelua controlul situației. Din fericire, tehnologia a evoluat mult în acest domeniu și se pot face multe pentru bebelușii diagnosticați cu hipoacuzie.

 

Acționează rapid în cazul nou-născutului cu pierdere de auz

 

Deși nu există un mod greșit de a reacționa după un diagnostic neașteptat, este important să începi să acționezi imediat ce ai procesat și acceptat diagnosticul. Bineînțeles, uneori pare greu de crezut că faci, într-adevăr, tot posibilul atunci când copilul tău este încă atât de mic. Dar cu cât iei măsuri mai rapid pentru pierderea de auz a copilașului tău, cu atât mai bine!

 

Pentru noi, acționarea rapidă la aflarea diagnosticului a fost o modalitate de a stabili o rutină și o perspectivă pe măsură ce fiul nostru, Cooper, crește,cu atât mai mult cu cât el va beneficia de implant cohlear în jurul vârstei de un an.

 

Acestea sunt o parte din acțiunile timpurii pe care să le iei în calcul:

 

Vorbește din timp cu audiologul/echipa specializată în hipoacuzie

 

Practicile de intervenție timpurie în cazul pierderii de auz la bebeluși diferă de la o firma la altă, de la o țară la altă, deci cel mai important este, într o prima etapă, să te documentezi despre intervențiile care se practică în orașul tău/țară ta. Aici unde locuim, vizitele se fac fie acasă, fie în centre de zi, așa că am început cât de rapid a fost posibil. Prima noastră vizită a fost când Cooper avea 7 săptămâni. Acum vorbim/ne întâlnim cu echipa de specialitate de câteva ori în fiecare lună. Bineînțeles, atunci când copilul tău este atât de mic, doar atât de mult pot să faci la întâlnirile de intervenție timpurie. Câteodată ai impresia că nu realizezi prea multe în timpul acestor întâlniri. Dar noi știm că stabilirea din timp a unei rutine este importantă pe măsură ce ne îndreptăm spre următoarea etapă.

 

Familiarizează-l cu limbajul semnelor

 

Pe măsură ce Cooper crește, intenționăm să îl inițiem și în limbajul semnelor. Dar momentan, am început cu semne obișnuite pentru un bebeluș, precum “lapte” sau “băița”. Încă nu răspunde înapoi cu aceste semne, dar cu siguranță le recunoaște și le înțelege. Alți bebeluși la aceeași vârstă și fără pierderi de auz încep să spună primele cuvinte. Dar noi știm că, în cazul nostru, acesta nu se va întâmpla decât după o perioadă de la implantul cohlear. Așa că, între timp, obișnuindu-l cu câteva semne de limbaj, îi oferim o modalitate de comunicare cu noi.

 

Vorbește-i față în față

 

Înainte să se nască Cooper, nu am acordat niciodată atenție direcției de vorbire cu alți oameni. Dar pentru că cititul pe buze și expresiile faciale vor fi vitale pentru el pe măsură ce crește, fac tot posibilul să vorbesc față în față cu el. Știu că momentan nu aude ceea ce îi spun și nu asociază cuvintele cu mișcarea gurii. Dar mi-am făcut un obicei din a proceda în acest mod, astfel încât, după realizarea implantului cohlear, să am un lucru mai puțîn pe care să mă concentrez în timp ce deslușesc noile situații ce vor apărea.

 

Cunoaște părinții ai altor copii cu pierdere de auz

 

Când vorbim despre planurile de viitor, întâlnirile cu alți părinți în situație similară sunt foarte valoroase. La începutul călătoriei noastre, am avut atât de multe întrebări despre cum va arată viitorul nostru și ce pași ar trebui să urmăm pentru că fiul nostru să fie cât mai pregătit. Conectarea cu alți părinți, în special cu cei din zona noastră, a fost un real beneficiu și ne-a ajutat să începem să luăm decizii asupra metodelor de comunicare și să procedem în cel mai bun mod pentru familia noastră.

 

Contactează grădinițele / școlile din zona ta

 

În cele mai multe cazuri, cam aceștia ar fi pașii de urmat în faza timpurie a diagosticarii cu pierdere de auz. Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere și inițierea unor conexiuni ce vor fi vitale pe măsură ce copilul crește și merge la grădiniță / școală. De asemenea, există posibilitatea să descoperi și alte informații utile pentru perioada copilăriei. În cazul nostru, am început deja să participăm la cursuri de educație timpurie. Acest lucru i-a permis lui Cooper să se obișnuiască să petreacă timp cu alți copii într-un mediu similar cu școală. Educatorii de la aceste cursuri pot fi, de asemenea, o sursă de conexiuni cu alte familii din comunitate cu o situație similară.

 

Caută să beneficiezi de tehnologia auditivă infantilă cât mai devreme posibil

 

În mometul acesta, pentru Cooper înseamnă aparate auditive. Suntem norocoși să avem parte de o echipă de audiologi minunată care l-a protezat de mic. Chiar dacă aparatele auditive nu par să facă mare diferența acum, ele sunt foarte importante. Încercăm să le poarte cam 6, 8 ore pe zi. Păstrăm o legătură strânsă cu echipa medicală și sperăm că el să beneficieze de un implant cohlear în jurul vârstei de 1 an. Implantul realizat până la vârstă de 18 luni oferă cele mai bune rezultate în timp, deci este important că până atunci să ne pregătim cum putem mai bine.

 

Cum am menționat anterior, nu există moduri greșite de a acționa pentru remedierea pierderii de auz a bebelușului tău, singură greșeală este să nu faci nimic! Negarea este periculoasă și, cel mai probabil, va afecta viitoarele abilități ale copilului tău. Indiferent cât de mici, acțiunile pe care le întreprinzi din vreme pentru un copil cu pierdere de auz sunt un pas important în direcția bună și te vor ajută și în procesul de înțelegere a diagnosticului de pierdere de auz.

 

Să înțelegi cu adevărat ce presupune diagnosticul de pierdere auditivă și să vizualizezi viitorul copilului tău prin prisma acestui diagnostic este de ajutor atât pentru ține că și părinte, cât și pentru copilul tău.

 

Noi, te așteptăm în oricare din cabinetele Audio Alfa pentru consultație și teste auditive gratuite. Trebuie doar să suni pentru o programare. Găsești datele noastre de contact pe site, în categoria "CONTACT". 

Bucurați-vă de sunet! 

 

Beth este o mamă dintr-un mic orășel din Minnesota a unui băiețel cu pierdere severă de auz. Pe lângă articolele de blog, ea este și designer de website-uri și fotograf cu normă întreagă pasionat de CrossFit. Îi poți vedea profilul personal aici: www.thescooponcoop.com

 
Programare