ROmedic Cabinete medicale Cluj Napoca Psihoterapie Psihoterapie Cluj Napoca

Psihoterapie în Cluj Napoca

A fi psiholog e o stiintă dar, a fi un  psiholog bun e o continuă cercetare cu tine însuti si cu ceilalti. Lucrez de peste 20 de ani cu copii sau adolescenti si cu părintii acestora prin consiliere psihologica si psiholterapie, dezvoltare

 

In psihoterapia individuala se folosesc forme de comunicare specifice – conversatia terapeutica, sugestia, persuasiunea, hipnoza sau exprimarea artistica. Alaturi de terapeut, pacientul invata sa abordeze situatiile dificile, examinandu-le din alta perspectiva, sa inteleaga cauzele problemei, sa faca fata emotiilor dureroase. Psihologul este acolo pentru a-l asculta, pentru a-i oferi puncte de vedere pe care clientul nu le-a gasit ori nu le-a abordat, pentru a-l incuraja sa-si depaseasca temerile, mai mult sau mai putin constient .
Toate aceste stari ne pot crea o stare de disconfort, ne pot intrista, crea suferinta, confuzie in ceea ce priveste felul in care ne la gandim propria persoana, identitatea noastra. In aceste momente fie nu ne mai putem ajuta de unii singuri, fie nici rudele sau prietenii nu pot sa raspunda intrebarilor noastre; in aceste momente este indicat sa cauti un ajutor specializat, pe cineva care e pregatit in acest sens.

Terapia presupune o relatie de comunicare profunda bazata pe incredere reciproca intre cel aflat intr-un moment de disconfort, de suferinta psihica sau cu o nevoie de auto-cunoastere si un psihoterapeut pregatit sa ofere un ajutor specializat.

In acest sens psihoterapia se diferentiaza clar de orice fel de relatie de prietenie, de o relatie mentorat-profesorat, de o confesiune religioasa, etc.

Psihoterapia de familie

Rste psihoterapia care include si cuplul si copiii, dar care se focuseaza pe relatia de familie si priveste adultii din pozitia de parinti.
In ceea ce priveste, psihoterapia de cuplu, ea are ca obiectiv o mai buna intelegere de sine, a partenerului si a relatiei in care sunt implicati cei doi.

Psihoterapia de grup

Sub indrumarea psihoterapeutului, a mai multor persoane ce impartasesc experiente, preocupari sau obiective comune; acestia aduc o mare varietate de experiente, de reactii, pot fi suportivi sau critici, cauta impreuna solutii, constituind unii pentru altii un cadru de observatie si feedback. Oamenii participa la terapia de grup având ca obiectiv principal dezvoltarea personala, pentru a gasi solutii sau rezolva conflicte.

Participantul nu mai pastreaza secretul, se focalizeaza pe ceea ce gândeste si ce simte. Impartasind celorlalti, devine constient de ceea ce simte si se intâmpla in interiorul sau atunci când se exprima. Observa efectul pe care-l are asupra celuilalt, verificându-si supozitiile, transferurile, proiectiile. Constata, usurat, ca lucrurile de care se temea nu i se intâmpla aici. Anxietatea fata de ceea ce s-ar putea intâmpla se diminueaza.. Terapia de grup este recomandata persoanelor cu dificultati de comunicare sau relationare, pentru ei fiind o problema sa-si faca prieteni sau sa si-i pastreze; aici au oportunitatea sa-si dezvolte abilitatile interpersonale.

Realitatea grupului este mai apropiata de realitatea locului de munca, a familiei, a scolii. Aici se pot dezvolta mai multe relatii in acelasi timp.



 
Programare