ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

Cheia unei relatii armonioase de cuplu

Cheia unei relatii armonioase de cuplu
Autor: Psiholog Roxana Copae
Conflictul este inevitabil in relatii. Isi iteste capul pana si in casniciile cele mai sanatoase, mai pline de intimitate. Modul in care abordezi disensiunile va determina felul in care va fi afectata relatia: in bine sau in rau. Cel mai important aspect nu este cat de mult va iubiti, cat de devotati sunteti relatiei voastre sau cat de adanca va e increderea. RELATIILE OPTIME depind de ABILITATEA cu care abordezi conflictul. Fiecare situatie conflictuala contine doua carari divergente: partenerii de cuplu o pot folosi fie pentru a se apropia, fie pentru a se departa unul de altul.
CONFLICTUL NU ESTE DOAR ZIDUL de care se lovesc cei doi parteneri, ci ESTE SI POARTA catre o relatie optima, conducandu-ne la nivelurile profunde ale acesteia!
Da, disensiunea abordata constructiv este forta ce-ti poate propulsa relatia prin poarta care separa relatiile profunde de cele superficiale. Cand inveti cum sa pui conflictul in slujba ta, poarta spre intimitate se deschide larg pentru tine si partenerul tau.
Problema este ca majoritatea cuplurilor nu privesc neintelegerile ca pe un punct de trecere spre o relatie mai buna, mai multumitoare. In torentul involburat al unei certe, fiecare strop de atentie si de logica se concentreaza asupra atitudinii: „Eu am dreptate, tu gresesti!” Cei doi vad zidul conflictului ca pe un loc al victoriei sau al infrangerii, nu ca pe o modalitate de a invata cele mai pretioase lectii ale vietii. Si, ca urmare, cad in fata zidului, surprinsi de forta cu care sunt doborati la pamant de catre distrugatorul universal al relatiilor: conflictul prost abordat. Iar pe urma se trezesc implicati intr-o relatie de o superficialitate si mediocritate cronica, lipsita de bucurie si implinire autentica sau, si mai rau, se confrunta cu moartea relatiei lor.
Sursa: Gary Smalley – „Cand unu plus unu fac NOI”
 
Programare