Bun venit la clinica Dr.Aljobory Medical Center Timișoara!Țelul nostru să vă oferim o experiență medicală sigură și eficientă prin servicii medicale de calitate și îngrijire personalizată. Echipa noastră de medici și de personal medical vă stă la dispoziție pentru consultații, investigații și tratamente specializate.
English version
EN version ROmedic Cabinete medicale Timisoara Cabinete Anatomie patologică Anatomie patologică Timisoara

Cum combatem durerea de picioare?

Cum combatem durerea de picioare?
Autor: Dr.Al-Jobory Medical Center

Numărul mare de ore petrecute în picioare, în mașină sau la birou, greutatea corporala crescută, colesterolul crescut, fumatul, consumul de sare în exces , sunt doar câțiva factori ce fac un număr mare de persoane să se plângă de dureri de picioare.

 

De cele mai multe ori,  durerile sunt însoțite de senzație de greutate în picioare, umflarea picioarelor, arsuri la nivelul gambelor, cauza fiind insuficiența venoasă, care netratată, duce în timp la apariția varicelor. În zilele noastre ecografia este principala metodă de screening utilizată pentru observarea structurilor anatomice și a funcționalității acestora.

 

De starea de sănătate a venelor și arterelor, depinde sănătatea multor organe, care pot suferi dacă nu sunt irigate corect sau suficient. Ecografia Doppler este o investigație absolut necesară pentru monitarizarea sănătății vaselor, prin  aceasta putandu-se investiga sistemul vascular arterial și venos.

 

Ce este ecografia Doppler?

 

Este un examen medical  a vaselor sanguine,nedureros, care explorează fluxul de sânge atât la nivelul inimii cât  și la nivelul venelor și arterelor. Acesta se bazează pe un fenomen fizic de ultrasunete: efectul Doppler, fiind poreclit adesea “Ecoul Doppler”.  

 

Față de o ecografie standard , prin intermediul acestei investigații, măsurarea fluxului de sânge de la nivelul venelor și arterelor, urmărește direcția, viteza și volumul acestuia și permite punerea în evidență a opririi sau încetării fluxului sanguin cauzate de prezența unui cheag în interiorul venei sau arterei examinate.

 

Când este recomandată ecografia Doppler?

 

Se recomandă atuci când  apare durerea, amorțeala, senzația de arsura, greutate sau crampe la nivelul picioarelor. Aceste manifestări pot apărea  în timpul activităților precum plimbatul sau urcatul scărilor, resimtindu-se la nivelul oricărui mușchi al membrelor inferioare, inclusiv la talpă, gamba, coapse sau fese, putând apărea unul sau ambele picioare.

 

Pe scurt, de ce să alegem ecografia Doppler?

 

Cuantifică fluxul de sânge de la nivelul vaselor

Vizualizează structurile venoase

Durează aproximativ 30 min

Nu necesită anestezie( pcientul poate pleca acasă pe picioare)

Nu este iradiantă 

 

 IMPORTANT: În caz că există cel puțin doi dintre factorii de risc cardiovascular, precum, colesterol crescut, diabet zaharat ,hipertensiune arterială sau tabagism,  examinarea doppler trebuie făcută periodic  pentru a vedea dacă apare o micșorare sau o lărgire a vaselor de sânge. 

 
Programare