ROmedic Cabinete medicale Botosani Cabinete Optică medicală și optometrie Optică medicală și optometrie Botosani

Săptămâna mondială a glaucomului

Autor: dr. Ioana Poiată, medic primar oftalmolog
Săptâmăna Mondială a Glaucomului (11 -17 martie 2012) este un eveniment consacrat pentru a pleda dreptul fundamental al fiecărei persoane la o VEDERE SĂNĂTOASĂ.

Organizația Mondială a Sănătății propune marcarea sa an de an, având ca obiectiv:
atenționarea publicului larg asupra glaucomului, ca principală afecțiune oculară cu risc de pierdere progresivă a vederii, sau chiar de orbire.
Informarea oamenilor cu privire la importanța detectării precoce a glaucomului și instituirea tratamentului în timp util.
Posterul Săptămânii Mondiale a Glaucomului din acest an are drept motto următorul îndemn: “Nu lăsa glaucomul să îți întunece viața!”

Ce trebuie să știm despre GLAUCOM
Glaucomul este a doua cauză de orbire pe plan mondial, după cataractă. Spre deosebire de cataractă, în care pierderea vederii este reversibilă (prin tratament chirurgical), glaucomul netratat duce la pierderea definitivă a vederii. Din nefericire, aproximativ 10% din pacienții diagnosticați cu glaucom evoluează spre pierderea definitivă a vederii, deși au fost monitorizați permanent.
Nu există nici un remediu pentru a vindeca glaucomul definitiv, dar tratamentul ajuta la stoparea bolii. Glaucomul nu se poate vindeca, iar vederea pierdută deja nu poate fi recuperată. Prin medicație sau intervenție chirurgicală, este posibilă stoparea pierderii vederii. Deoarece glaucomul cu unghi deschis este o boală cronică, trebuie monitorizat pe viaţă. Diagnosticul precoce este primul pas pentru conservarea vederii.

Fiecare din noi este expus acestei afecțiuni oculare Începând de la bebeluși și până la seniori, fiecare dintre noi putem fi candidat pentru glaucom. Persoanele care au rude de gradul I diagnosticate cu glaucom, au risc de patru ori mai mare de a dezvolta această boală. Pacienții în vârstă sunt mai mult expuși la acest risc, dar bebelușii pot dobândi congenital această afecțiune. Principalii factori de risc pentru glaucom sunt: presiunea oculară crescută, vârsta peste 40 de ani, istoricul familial de glaucom, miopia forte, diabetul, hipotensiunea arterială, sindromul migrenos.
Glaucomul se poate instala uneori fără a prezenta simptome La cea mai frecventă formă, glaucomul cu unghi deschis, nu există practic nici un simptom. De obicei, durerea nu este asociată cu presiune oculară crescută, iar îngustarea câmpului vizual periferic nu este sesizată la început de către pacient, de aceea glaucomul este considerat “hoțul tăcut” al vederii.
Cel mai bun mod de a vă proteja ochii de glaucom este să efectuați un consult oftalmologic complet, cu măsurarea presiunii oculare și examinarea nervului optic. Dacă aveţi glaucom, tratamentul poate începe imediat. Medicamentele pentru glaucom se administrează ușor, sub formă de picături, iar dacă eficiența lor nu este atinsă în stoparea bolii, atunci medicul oftalmolog recomandă tratamentul LASER sau chirurgical.

La cabinetul NOVAOPTIC din Botoșani realizăm diagnosticul și monitorizarea glaucomului prin:
Măsurarea presiunii oculare la toate persoanele cu vârsta peste 40 de ani, când crește riscul de manifestare a bolii.
Diagnosticul glaucomului prin: CÂMP VIZUAL COMPUTERIZAT, aplanotonometrie, gonioscopie și tomografia nervului optic.

Tomografia în coerență optică este o metodă modernă de investigație oftalmologică, recent introdusă la NOVAOPTIC BOTOȘANI.

Echipamentul Topcon 3D OCT-2000 este cel mai modern echipament din gamă, combinând funcția de tomografie cu cea de fotografiere digitală a retinei. Tomografia în coerență optică este utilă în diagnosticul glaucomului în stadiu precoce, mai ales la persoane suspecte de glaucom, dar și în monitorizarea tuturor cazurilor de glaucom. Este o metodă de investigație neinvazivă care ne permite să vizualizăm capul nervului optic și stratul fibrelor nervoase retiniene, structurii oculare care sunt primele afectate de glaucom.

Toți pacienții cunoscuți cu glaucom din județul Botoșani au acum acces la această metodă modernă de monitorizare a bolii lor, la cabinetul Novaoptic din str. Primăverii nr. 10.
 
Programare