ROmedic Cabinete medicale Braila Cabinete Chirurgie orală și maxilo-facială Chirurgie orală și maxilo-facială Braila

Implantul dentar

Ce sunt implanturile dentare?

Implanturile dentare sunt pivoți/șuruburi din titan sau alte materiale, care sunt inserate în osul pacientului, fie cel maxilar, fie cel mandibular. Aceste ancore metalice actioneză ca înlocuitori ai rădăcinei dintelui. Doctorul inseră chirurgical implantul în os, obține o legatură între os și titan, făcând astfel o fundație stabilă pentru viitorul dinte artificial.  Se aplică apoi capele de vindecare pentru gingie și implant. Acesta ajută la păstrarea stucturii faciale, prevenind astfel posibilele rectracții osoase și gingivale, care apar în mod normal postoperator.

 

Procedura chirurgicală

Pentru majoritatea pacienților, plasarea implanturilor dentare implică două proceduri chirurgicale, implanturile sunt fixate în osul maxilar, unde aderă timp de 3-6-9 luni în funcție de caz, în acest timp și gingia se regenerează. Pacientul poate purta o proteză temporară și se recomandă mese de consistență moale pentru a nu suprasolicita țesuturile.

 

Dupa osteointegrarea implantului, urmează faza 2. Descoperirea lui de stratul gingival format, apoi se vor atașa 2 posturi care vor pătrunde prin gingie și vor susține lucrarea protetică, urmând să fie acoperite cu coroanele dentare artificiale. Întreaga procedură durează între 6 și 8 luni, iar cei mai mulți pacienți prezintă întreruperi minime din viața lor privată.

 

a. Implantul dentar în două etape
Este cel mai comun tip de implant. În timpul primei faze, cea chirurgicală, implantul este inserat în osul maxilarului astfel încât partea superioară să fie la nivelul osului. Gingiile sunt apoi cusute pentru a acoperi implantul definitiv. Se așteaptă câteva luni pentru ca implantul să se integreze în maxilar.
În cea de-a doua fază, medicul dentist va face o mică incizie în țesutul gingival pentru a expune și „conecta” cu implantul dentar. După ce s-au vindecat gingiile, implantul este gata pentru restaurarea finală: o coroana, o punte sau o proteză.

 

b. Implantul dentar într-o singură etapă 
Acest tip de implant s-a dezvoltat în ultimii ani și oferă pacienților o procedură în timp mai scurt. Diferența majoră a acestui tip de implant este dată în primul rând de durata și de procedura finală.
Un tip lung de implant este introdus în maxilarul superior, deoarece reprezintă o suprafață mai mare de os. Țesutul gingival este cusut până la capul implantului dentar. Această parte nu va fi acoperită, rămănând expusă și vizibilă. Astfel, dupa vindecare nu este nevoie de o nouă intervenție chirurgicală, iar medicul stomatolog va incepe procesul de restaurare imediat.


Este asemănător cu mini implantul dentar.

 
Programare