English version
EN version ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Chirurgie plastică-estetică-reconstructivă Chirurgie plastică-estetică-reconstructivă Bucuresti

Biologia imbatranirii pielii

Autor: Dr. Irina Arsene
Procesul de imbatranire a pielii este unul complex si multifactorial, modificarile structurale, functionale și estetice avand loc la o rata variabila. Este gresit sa consideram imbatranirea pielii ca un eveniment biologic uniform ci mai multe procese biologice distincte pot sa apara concomitent.
 

Putem distinge cinci tipuri de imbatranire a pielii: intrinsec, extrinsec, stilul de viata, hormonal si catabolic.

 

Imbatranirea intrinseca reflecta efectele degradarii in timp sub actiunea gravitatiei si a genelor. Imbatranirea extrinseca se refera in special la actiunea fumatului si a fotoimbatranirii. Stilul de viata include dieta si consumul de alcool si droguri. Imbatranirea hormonala se refera la degradarea sistemelor hormonale si disfunctiile ce pot aparea in functionarea lor. In cele din urma, imbatranirea catabolica este legata de boli cronice.

 

Imbatranirea intrinseca: este un proces lent, cu caracteristici clinice, cum ar fi dezvoltarea unor riduri fine ce devin tot mai evidente pe masura trecerii timpului. Procesul intrinsec de imbatranire a pielii determina aparitia atrofiei dermice si epidermice, scaderea numarului de fibroblasti, mai putin colagen și mai multe metaloproteinaze matriceale (MMP). Jonctiunea alterata derm / epiderm poate contribui la cresterea fragilitatii pielii si a unui transfer redus de nutrienti intre straturile dermice si epidermice ale pielii. 

 

Imbatranirea extrinseca: este cauzata de expunerea cronica la radiatiile solare ultraviolete (fotoimbatranire) si de fumat ce produc aparitia unor riduri profunde, hiperpigmentare si reducerea elasticitatii pielii. Tenul, in special, acumuleaza in timp efectele expunerii la radiatiile solare ce sunt responsabile pentru 80% din semnele imbatranirii tenului si a cancerului de piele. In timp ce epiderma fotoimbatranita prezinta atrofie si imbatranirea anormala a cheratinocitelor, modificari la nivel dermal implica acumularea de material elastic (elastoza solara) si pierderea integritatii fibrelor elastice. Aceste modificari conduc la o pierdere a elasticitatii pielii si se manifesta sub forma ridurilor la suprafata pielii. 

 

Fumatul, de asemenea, accelereaza imbatranirea provocand degradarea fibrelor elastice si o crestere semnificativa a ridurilor faciale. Ridurile fumatorilor sunt adanci si inguste in comparatie cu nefumatorii. Acest model de ridare este adesea asociat cu o piele atrofiata si hiperpigmentata. Mai mult, miscarile specifice implicate in fumat vor genera in timp riduri pronuntate la coltul ochilor (laba gastii) si pe buza superioara (linii periorale). 

 

Imbatranirea hormonala si catabolica: Pielea este un organ influentat de hormoni iar declinul secretiei hormonale in timpul menopauzei accelereaza imbatranirea pielii. Menopauza constituie un punct de cotitura in viata cu un declin a calitatii pielii. Estrogenul in special are un efect profund asupra pielii sustinand matricea extracelulara si prevenind scaderi ale nivelului de colagen, mentine grosimea optima a pielii, hidratarea si functia de bariera. „Lasarea” fetei este principalul simptom al imbatranirii post-menopauza. Imbatranirea catabolica afecteaza calitatea pielii prin efectele nocive ale bolilor cronice cum ar fi diabetul zaharat, hipotiroidismul, cancerul sau diferitele infectii.

 

Medicina estetica minim-invaziva vine in intampinarea pacientilor cu solutii pentru imbunatatirea aspectului, pentru corectarea unor conditii ale pielii, tratamente ce sterg riduri sau inestetisme ce s-au format in ani, in doar cateva sedinte. Utilizeaza injectabile cu acid hialuronic pentru corectia ridurilor, marirea buzelor cu acid hialuronic (https://ultraestetic.ro/tratamente/marirea-buzelor-cu-acid-hialuronic/) , refacerea volumui facial - liquid facelift, tratamente pentru imbuntatirea texturii pielii, intinerire, biorevitalizare. Procesul imbatranirii nu poate fi oprit, dar poate fi influentat de noi prin modul de viata, alegerile care le facem si ingrijirea pe care ne-o oferim.

 

Dr Irina Arsene - Clinica UltraEstetic

Tel: 0720 790 098

Str Ernest Juvara 34, Cotroceni, Bucuresti

 
 
Programare