ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

Stigmatul denumit Boala psihica

Stigmatul denumit Boala psihica
Autor: Psiholog Roxana Copae
Tulburarea mintală este un termen general, folosit pentru un grup de boli care au legătură cu perturbarea funcționării creierului. Astăzi medicina tratează tulburările mintale ca pe oricare alte afecțiuni care pot fi tratate și chiar vindecate complet în unele cazuri. În România, ca peste tot în lume, 1 din 3 adulți suferă de afectarea durabilă a sănătății mintale la un moment dat în viață. Deși atitudinea societății s-a schimbat mult în ultima perioadă, oamenii încă înțeleg bolile mintale în mod eronat, încercând sentimente de teamă și disconfort când au de-a face cu ele. Și aceasta pentru că există un decalaj imens între ceea ce știu experții despre bolile legate de creier și ceea ce cunosc oamenii. Informarea sărăcăcioasă asupra afecțiunilor psihice este generatoare de teamă, iar teama favorizează apariția prejudecăților. Astfel de prejudecăți sau așa-zise mituri despre bolile psihice deseori întâlnite în concepția oamenilor sunt:

1. Bolile mintale sunt contagioase – Fals

Bolile mintale țin de funcționarea defectuoasă a psihicului persoanei și nu se transmit sub nicio formă altei persoane.

Această frică de contagiune este foarte răspândită în întreaga lume și determină la oameni evitarea contactelor sociale cu aceia care suferă de o boală psihică și excluderea lor de la viața sau muncă alături de ceilalți din comunitate. Frica de contagiune poate de asemenea să conducă la stigmatizarea membrilor familiilor, profesioniștilor în sănătate mintală și a locurilor de tratament.

2. Bolile mintale sunt cauzate de forțe ale răului sau de vrăjitorie – Fals

În întreaga lume există credințe ce spun că bolile mintale sunt cauzate de acțiunile spiritelor din vechime, de vrăjitorii, de blesteme; sunt o pedeapsă a lui Dumnezeu pentru păcatele familiei sau lipsa de credință, ori sunt o formă a posedării demonice. Aceste credințe îi determină pe oamenii cu tulburări mintale să caute îngrijire mai degrabă în altă parte decât la profesioniștii din sănătatea mintală.

3. Oamenii cu boli mintale sunt retardați - Fals

Boala mintală nu este același lucru cu retardul mintal.

Retardul mintal se referă la capacitatea de învățare și este în general identificat în copilărie, la vârste fragede. Bolile mintale se instalează în adolescență sau la adultul tânăr. Ele pot afecta pe oricine, având orice nivel de inteligență în aceeași măsură în care și persoanele cu retard mintal pot deveni bolnavi mintal.

4. Oamenii cu boli mintale ar trebui ținuți în spital – Fals

Cercetările recente au demonstrat că tratarea în comunitate are rezultate incontestabil mai bune în ceea ce privește evoluția clinică a pacienților și ameliorarea calității vieții lor, fiind în același timp și mai puțin costisitoare pentru societate.

5. Oamenii cu boli mintale nu sunt capabili să ia propriile decizii în ceea ce privește tratamentul lor – Fals

Ei pot fi implicați în tratamentul lor. Acest lucru îi poate motiva pozitiv în urmarea tratamentului pentru că implicarea înseamnă acceptarea, valorizarea și recunoașterea lor ca ființe umane.

6. Oamenii cu boli mintale sunt adesea violenți – Fals

Cercetările arată că persoanele cu probleme de sănătate mintală nu sunt mai periculoase decât persoanele sănătoase din aceeași populație. Mai puțin de 3% din pacienții bolnavi mintal au un potențial de violență, atunci când nu se tratează sau când primesc un tratament inadecvat sau când intervine consumul de alcool sau droguri.

7. Majoritatea oamenilor cu boli mintale nu pot munci – Fals

Implicarea lor în activități are rol terapeutic

Munca îi ajută pe oameni să-și revină, încercând să-și concentreze atenția spre altceva decât pe simptomele bolii, să-și recâștige stima de sine, să-și creeze relații și interacțiuni sociale, să câștige bani pentru a se putea întreține singuri și astfel să se integreze în comunitate.

8. Bolile mintale nu se vindecă niciodată – Fals

În unele cazuri bolile mintale sunt vindecate complet prin urmarea unei terapii eficiente.

În decursul vieții mulți oameni pot suferi de o formă mai ușoară sau mai gravă de tulburare mintală, însă un procent mic de oameni suferă în mod frecvent de episoade repetate de boală. Chiar și oamenii care au fost afectați mult timp de tulburări mintale își pot reveni cu condiția tratării acestora.

9. Sărăcia părinților sau educația dată copiilor cauzează boala mintală – Fals

Cercetările nu au identificat nicio evidență care să arate că sărăcia părinților sau educația dată copiilor ar cauza boala mintală.

10. Închisoarea este un loc potrivit pentru bolnavii mintali – Fals

Bolnavii mintali nu ar trebui ținuți în închisori pentru că nu reprezintă un pericol.

Cercetările au arătat că oamenii cu boli psihice devin violenți dacă sunt tratați cu violență sau limitați fără rost.
 
Programare