ROmedic Cabinete medicale Dobroești Cabinete Sexologie Sexologie Dobroești

Dependenta de jocurile de noroc

Autor: Cristina Anescu
Dependenta de jocurile de noroc


Dependenta de jocuri de noroc, incadrata de specialisti in categoria tulburarilor obsesiv-compulsive, este printre cele mai greu de tratat adictii.
In cele mai multe cazuri persoana dependenta isi da seama ca gandurile sale obsesive il duc catre activitati ilogice si neadecvate, dar continua sa desfasoare aceleasi activitati, deoarece se simte deosebit de anxioasa atunci cand incearca sa le stopeze .
Problema care apare in tratamentul acestei adictii este faptul ca este foarte dificil de controlat si demontat beneficiul pe care jucatorul in are din aceasta adictie.
Orice activitate generatoare de dependente are un beneficiu, un aspect pozitiv, care il atrage pe cel care incearca mai intai din curiozitate, apoi din pura placere, activitatea respectiva.
In niciun caz nu s-ar implica cineva intr-o activitate care sa nu ii aduca o cat de mica placere.
In egala masura, adictiile au si aspecte negative, care genereaza o serie de neplaceri persoanelor respective, pornind de la stari fiziologice proaste (sevraj, mahmureala, probleme respiratorii, somatizari), pana la imposibilitatea functionarii sociale si afectarea la nivel psihologic.
Daca in alte dependente, unde, pe langa partea placuta generata de comportamentul respectiv, in mod inevitabil si direct apare si reversul medaliei, in cazul adictiei de jocuri de noroc, efectele negative generate de aceasta sunt puse pe seama altor factori si nu pot fi controlate.
Daca un jucator compulsiv de jocuri de noroc nu ar avea niciun castig , nici mare, nici mic, un timp indelungat, placerea lui legata de anticiparea castigului s-ar diminua si incet incet si-ar da seama ca nu face altceva decat sa isi deterioreze situatia financiara, plusand in buzunarele altora.
Din pacate cei care administreaza aceasta industrie cunosc foarte bine mecanismul instalarii adictiei si au grija ca jucatorilor sa li se arunce din cand in cand o nada sub forma unor castiguri de mica valoarea, inducandu-le frenezia anticiparii castigului cel mare.
Odata intrati in aceasta capcana, este foarte greu sa va mai desprindendeti fara ajutor.
Dependentul de jocuri de noroc nu se va da in laturi sa minta, sa fure, sa insele, doar pentru face rost de banii cu care, crede el, va reusi sa castige atat de mult incat sa acopere toate pagubele facute anterior.
Dupa instalarea adictiei de jocuri de noroc persoana afectata va deveni irascibila, nervoasa, tensionata. Timpul petrecut departe de jocurile de noroc va trece foarte greu pentru el si nu se va putea concentra foarte mult pe alt gen de activitate.
Dependentul de jocuri de noroc nu numai ca isi va consuma toate resursele financiare, ba va apela si la cele ale familiei, prietenilor, cu sau fara voia acestora. De la imprumuturi si amanetari de bunuri pana la furt nu va fi decat un pas foarte mic, iar cand problemele vor parea fara solutie, dependentul se va gandi, nu de putine ori la suicid.

Vestea buna pentru dependentii de jocuri de noroc este faptul ca exista tratament.
Si primul pas este sa recunoasteti ca aveti o problema si sa cereti ajutor.
 
Programare