ROmedic Cabinete medicale Botosani Cabinete Optică medicală și optometrie Optică medicală și optometrie Botosani

Ziua Mondială a Sănătății

Autor: dr. Cristina David, medic primar oftalmolog
“O VEDERE SĂNĂTOASĂ ADAUGĂ CALITATE VIEȚII ȘI VIAȚĂ ANILOR!”

În fiecare an, sărbătorim Ziua Mondială a Sănătăţii pe 7 aprilie, eveniment care marchează înființarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în 1948.

Ziua Mondială a Sănătăţii oferă oportunitatea de a începe o acţiune colectivă pentru a proteja sănătatea oamenilor şi starea lor de bine. Este o șansă de a ne implica în găsirea de soluţii de care să beneficiem noi toți.

Organizația Mondială a Sănătății a adoptat pentru anul 2012 subiectul ÎMBĂTRÂNIREA şi SĂNĂTATEA, cu tema "O stare de sănătate bună adaugă viață anilor". Această tematică accentuează felul în care o sănătate bună în decursul vieții ajută persoanele în vârstă, femei și bărbați, să ducă o viaţă deplină şi productivă şi să aducă o contribuție activă pentru familiile şi comunităţile în care trăiesc.

Experiența îmbătrânirii în secolul 21 diferă mult de ceea ce era în secolul trecut. Va trebui să reinventăm îmbătrânirea. Vă învităm să reflectați la tipul de societate pe care dorim să-l creăm și de a contura politicile și măsurile pe care trebuie să le utilizăm pentru o bătrânețe frumoasă și de a acționa punând sănătatea în centrul preocupărilor.

Îmbătrânirea priveşte pe fiecare dintre noi – tânăr, bătrân, bărbat sau femeie, bogat sau sărac - indiferent unde trăim.

Este timpul să te implici. Suntem alături de tine! Statistici elaborate cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății:

Numărul persoanelor cu vâsta peste 60 de ani s-a dublat, începând cu anul 1980.
Numărul persoanelor cu vârsta de 80 de ani va crește de 4 ori, până la 395 milioane, o estimare pentru perioada prezentă și până în 2050.
În următorii 5 ani, numărul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani va depăși numărul copiilor mai mici de 5 ani.
Majoritatea vârstnicilor trăiesc în țări cu venituri mici și medii. Până în anul 2050, acest număr va crește până la 80%.
A.Lumea noastră este într-o permanent schimbare

Acum, mai mult decât oricând, lumea va avea mai mulţi oameni ating vârsta de 80 sau 90 de ani. Numărul de persoane cu vârsta peste 80 de ani va fi de 4 patru ori mai mare, ating cifra de 395 milioane până în anul 2050. Nu există nici un precedent istoric pentru numărul mare de adulţi care au părinţi în viaţă, aşa cum se prezintă situația acum. Mai mulţi copii își vor cunoaşte bunicii şi chiar străbunicii lor. În medie, femeile trăiesc cu 7 ani mai mult decât bărbaţii.

B.Cum îmbătrânim sănătos
A îmbătrâni sănătos este direct condiționat de starea de sănătate din primele faze ale vieții. De exemplu, malnutriția din timpul vieții intrauterine poate crește riscul dezvoltării la vârsta adultă a anumitor afecțiuni precum diabetul și bolile circulatorii. Infecțiile respiratorii din copilărie cresc riscul bronșitei cronice la vârsta adultă. Adolescenții care suferă de obezitate sunt supuși riscului de a dezvolta mai târziu afecțiuni cronice, precum: diabetul, boli circulatorii, cancer, boli respiratorii și disfuncții osteo-musculare.
Factorii care contribuie la o îmbătrânire sănătoasă: alimentația echilibrată, activitatea fizică și evitarea factorilor de risc precum fumatul, consumul excesiv de alcool sau expunerea la substanțe toxice.

C.SCHIMBĂRILE DEMOGRAFICE SUNT ÎNSOȚITE DE NOI PROVOCĂRI
Chiar şi în ţările sărace, majoritatea oamenilor în vârstă mor de boli netransmisibile, cum ar fi boli de inimă, cancer și diabet, mai degrabă decât de boli infecţioase şi parazitare. În plus, persoanele în vârstă au adesea mai multe probleme de sănătate în acelaşi timp, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.

Numărul de persoane care trăiesc cu handicap este în creştere ca urmare a îmbătrânirii populaţiei şi din cauza riscului mai mare a problemele de sănătate cronice manifestate la vârsta îmbătrânirii. De exemplu, aproximativ 65% din toate persoanele care au deficienţe de vedere au vârsta peste 50 de ani, iar acest grup de vârstă cuprinde aproximativ 20% din populaţia lumii. Cu o creștere a populaţiei în vârstă în multe ţări, tot mai mai mulţi oameni vor avea probleme vizuale asociate înaintării în vârstă.

La nivel global, multe persoane în vârstă au parte de o îngrijire defectuoasă. Aproximativ 4-6% din persoanele în vârstă din ţările dezvoltate nu sunt îngrijiți corespunzător la domiciliu. În instituţii, actele abuzive includ imobilizarea fizică a pacienţilor, lipsirea de demnitate (pacienții poartă haine murdare) şi îngrijire insuficientă voită (cadrele abilitate nu intervin în evitarea leziunilor de presiune care apar la pacienții imobilizați la pat). Îngrijirea neadecvată a persoanelor în vârstă poate duce la răni fizice grave şi pe termen lung, la consecinţe psihologice.

Nevoia de îngrijire pe termen lung este în creştere. Se estimează că în ţările în curs de dezvoltare, numărul persoanelor în vârstă care nu mai sunt capabili să aibă grijă de ei înşişi se va multiplica până la patru ori în 2050. Mulți dintre cei în vârstă îşi pierd capacitatea de a trăi independent, din cauza mobilității limitate, fragilitate sau altor probleme de sănătate fizică sau psihică. Mulți pacienți necesită o formă de îngrijire pe termen lung, respectiv îngrijire medicală la domiciliu, o comunitate de îngrijire şi de viaţă asistată, îngrijire rezidenţială şi internări lungi în spitale.
Se estimează că la nivel mondial, cu cât oamenii vor trăi mai mult, va exista o creştere dramatică a numărului de persoane cu afecțiuni degenerative cum ar fi boala Alzheimer. Riscul de demenţă creşte mult odată cu vârsta, cu o valoare estimată de 25-30% a persoanelor cu vârsta de peste 85 de ani care au un anumit grad de declin cognitiv. Persoanele în vârstă diagnosticate cu demenţă, care trăiesc în ţările cu venituri mici şi medii, în general nu au acces la îngrijire pe termen lung la un preţ accesibil. Deseori, familiile lor apelează la finanțări bancare pentru a putea acorda sprijin la domiciliu.

În situaţii de urgenţă, persoanele în vârstă pot fi deosebit de vulnerabile. Atunci când comunităţile sunt afectate de dezastre naturale sau de conflict armat, oamenii în vârstă pot fi în imposibilitatea de a fugi sau de a călători pe distanţe lungi şi pot fi lăsați în urmă. Cu toate acestea, în multe situaţii, ei pot fi, de asemenea, o resursă valoroasă pentru comunităţile lor, precum şi pentru procesul de ajutor umanitar, atunci când sunt implicați în calitate de lideri ai comunităţii.



































D.LUPTA CU MENTALITĂȚILE

În general, noi toţi prețuim şi respectăm persoanele mai în vârstă pe care le iubim sau le cunoaștem bine. Dar atitudinea noastră către alte persoane în vârstă din cadrul comunităţii mai largi poate fi diferită.
În multe societăți traditionale, persoanele în vârstă sunt respectate ca bătrâni. Cu toate acestea, în alte societăţi, femeile şi bărbaţii în vârstă sunt mai puţin respectați. Marginalizarea poate fi structurală, de exemplu, aplicarea grilei cu vârsta de pensionare, sau marginalizare informală, caz în care persoanele în vârstă sunt privite ca fiind mai puţin energice şi mai puţin valoroase pentru un potențial angajator.
Aceste atitudini sunt exemple de mentalitate legată de vârstă, de gândire stereotipă şi discriminare împotriva persoanelor sau grupurilor doar din considerente legate de vârstă.
Mentalități de acest gen înfățișează vârstnicii ca persoane fragile, „expirate”, incapabile de a mai lucra, slăbite din punct de vedere fizic, întârziate din punct de vedere mental, cu handicap sau neajutorate. Aceste mentalități distructive interpun o barieră socială între tineri şi bătrâni.

În clinica Novaoptic sunt tratate anual câteva mii de pacienți cu vârsta peste 60 de ani. Principalele afecțiuni oculare la această categorie de vârstă sunt: cataracta, degenerescența maculară legată de vârstă, retinopatia diabetică, glaucomul, trombozele venoase retiniene, neuropatia optică ischemică.

Aceste afecțiuni sunt permanent în atenția specialiștilor Clinicii Novaoptic.
În clinica Novaoptic realizăm intervenții chirurgicale perfomente pentru cataractă și glaucom, investigații complexe pentru diagnosticul precoce și tratamentul actual al degenerescenței maculare legată de vârstă și retinopatiei diabetice.

În Departamentul “Ochiul Diabetic”, medicii Clinicii Novaoptic efectuează tomografia în coerență optică a retinei (OCT), fotografierea leziunilor de fund de ochi, ecografie oculară și tratamentul LASER al retinopatiei diabetice.
 
Programare