Bun venit la clinica Dr.Aljobory Medical Center Timișoara!Țelul nostru să vă oferim o experiență medicală sigură și eficientă prin servicii medicale de calitate și îngrijire personalizată. Echipa noastră de medici și de personal medical vă stă la dispoziție pentru consultații, investigații și tratamente specializate.
English version
EN version ROmedic Cabinete medicale Timisoara Cabinete Medicină internă Medicină internă Timisoara

Tiroidita cronică autoimună

Tiroidita cronică autoimună
Autor: Dr. Aljobory Medical Center
Tiroidita cronică autoimună. Atunci când vorbim despre tiroidita cronică autoimună, vorbim despre o afecțiune autoimună cu predispoziție genetică, care afectează una dintre glandele endocrine ale organismului uman.

Ca în orice afecțiune autoimună, sunt prezenți auto-anticorpi, care, în loc să ofere protecție împotriva virusurilor, bacteriilor sau a celulelor canceroase, sunt îndreptați împotriva propriilor structuri, în cazul acesta, tiroida, pe care o distrug și, ulterior, o înlocuiesc cu țesut cicatriceal. Astfel tiroida devine incapabilă sa secrete hormoni tiroidieni. Ca rezultat, apare o afectare o bunei funcționari a organismului, pe care o resimtim atât fizic, cât și psihic și la nivel neurologic.
 
Diagnosticul clinic al tiroiditei cronice autoimune este dificil, deoarece semnele nu sunt specifice și nici nu apar împreună sau imediat la debutul bolii,iar parte dintre pacienți sunt asimptomatici o buna perioada de timp. Din acest punct de vedere, consultul endocrinologic orienteaza cel mai sigur si corect diagnosticul. In plus,consultul de specialitate, prin evaluarea clinica si imagistica (ecografie tiroidiana), ne permite efectuarea unui set de analize minimal si corect.

Astfel, cateva semne pentru care ne-am putea adresa unui specialist in endocrinologie ar fi:

1. Oboseala cronică, neintretinuta de un efort suplimentar
2. Lentoare în mișcări
3. Tulburări de concentrare și memorie, somnolență
4. Tulburări de metabolism,spre exemplu observam o crestere sau scadare in
greutate fara a ne schimba obiceiurile alimentare
5. Tulburari de tranzit,mai frecvent constipația
6. Sensibilitate accentuată la frig și piele uscată
 
Despre tratamentul tiroiditei cronice autoimune, e important sa retinem ca este un tratament cronic, iar instituit la timp si corect va permite continuarea unui stil de viata normal. Astfel prima faza terapeutica va fi de stabilizare si va consta in ajustarea dozelor de hormoni tiroidieni administrati pe cale orala în corelație cu tabloul biologic.
 
Apoi va urma etapa de supraveghere si incepe in urma normalizarii nivelului de hormoni tiroidieni si fiind o boala cronica, care trebuie monitorizata de-a lungul vietii, consta intr-o supraveghere periodica a analizelor în vederea ajustării dozei de hormoni tiroidieni.

Este important sa intelegem de ce e indicat diagnosticam si sa tratam din timp tiroidita cronică autoimună!

Atunci cand boala e diagnosticata la timp si tratata, pacienții cu tiroidita cronică autoimună pot avea o viața perfect normală, fără sa resimta efectele tratamentului sau simptomele bolii. In schimb, lipsa diagnosticului si a unui  tratament precoce, pot face ca tiroidita cronică autoimună sa duca la complicații importante, în condiții extreme, chiar de ordin vital.
 
Dr. Aljobory Medical Center, Timișoara.
 
 
 
Programare