ROmedic Cabinete medicale Pascani Cabinete Otorinolaringologie-ORL Otorinolaringologie-ORL Pascani

"Esti ceea ce mananci"

Autor: dr. Gillian McKeith
"Esti ceea ce mananci" - dr. Gillian McKeith


1. APĂ CALDĂ DIMINEAŢA
O ceaşcă de apă caldă băută dimineaţa pe stomacul gol (cu lămâie stoarsă ar fi chiar mai bine) ajunge direct în intestine şi curăţă mucusul acumulat în ziua precedentă. Beţi încă o cană de apă caldă seara.

2 .LUBRIFIAŢI, NU INUNDAŢI
Stomacul are nevoie să fie uns, lubrifiat, dar nu inundat.Consumând lichide în timpul mesei, vă înecaţi enzimele digestive, iar digestia are loc doar parţial.Este preferabil ca lichidele,sucuri sau mai bine apă, să fie băute la 30 de minute distanţă faţă de masă — înainte sau după, dar nu în timpul mesei.

3. MESTECAŢI ÎNCET
Una dintre cele mai importante recomandări este aceea de a mesteca încet, până când mâncarea devine lichefiată. Savuraţi fiecare înghiţitură de mâncare. Simţiţi compoziţia alimentelor şi reţineţi-le aroma. Procesul digestiv începe atunci când saliva intră în contact cu hr ana şi începe masticaţia. Astfel, alimentele mestecate vor trece uşor prin sistemul digestiv şi veţi beneficia de o absorbţie maximă a substanţelor nutritive.

4. MÂNCAŢI ATUNCI CÂND SUNTEŢI LINIŞTIT
Organismul dumneavoastră nu poate digera mâncarea în mod adecvat dacă sunteţi supărat sau tocmai aţi avut o dispută. Mâncaţi atunci când sunteţi liniştit. Digestia va fi mult mai bună în astfel de condiţii

5. NICI PREA CALD,NICI PREA RECE
Temperatura alimentelor şi băuturilor care intră în sistemul dumneavoastră influenţează condiţia splinei, bateria dumneavoastră de energie, precum şi alte organe. Băuturile de la gheaţă slăbesc organele. Nici consumul unor alimente fierbinţi, tocmai luate de pe foc, care vă ard vălul palatin, nu este benefic, ca urmare a faptului că vă distruge mucoasa bucală, vă distruge mucoasa gastrică şi degradează papilele gustative. Este de preferat consumul alimentelor, al băuturilor şi al apei la temperatura camerei sau uşor încălzite.

6. DECORAŢI-VĂ FARFURIA
Când adulmecaţi,admiraţi sau doar vă gândiţi la mâncare, creierul dumneavoastră trece la acţiune, trimiţând glandelor salivare mesajul de a secreta saliva ce conţine enzime digestive. În consecinţă, preparaţi meniuri atractive, delicioase, care să stimuleze digestia.

7. ALTERNAŢI ALIMENTELE
Nu mâncaţi aceleaşi mâncăruri zi după zi. Nu aveţi nevoie de cantităţi prea mari dintr-un singur aliment; acest fapt poate duce adesea la alergii, sensibilităţi sau intoleranţe alimentare. De exemplu, puteţi să consumaţi un fel de mâncare o dată la patru zile, nu în fiecare zi. Nu numai că veţi preveni alergiile, dar îi veţi furniza organismului o paletă mult mai largă şi variată de substanţe nutritive.

8. ASCULTAŢI-VĂ TRUPUL
Luaţi aminte la alimentele după care tânjiţi. Dacă vă doriţi foarte tare un anumit aliment — în funcţie de culoarea,mirosul sau sentimentul pe care vi-l dă — lăsaţi-vă dus de val şi bucuraţi-vă de el. S-ar putea ca organismul dumneavoastră să aibă nevoie de anumite substanţe nutritive conţinute în acel aliment. Nu vorbesc de biscuţii cu ciocolată în acest caz! Mă refer la acele plante proaspete, fructe, legume, condimente şi multe altele care se găsesc în alimentare şi supermarket-uri.Mergeţi la raionul de fructe şi legume proaspete cu mintea şi spiritul deschise. Ce pare să fie bun? Ce miroase bine? Ce alimente par sănătoase şi pline de energie? Apoi alegeţi.

9 ENZIME! ENZIME! ENZIME!
Germenii, legumele şi fructele crude, nucile şi seminţele sunt pline de enzime, cheia unei bune absorbţii a substanţelor nutritive şi a unei sănătăţi vibrante. La p. 213 veţi găsi mai multe informaţii despre enzime şi despre metodele de germinare a seminţelor, care pot fi aplicate acasă.

10. MICUL-DEJUN
Mâncaţi întotdeauna ceva sănătos şi consistent la micul-dejun. Acesta este momentul în care energia stomacului dumneavoastră este la cele mai înalte cote, iar sucurile digestive care conţin enzime sunt gata de atac. Dacă aveţi obiceiul să săriţi peste micul-dejun, cu timpul vă veţi slăbi stomacul şi funcţia digestivă. Indiferent cât de puţin mâncaţi, alegeţi ceva sănătos la micul-dejun.Fructele proaspete, terciul de ovăz, mei sau quinoa sunt foarte bune pentru masa de dimineaţă.

11. ACTIV SEARA
Ultima masă a zilei trebuie să o luaţi cu cel puţin două ore înainte de culcare. Atunci când mâncaţi prea târziu, vă stresaţi şi vă extenuaţi organismul. Nu puteţi să digeraţi eficient o masă luată târziu, în condiţiile în care vă culcaţi cu stomacul plin. Este un lucru nociv pentru organele digestive, inimă şi ficat, ca să nu mai vorbim de apetitul sexual!

12. PREFERAŢI LEGUMELE CRUCIFERE
Consumaţi cantităţi mari de varză, broccoli, varză de Bruxelles sau conopidă. Aceste alimente sunt foarte bune pentru detoxifierea şi energizarea sângelui.

13 .BEŢI SUCURI „VERZI“,DE ZARZAVATURI
O dată pe săptămână, faceţi-vă un suc verde.Fiind obţinute dintr-o paletă largă de legume verzi, aceste sucuri au un efect de reîntinerire asupra organismului datorită conţinutului lor mare de clorofilă (resursa de energie vitală a plantelor), care ajută la purificarea sângelui, producerea globulelor roşii, detoxifierea organismului şi producerea energiei. Sucurile verzi sunt un combustibil perfect pentru organism. Conţinutul ridicat de apă ajută la asimilarea lor rapidă, iar leguma se transformă în suc aproape în totalitate, cu excepţia fibrelor — partea nedigerabilă a plantelor. Sucurile verzi vă furnizează toate ingredientele sănătoase ale plantelor, într-o formă uşor de digerat şi de absorbit.
Iată o variantă de suc — dumneavoastră puteţi experimenta orice idei aveţi:
1 morcov, 1 castravete, 4 tulpini de ţelină, 1 tulpină de ana son, câteva frunze de sp ana c, o bucăţică de rădăcină de ghimbir, câteva rămurele de pătrunjel şi o legătură de lucernă încolţită (opţional).Pentru rezultate spectaculoase, mai puteţi să adăugaţi o linguriţă de amestec sub formă de praf, obţinut după reţeta mea, sau un aliment superconcentrat sub formă de praf.

ALIMENTE SUPERCONCENTRATEVERZI:
Lucernã verde, Orz verde ,Pir, Alge verzi-albastre, Spirulinã, Chlorella,
LUCERNA VERDEÃRINTELE TUTUROR ALIMENTELOR
Lucerna reîntinereste întregul sistem,crescând rezistenta,vigoarea si vitalitatea.Contine toate vitaminele (de patru ori mai multã vitamina C decât citricele) si mineralele cunoscute (continutul de calciu este atât de mare,încât iese din grafice),precum si enzime digestive,fitoestrogen(hormoni de naturã vegetalã) , flavonoide,aminoacizi si clorofilã.Lucerna verde este folositã pentru detoxifierea si fertilizarea ficatului,este recomandatã ca adjuvant în regimurile de slãbire,pentru întãrirea si purificarea sângelui,pentru digestie si ca tonic general,un adevãrat potentator al sistemului imunitar.Puteti cumpãra lucernã verde sub formã de pudrã sau capsule,din magazinele de produse naturiste.

ORZUL VERDE:UN EXTRAORDINAR DETOXIFIANT
Orzul verde contine aproape
toate substantele nutritive necesare organismului uman,cu exceptia
vitaminei D.Este foarte asemãnãtor cu pirul si este usor de
digerat.Este o plantã cu frunze de culoare verde-închis,care contine
aceleasi substanþe nutritive ca si legumele cu frunze verzi,dar având
o concentratie de vitamine,minerale si proteine mult mai mare.Are la
fel de multe proteine ca si carnea,dar este sãnãtos.Orzul verde are de
11 ori mai mult calciu decât laptele de vacã,de cinci ori mai mult
fier decât sp ana cul si de sapte ori mai multã vitamina C decât sucul
de portocale.Este benefic pentru toate tesuturile si organele,dar mai
ales pentru inimã, plãmâni, artere, încheieturi si oase. Ajutã la
protejarea de agentii poluanti,de cancer,de ulcere si de problemele
digestive.Este un excelent stimulator al energiei,are proprietãti
antiinflamatorii si anti-îmbãtrânire si întãreste reactia imunitarã.În
sfârsit,este un întãritor al întregului organism,cu
efecte directe asupra functionãrii inimii si a circulatiei sângelui
si contribuie la scãderea colesterolului.Dacã nu reusiti sã mâncati
cantitãti mari de legume verzi,atunci consumul de orz verde
deshidratat este o variantã potrivitã si hrãnitoare.Îl puteti cumpãra
de la magazinele de produse naturiste.O linguritã de praf (5 g)este
echivalentã cu consumul a 100 de grame de legume crude,precum sp ana
cul,varza creatã,lucerna încoltitã sau broccoli.

TOPUL CELOR 5 ALIMENTE SUPERCONCENTRATE DIN PLANTE

1.UNGHIA-GÃII — ENERGIZANTUL TRUPULUI
Aceastã plantã reprezintã un tonic general pentru imunitatea organismului, îmbunãtãtind considerabil digestia.Este preferatã de toti pacientii mei,nu numai datoritã calitãtilor sale de combatere a rãcelilor si a guturaielor,dar si pentru rolul sãu în controlarea greutãtii si în ameliorarea oboselii cronice.

2. URZICA — TONICUL INTESTINELOR
O canã de apã caldã urmatã de o canã de ceai de urzicã dimineata,pe stomacul gol,vã vor pune în miscare sectorul intestinal.De asemenea,urzica mai ajutã si la curãtarea ficatului si la tinerea la distantã a infectiilor.Puteti consuma frunze proaspete de urzicã primãvara — sunt foarte bogate în vitamine si minerale.Preparati-le ca si pe sp ana c si folositi-le la salate. Când culegeti frunze de urzicã,aveti grijã sã mergeti în zone neaflate în apropierea soselelor sau a altor factori poluanti.Puteti sã consumati alternativ ceai de urzicã (2 cãni pe zi) si tincturã de urzicã — o zi una,o zi cealaltã.Este un excelent tonic în miezul
zilei.Este
bine ca bãrbatii care au probleme cu prostata sã bea 2-3 cãni de ceai
de urzicã pe zi.

3. ALOE VERA — ALINÃTORUL DIGESTIEI
Eu folosesc aloe vera pentru tulburãrile digestive,balonare,gaze si flatulentã.Luati aproximativ o lingurã de aloe pe zi sau urmati instructiunile de pe ambalaj.Amestecati-o cu suc de mere sau din oricare alte fructe pentru a obtine un gust cât mai plãcut.

4. GINSENGUL SIBERIAN— INAMICUL STRESULUI Ginsengul este unul dintre cele mai vechi remedii pe bazã de plante,cunoscute de om;este folosit ca energizant de mii de ani.Este o plantã cu puternice efecte de reîntinerire a organismului si actioneazã hrãnind sângele epuizat si adaptând organsimul la stres.În practica clinicã,am descoperit efectele benefice ale ginsengului asupra pacientilor în special pe durata unei maladii si în perioadele de convalescentã,precum si postoperator,având calitãti de prevenire a infectiilor.Este excelent pentru prevenirea si ameliorarea tulburãrilor cauzate de diferentele de fus orar.Beti-l sub formã de ceai,o canã pe zi,sau sub formã de capsule ori tincturã.

5. ECHINACEA — MOTORUL LIMFEI Disponibilã acum peste tot în lume datoritã popularitãtii sale ridicate în ultimii ani,echinacea este un nume des vehiculat în prevenirea rãcelii obisnuite.Aceastã plantã îmi place atât de mult pentru cã pune în miscare unul dintre fluidele organismului —limfa.Acest fluid circulã paralel cu vasele de sânge si eliminã toxinele din organism.Dacã nu faceti zilnic exercitii fizice,limfa nu este suficient de activã.Echinacea vine în ajutorul dumneavoastrã.Luati echinacea sub formã lichidã sau de capsule,timp de douã-trei sãptãmâni,dupã care faceti o pauzã.

14 .ASOCIEREA ALIMENTELOR
Fructe + Carne/Peşte = Gaze
Fructe consumate singure = Lipsă gaze
Cu alte cuvinte, asociaţi alimente care nu sunt concurente.
Asocierea adecvatã a alimentelor:
Poate ajuta organismul sã ardã mai eficient grãsimile.
Poate asigura absorbtia maximã a substanþelor nutritive,a enzimelor si a proteinelor.
Poate preveni eructatiile,balonarea,formarea gazelor intestinale si indigestia.
Poate remedia si preveni cele mai multe probleme corelate cu obezitatea.
În lipsa unei asocieri corecte a alimentelor: vã va fi imposibil sã digerati complet mâncarea.
Veti tulbura activitatea enzimelor digestive.
Veti împiedica absorbtia de substante nutritive.
Riscati sã suferiti de balonare,arsuri stomacale, indigestie, malabsobtie,constipatie,crampe,sindromul de colon iritabil, flatulentã — sau chiar mai rãu.Problema constã în faptul cã unele alimente se digerã mai repede decât altele;enzimele necesare digestiei diferã în functie de tipul de aliment,ca si condiþiile încare are loc o absorbtie bunã.De exemplu,pentru a fi digerate,proteinele au nevoiede sucuri digestive acide,în vreme ce carbohidratii necesitã sucuri alcaline.

15. MASAJUL RINICHILOR
Rinichii reprezintă cele mai importante organe pentru vitalitatea generală a organismului. La sfârşitul fiecărei zile, faceţi-vă un masaj la rinichi. Înainte de a vă culca, localizaţi rinichii punând palmele pe spate chiar sub linia taliei, dar deasupra şezutului.Vizualizaţi o lumină albă şi caldă care vă curge din trup către mâini.Pe măsură ce veţi începe să transferaţi căldura şi lumina către rinichi, mâinile dumneavoastră se vor încălzi. Masaţi zona rinichilor. Apoi aşezaţi-vă pe o sticlă cu apă caldă, pregătită dinainte.

16. MICUL MEU SECRET
În cabinetul meu de la clinică, ţin în dulap o minitrambulină. Între doi pacienţi pe care îi primesc în cabinet cu o ţinută respectabilă de medic, scot din dulap minitrambulina şi încep să sar.Pacienţii nu cunosc acest lucru, pentru că încep săriturile după ce ei părăsesc cabinetul. Orice formă regulată de exerciţiu fizic moderat, întindere,mers pe jos, pe bicicletă, înot, tai chi, chiar şi dansul, ajută la circulaţia limfei, la eliminarea toxinelor, la punerea sângelui în mişcare şi la revitalizarea organismului.

17. FRECŢIONAREA PIELII
Când vă pregătiţi să faceţi o baie/un duş, dar înainte de a intra efectiv în apă, luaţi un prosop, înmuiaţi-l în apă fierbinte şi frecţionaţi-vă cu el toată pielea corpului. Începeţi de la tălpile picioarelor şi deplasaţi-vă în sus pe picioare, tors şi braţe, folosind mişcări îndreptate întotdeauna către inimă. Acest lucru va pune sângele în mişcare şi va stimula meridianele energetice, îmbunătăţindu-vă digestia.

18. PERIAJUL PIELII
Periaţi-vă pielea cu o perie uscată pentru piele o dată pe săptămână pentru activarea limfei. Puteti îmbunãtãti actiunea pielii de a elimina „gunoaiele“ interne (peste jumãtate de kilogram de reziduuri sunt eliminate zilnic prin piele), efectuând un periaj regulat al întregului trup. Pentru a realiza acest lucru în mod eficient,aveþi nevoie de o perie micã, asprã, din pãr natural. Periajul se face cel mai bine înainte de baie sau de dus, pe pielea uscatã. Metodã: Începeti de la tãlpi si masati picioarele cu miscãri ascendente, longitudinale; apoi în sus,pe brate si în jos, pe spate. Periajul trebuie sã fie întotdeauna îndreptat spre zona pieptului, evitând
punctele sensibile, precum aluniþele, negii sau venele sparte. Nu
folosiþi niciodatã peria pe fatã.

19. CULCAŢI-VĂ DEVREME
Cu cât vă veţi culca mai devreme, cu atât vă veţi simţi mai bine. În general, ficatul şi vezica biliară îşi desfăşoară acţiunea de eliminare a toxinelor între orele 23:00 şi 2:00. Dacă la ora 23:00 nu vă aflaţi în pat, tulburaţi procesul natural de curăţare a organismului şi, ca urmare, vă veţi simţi inactiv şi leneş.

20. EXISTAŢI,PUR ŞI SIMPLU
Rezervaţi-vă cinci minute liniştite în fiecare dimineaţă, în care să nu faceţi altcea decât „să existaţi“, opriţi-vă şi reflectaţi, înainte de a porni în go ana unei noi zile. Nu vă gândiţi la ceva anume, nu faceţi nimic, doar existaţi.Puteţi ţine ochii închişi sau deschişi, nu contează. Dar rezervaţi-vă câteva minute doar pentru dumneavoastră. Acele minute valoroase vă vor ajuta să vă echilibraţi componenta biochimică a organismului pentru tot restul zilei..
 
Programare