ROmedic Cabinete medicale Botosani Cabinete Optică medicală și optometrie Optică medicală și optometrie Botosani

Astenopia acomodativa

Autor: Vasilica Vazdoaga, optometrist
Simptomele astenopiei acomodative sunt:
- Încețoșarea pasageră a vederii după un anumit interval de timp de lectură;
- Dacă lectura este întreruptă pentru câteva momente, privirea fiind îndreptată spre infinit, lectura poate fi reluată, dar simptomele reapar;
- Dureri de cap, în a doua jumătate a zilei;
- Oboseală după citit sau lucru la calculator;
- Ochi înlăcrimați, senzație de ochi uscat sau mâncărimi oculare;
- Vertij după lucrul la calculator;
- Evitarea lucrului la aproape;
- Închiderea unui ochi la citit;
- Vedere dublă la citit (rândurile “fug”);
- Probleme de învățare;
- Citire înceată;
- Dificultăți în completarea atribuțiilor contra timp.

Dacă mare parte dintre aceste semne vă însoțesc zi de zi, pe dumneavoastră sau pe copilul dumneavoastră, este posibil să suferiți de tulburări de acomodație – așa numita astenopie acomodativă.

Stilul de viață modern, caracterizat pri sedentarism și activități preponderent intelectuale și de lungă durată determină disconfort, inclusiv vizual. Spre deosebire de strămoșii noștri care își foloseau ochii pentru a supraviețui în natură prin distingerea obiectelor aflate la distanță, noi ne petrecem mare parte din zi privind la distanțe mici – citim, lucrăm la calculator, folosim unelte și echipamente pe care le manevrăm la o distanță mică față de ochi, distanță de maxim un braț.
Utilizarea calculatorului timp de 10 -12 ore pe zi nu este naturală pentru ochiul uman. 75% dintre persoanele care lucrează zilnic în fața monitorului au diferite probleme, numite de medici “sindromul de oboseală vizuală la calculator”.

Acest stil de folosire intens a funcției vizuale necesită o bună coordonare a ochilor, pentru realizarea vederii stereoscopice și solicită mult mecanismul de acomodație al ochiului.
Acomodația reprezintă formarea unei imagini clare a unui obiect situat la o distanță mai mică de 5 m (infinitul oftalmologic).

Procesul acomodării se realizează prin intermediul unui reflex controlat de Sistemul Nervos Vegetativ și are trei componente:
- Bombarea cristalinului. Contracția mușchiului ciliar relaxează fibrele zonulare, crește convexitatea și puterea de refracție a cristalinului. Sistemul optic al ochiului focalizează obiecte situate mai aproape de 5m;
- Contracția mușchilor irieni. Micșorarea pupilei are ca scop reducerea ariei prin care lumina poate intra în ochi, mărind astfel profunzimea câmpului. Scade astfel aberația sferică a cristalinului și crește adâncimea focală (intervalul în care o imagine rămâne focalizată chiar dacă se formează înaintea sau în spatele retinei);
- Convergența privirii. Axele celor doi ochi își modifică poziția pentru a menține ambii ochi focalizați pe obiect.

Acomodația având un suport muscular, în astenopie este vorba de fapt de oboseala musculară ce poate avea cauze foarte variate:
- Tulburări ale echibilibrului muscular, în special insuficiența de convergență
- Mic viciu de refracție necorectat
- Tulburări ale echilibrului neuro-vegetativ
- O slăbiciune generală a organismului – stări de convalescență.

Bombarea cristalinului și contracția mușchilor irieni nu ar trebui să fie o problemă până în jurul vârstei de 45 de ani, când apare oricum presbiopia, procesul normal de îmbătrânire al ochilor. Dacă sesizați dificultăți la privirea de aproape până la vârsta de 45 de ani, acest lucru se poate datora astenopiei acomodative.

IAFC – insuficiența de amplitudine a fuziunii convergenței presupune o problemă a mușchilor oculomotori – subiectul nu poate “încrucișa” ochii sau nu poate menține mai multă vreme ochii așa. Lucrul intens de aproape solicită acești mușchi.

TRATAMENT
Nu se aplică o tehnică standardizată, soluțiile se adaptează pentru fiecare individ în parte. Tratamentul constă în corectarea tulburării de refracție pe care eventual pacientul o prezintă și de asemenea, corectarea reducerii amplitudinii acomodative cu lentile convexe pozitive, care să asigure confortul necesar lecturii.

Reeducarea vizuo-motrice se face fie acasă, printr-un exercițiu simplu care presupune focalizarea unui obiect mic (creion) ținut la nivelul ochilor, la cea mai mică distanță posibilă de ochi și fără să apară diplopia. Timpul și frecvența exercițiilor se adaptează în funcție de progresele făcute și la indicația medicului oftalmolog. Similar, pot fi efectuate serii de exerciții la sinoptofor. Acest aparat proiectează o imagine către ochiul drept și una către ochiul stâng, iar pacientul manevrează cele două brațe ale sinoptoforului așa încât imaginile suprapuse să formeze o imagine nouă, completă.
Compensarea cu lentile optice se aplică atunci când amelioarea funcției de acomodație este puțin probabilă iar capacitățile subiectului sunt inferioare nevoilor. Se face cu lentile sferice, sfero-cilindrice sau prismatice.

O mare atenție trebuie acordată igienei vizuale. S-au dovedit de mare utilitate:
- Fracționarea timpului petrecut în fața monitorului calculatorului. O pauză de 10 minute la fiecare 50 de minute petrecute la citit/calculator sunt un minim permis.
- Corectarea pozițiilor vicioase ale corpului la lucrul aproape: coloana vertebrală ar trebui să fie cât mai dreaptă, textul la citit la 40 – 60 cm
- Iluminare suficientă a cărții/biroului/bancului de lucru.
 
Programare