ROmedic Cabinete medicale Alexandria Oftalmologie Oftalmologie Alexandria

Oftalmologie în Alexandria

OPERATII OFTALMOLOGICE



Interventiile chirurgicale sunt realizate de dr. Coman Ionela in cadrul Clinicii oftalmologice OphtaBlu Alexandria - Teleorman sau in Secţia de oftalmologie a Spitalului Videle - Teleorman.



Dintre toate operaţiile oftalmologice efectuate, cea de cataractă este cea mai frecventă.

Cataracta este o afectiune oculara care consta in opacifierea progresiva a lentilei din interiorul ochiului denumita cristalin. Cataracta se manifesta prin scaderea progresiva a acuitatii vizuale, disconfort la lumina puternica, vedere neclara, contururi duble.



Operaţia de cataractă este indicată atunci când acuitatea vizuală scăzută perturbă desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor uzuale ale pacientului (conducerea autovehiculelor, cititul, privitul la televizor, lucrul la calculator etc).

Nu este recomandat să se aştepte maturizarea cataractei, adică reducerea vederii doar la perceperea obiectelor la distanţe sub 1 metru, deoarece pot apărea complicaţii preoperatorii (glaucom secundar, subluxaţie de cristalin) sau intraoperatorii.



Tratamentul cataractei este operaţia efectuată prin tehnica facoemulsificării cu ultrasunete a cristalinului opacifiat şi după extragerea sa, introducerea unui cristalin artificial foldabil, respectiv:

1. Facoemulsificare cu ultrasunete si implant de cristalin artificial foldabil (pliabil) monofocal: sferic, asferic, toric, ultra-microincizie;

2. Facoemulsificare cu ultrasunete si implant de cristalin artificial foldabil (pliabil) multifocal: bifocal, trifocal, toric personalizat (disponibil la comanda);

3. Facoemulsificare cu ultrasunete si implant de cristalin artificial nefoldabil (PMMA), monofocal;

4. Facoemulsificare cu ultrasunete si implant de cristalin artificial nefoldabil de camera anterioara.



Preoperator este necesară o evaluare a stării de sănătate prin examene de laborator (hemoleucogramă, glicemie, colesterol, timp de coagulare etc.), controlul tensiunii arteriale, electrocardiograma şi consult cardiologic. Este foarte util ca pacientul să informeze medicul oftalmolog asupra tuturor problemelor de sănătate pe care le are, de exemplu: hipertensiune arterială, diabet zaharat, afecţiuni cardiace, respiratorii, adenom de prostată etc., precum şi asupra tratamentelor pe care le face.



De asemenea, pre-operator se efectueaza un examen complet al ochiului si se efectueaza masuratoarea (biometrie) prin care se alege tipul cristalinului artificial care urmeaza a fi implantat.



•Operatia de cataracta este realizata de dr. Coman Ionela in cadrul Clinicii oftalmologice OphtaBlu Alexandria - Teleorman sau in Secţia de oftalmologie a Spitalului Videle - Teleorman.

Operaţia este realizată la un singur ochi intr-o sedinţă operatorie.

In cazul in care ambii ochi necesita operatie, operatia se face pe rand, la fiecare ochi separat, la intervale de timp diferite (nu in aceeasi zi la ambii ochi)

•Anestezia pentru operatia de cataracta este locoregionala (o injectie parabulbara, langa ochi).



Operatia moderna de cataracta efectuata in cadrul Clinicii oftalmologice OphtaBlu Alexandria - Teleorman sau in Secţia de oftalmologie a Spitalului Videle - Teleorman prin metoda facoemulsificarii consta in decuparea capsulei anterioare a cristalinului si extragerea conţinutului cristalinului opac cu ajutorul ultrasunetelor.

Toate aceste manevre chirurgicale se fac printr-o plaga de 2.2mm-2.4mm. Apoi, prin aceiasi plaga se implanteaza în sacul cristalinului, ramas gol dupa extragerea continutului, un cristalin artificial foldabil (pliabil) care sa restabileasca vederea ochiului operat. Plaga fiind atat de mica (2.2mm–2.4mm), nu este necesara sutura ei (coaserea).





Cristalinele artificiale care se implanteaza in cadrul Clinicii oftalmologice OphtaBlu Alexandria - Teleorman sau in Secţia de oftalmologie a Spitalului Videle - Teleorman sunt de mai multe tipuri:



Cristaline monofocale AcrySof® IQ: asigură o vedere utilă la o distanţă fixă. Post-operator vei avea nevoie de ochelari de citit. Acest tip de cristalin are o putere dioptrică egală pe toata suprafaţa sa. Cristalinul artificial monofocal nu corectează astigmatismul.



AcrySof® IQ este un cristalin asferic şi reprezintă o concepţie cu totul nouă a opticii cristalinului, constând în reducerea aberaţiilor de sfericitate, ceea ce se materializează într-o vedere mai bună postoperatorie (contrast mai bun), în special seara şi noaptea. De asemenea, ele sunt mai subţiri cu 10% decât cele ne-asferice, permiţând a fi implantate pe o incizie şi mai mică de 2.2 – 2.4 mm.



Cristaline monofocale torice AcrySof® IQ TORIC: corectează astigmatismul şi asigură o vedere utilă la o distanţă fixă. Post-operator vei avea nevoie de ochelari de citit.



AcrySof® IQ TORIC este un cristalin asferic care, în plus faţă de cristalinul artificial monofocal AcrySof® IQ are capacitatea de corecţie a astigmatismului.



Cristaline multifocale (AcrySof® IQ ReSTOR) şi multifocale torice (AcrySof® IQ ReSTOR Toric): au mai multe puncte de focalizare, înlocuiesc cristalinul natural opacifiat şi corectează prezbiopia si astigmatismul – acolo unde este cazul, asigurând vederea completă – aproape, intermediar şi la distanţă – garantând în acelaşi timp, o calitate îmbunătăţită a imaginii.



AcrySof® IQ ReSTOR este un cristalin artificial, care datorită particularităţilor de fabricaţie (utilizarea tehnologiei apodizat difractive – similară cu cea folosită la fabricarea telescoapelor şi a microscoapelor), oferă cea mai mare independenţă faţă de ochelari şi te poţi bucura astfel de o vedere bună atât la distanţă, cât şi la aproape şi intermediar. În plus este asferic, reducând aberaţiile de sfericitate, şi este dotat şi cu filtre pentru radiaţiile ultraviolete şi radiatiile albastre nocive, protejând astfel retina. Este cel mai nou tip de cristalin artificial.



AcrySof® IQ ReSTOR Toric oferă aceleaşi beneficii ca şi AcrySof® IQ ReSTOR, având, în plus, capacitatea de corecţie a astigmatismului.



Cristalinele AcrySof® utilizate în Sectia de oftalmologie a Spitalului Videle sunt confecţionate dintr-un material care are foarte bună biocompatibilitate, cu procent redus de apariţie în timp a sindromului de opacifiere a capsulei posterioare (aşa numita cataractă secundară).



Dr. Coman Ionela va analiza opţiunile şi îţi va explica la ce să te aştepţi de la fiecare cristalin artificial.



Durata operatiei de cataracta este de aproximativ 20 - 25 de minute. Toate operatiile sunt cu anestezie locala.



Controalele postoperatorii sunt gratuite.



Intervenţiile chirurgicale sunt realizate cu facoemulsificator INFINITI (Alcon - SUA), echipamentele din sala de operatie fiind furnizate de firme renumite din industria de specialitate (microscop operator, sistem de monitorizare a pacientului, statii de sterilizare, generator electric, sursă neîntreruptibilă UPS etc.).





Consultaţii şi explorări funcţionale





1. CONSULTAŢIE OFTALMOLOGICĂ COMPLETĂ pentru diagnosticare şi tratament

include: acuitate vizualã, tensiune intraocularã, examen biomicroscopic,

examen de fund de ochi, gonioscopie, prescripţie ochelari

2. Consult complet pt. operatie cataracta

3. Control postoperator final (include masurarea acuitatii vizuale, tensiune oculara, fund de ochi si prescriptie ochelari)

4. CONSULTAŢIE PRESCRIPŢIE OCHELARI

5. CONSULTAŢIE LENTILE DE CONTACT

include: acuitate vizualã, examen biomicroscopic, fund de ochi, stabilirea dioptriilor, test Schirmer, probã lentile de contact

6. REEVALUARE ADAPTARE LENTILE DE CONTACT

se efectueazã la interval de 7 zile

7. EXTRAGERE CORP STRĂIN CORNEAN

8. EVALUAREA CORNEEI DUPĂ EXTRAGEREA CORPILOR STRĂINI

se efectueazã la interval de 7 zile

9. INJECŢIE SUBCONJUNCTIVALĂ

10. INJECŢIE PERIOCULARĂ

11. SPĂLĂTURĂ CĂI LACRIMALE

12. EXAMINARE PERIMETRIE COMPUTERIZATĂ

13. GONIOSCOPIE

examinare pentru stabilirea diagnosticului de glaucom

14. EXAMINARE FUND DE OCHI

15. TENSIUNE INTRAOCULARĂ

16. EXAMEN BIOMICROSCOPIC

17. TEST SCHIRMER

18. TEST LA CULORI

19. CONSULTAŢIE DE URGENŢĂ

 
Programare