ROmedic Cabinete medicale București Cabinete Remodelare corporală Remodelare corporală București

LIFTINGUL FACIAL CU FIRE RESORBABILE

LIFTINGUL FACIAL CU FIRE RESORBABILE
Autor: DR.KLARA BANCILA
LIFTINGUL FACIAL CU FIRE RESORBABILE

Este o procedura non-chirurgicala, o procedura non -invaziva care foloseste fire pentru a creea un efect de mini-lifting.

In medicina estetica tehnica non-chirurgicala cu fire tensor evolueaza din ce in ce mai mult, cu implantarea lor sub piele ducand la repozitionarea zonelor usor lasate a fetei, gatului si parti ale corpului.

Firele de suspensie de materiale bio-compatibile sunt fie resorbabile fie permanente. Ambele optiuni vizeaza corectarea ptozei moderate a tesutului fiind o procedura simpla, cu anestezie locala facuta de maini experte, fiind o manevra care dureaza foarte putin (30-40 min).

Unicitatea acestei procedure e data de natura materialului implantat.

In urma cu cativa ani, doctorii preferau folosirea firelor non-resorbabile din polypropylene care ramaneau in tesutul cutanat al pacientului. Implantarea lor necesita o mica interventie in piele. In retrospective, ideea acestei tehnici a fost sa produca efecte lungi si sa ofere posibilitatea re-tensionarii firelor obtinand un efect nou de lifting fara alte fire. Oricum, cateva rapoarte medicale au indicat unele cazuri recurente si complicatii dupa folosirea lor, cum ar fi proeminente ale firelor, amorteala si granuloame de corpi straini.

Mai nou, au aparut firele tensor din biomateriale care se absorb odata ce au jucat rolul lor de regenerare si tensionare. Natura lor reversibila e o garantie pentru pacient. Aceasta descoperire medicala, a fost prezentata ca o alternativa a liftingului facial chirurgical si care a starnit o controversa in lumea medicala a esteticienilor.

Obiectivul acestui articol nu este sa furnizeze date generale ale acestor fire tensor, dar incearca sa explice motivele pentru entuziasmul curent pentru noua generatie de fire.

FIRE TENSOR RESORBABILE

Cele mai recente fire disponibile pentru chirurgii plasticieni sunt fire tensor facute in intregime din materiale bio-resorbabile. Aceste fire apartin unei categorii medicale care garanteaza un certificat medical.

Exista doua tipuri esentiale: fire facute din polydyoxanone (PDO) si fire din L-polylactyc acid (LPA).

PDO este un material foarte sigur fiind folosit in chirurgia generala chiar si in proceduri cardiovasculare. Este bio-degradat (resorbabil) natural de corp peste o perioada de 6-8 luni. Firele PDO au avut o crestere in clinicile estetice din Corea de Sud in ultimii 4 ani. Cu timpul coreenii au avut succes in aducerea acestei proceduri in lumina rampei.

Firele din LPA sunt diferite, adica ele se resorb dupa 12 luni si efectul tratamentului este peste 18 luni.

Acidul polylactyc este un polimer derivat din acid lactic asa ca nu este doar compatibil cu corpul uman dar este si bio-degradabil, dovedind valuarea intr-o varietate de aplicatii medicale, cum ar fi fire de sutura in chirurgia estetica, chirurgia cardiaca (stenturi), sau ortopedica (suruburi si bolturi) si s-au bucurat de cativa ani pentru testari suficiente sa demonstreze siguranta lor. In medicina estetica, aceste implanturi au fost folosite mai mult de doua decenii capabile sa restabileasca volumul pierdut la imbatranire.

Este singurul produs care a primit “’Marketing autorizatie’’ (MA) in Franta.

MECANISME DE ACTIUNE SI DOVADA EFICIENTEI

Noua generatie de fire resorbabile tensor (LPA sau PDO) are doua mari proprietati :

-O actiune de lifting pe lasarea tesutului. Efectul de ridicare este imediat si natural.

-Odata atasat sub piele acest fir genereaza o actiune fiziologica asupra sistemului defensiv a corpului, deci o inflamatie locala. Gradual si natural se resorb intr-un fluid biologic, firele stimuland producerea de molecule de procolagen si dezvoltarea unei retele fibroase in jurul lor, care perpetueaza rezultatele dincolo de resorbtia lor.

Studii recente au aratat ca LPA si PDO incurajeaza sinteza de colagen in derm si cresterea fibroblastelor. Printre aceste studii, autorul va mentiona trei in particular.

Primul studiu s-a focusat pe implantarea firelor LPA la 2 pacienti. S-au efectuat biopsii la 3,6 si 9 luni post-procedura. Observarea sub un microscop si sub lumina polarizata dupa o coloratie specifica a colagenului a aratat producerea de colagen endogen, special de tip I si persistenta acestuia ‘’in situ’’ 9 luni dupa procedura. Studiul, prezentat in timpul Conventiei de la Barcelona in octombrie 2015, a demonstrat efectul inductor care incurajeaza sinteza colagenului.

Al II-lea studiu a fost publicat in 2014 in Savoia. Autorii au concluzionat ca efctul tensor a fost potentat de fibroza din jurul firelor, pe baze histologice si ultrasunete in modulul B.

Al III-lea studiu, publicat de Dr. Olto la sfarsitul anului 2015, s-a focusat 100% pe fire PDO. Date histologice evidentiaza un numar mare de fibroblasti in jurul firelor si o crestere de noi fibre de colagen.

Implantarea firelor tensor resorbabile este inca o procedura noua. Rezultatele trebuie sa fie validate de mai multe studii, dar pentru prima data ei arata ca aceste fire din LPA au inductor de proteine colagenoase. Firele LPA au abilitatea sa induca producerea de colagen tip I, in derm, in timpul procesului de resorbtie a firelor si conurilor (de pe fire). De aceea, beneficii vizibile ale tratamentului pot fi mentinute mai mult de 18 luni.

OBIECTIVE SI APLICATII

Aceasta tehnica intentioneaza sa corecteze de la usor la moderat ’’sagging skin’’ a fetei si corpului si sarepozitioneze volumul fara cresterea lui. Este destinat in principal sa fie folosit in cazuri specific atat pentru femei cat si pentru barbati, dar nu poate fi folosit chiar mai repede depinzand de imbatranirea fetei:

-cele mai frecvente corectii sunt efectuate la fata si gat

-ridica toata lungimea sprancenelor dandu-le un look mai tanar(diferit de injectiile cu botox)

-ridica obrajii si pometii

-atenueaza falcile, faldurile nazo-labiale si cele de la gat

-ridica buza superioara, care incepe sa se deformeze peste ani

-redefineste forma ovala a fetei

-implantul firelor tensor este acum o solutie non-chirurgicala folosit sa trateze pielea lasata moderat pe anumite parti ale corpului. Este special proiectat pentru ca;

-restabileste linia sinuasa a feselor usor lasate in jos

-retensioneaza pielea gatului, abdomenului, genunchilor si regiunea interna a bratelor si coapselor

-de asemenea este o procedura destinata pacientilor care refuza orice fel de lifting facial chirurgical care vor rezultate fine, sau care au contraindicatie de operatie

-poate fi o alternativa mai ‘’soft’’ al liftingului clasic pentru barbati.

CONTRAINDICATII

Cateva contraindicatii medicale:

-sarcina si alaptarea

-lasarea pielii dupa o interventie chirurgicala

-administrarea de medicamente anticoagulante

-infectii ale pielii in zona care ar trebui tratata

-boli autoimmune

-alergii la fire

-zona injectata anterior de un produs de baza non-absorbabil, pentru a putea preveni aparitia de granuloame

-sunt si contraindicatii referitoare la procedura in sine. Trebuie sa fii capabil de a refuza candidatii necompatibili, cum ar fi pacientii care au asteptari nerealiste in ceea ce priveste aceasta tehnica si eficacitatea operatiei de lifting chirurgical.

-daca pielea este foarte subtire, firele pot fi vizibile sau tangibile

-pielea foarte groasa si grea, rezultatele nefiind suficiente.

-pielea prea incretita, firele fiind ineficace

-excesul de piele si grasime.

Toate aceste cazuri intra in categoria interventiilor chirurgicale. Sunt pacienti care doresc sa faca interventia indiferent de ce spune medicul, asadar medicul trebuie sa ii informeze ca rezultatele nu vor fi complete.

CONSULTATIA INAINTE DE INTERVENTIE

Consultul initial este obligatoriu, in scopul de a verifica fezabilitatea procedurii.

La aceasta prima consultatie, medicul care efectueaza procedura, informeaza pacientul cu privire la natura estetica a procedurii, sa se asigure ca nu sunt contraindicatii si ca pacientul este candidatul ideal pentru tratament.

Dupa ce aceste conditii sunt indeplinite, pacientului i se da un formular de consimtamant clar, precum si documentele necesare privind informatiile procedurii, pentru a le citi si semna.

Numarul firelor si natura materialelor implantate vor fi stabilite de catre medic in functie de nevoia fiecarui pacient in parte.

PROCEDURA IN SINE

Procedura se efctueaza ambulatoriu, cu respectarea stricta a regulilor de igiena si asepsie. Nu este necesara nici o pregatire inaintea tratamentului, dar este recomandat a nu se administra aspirina sau antiinflamator cu o zi inainte de procedura. Pentru confortul pacientului, se poate aplica o crema anestezica pe zona de tratament cu 30 de min inainte de procedura sau se poate injecta anestezic local cate un punct in locul unde intra si unde iese firul.

Folosind un ac subtire sau o canula mica, medicul introduce firele sub piele, unul cate unul, urmarind zonele marcate cu dermatograful inainte de a incepe procedura. Firele sunt ancorate in derm exercitand manual o usoara ridicare in sus. Procedura dureaza 30-60 de min, depinde de tipul si numarul firelor implantate si de alte indicatii. Pot fi tratate mai multe zone in acelasi timp.

Dupa procedura, pacientii sunt instruiti sa urmeze un numar de recomandari prevazute de medic pentru a nu compromite rezultatul:-a se odihni, cat mai putine grimase, a evita orice activitate fizica, a evita sauna sau camera cu aburi si a evita orice masaj facial.

Aceasta noua optiune terapeutica ofera multe avantaje, care include o procedura nedureroasa, tratamentul putand fi repetat de cate ori dorim, deoarece materialele sunt complet resorbabile si poate fi completat prin alte procedure de intinerire, precum fillere sau toxina botulinica.

REACTII

Orice procedura medicala, cat de mica, implica un anumit numar de riscuri. Reactiile sunt in general destul de minore, cu toate acestea cateva reactii locale sunt posibile: edem usor, eritem, senzatie de apasare a pielii in zona tratata, falduri mici in fata urechii si o usoara asimetrie post-procedura.

REZULTATELE

Ele au loc in doua faze distincte. Primul este observat imediat ca un lifting al pielii, cu o usoara slabire in saptamana imediata dupa procedura. Al doilea, care duce la sinteza colagenului in jurul firelor este mai progresiv. Firele vor fi absorbite in totalitate in cateva saptamani (6-12 luni), dar efectul estetic este mult mai durabil datorita fibrozei din jurul firelor (12-18 luni). Prin urmare, acest tratament este temporar si trebuie reinnoit pentru mentinerea rezultatelor, conform dorintelor pacientului.

Succesul terapeutic este in mare masura dependent de tehnica si de protocolul tratamentului in fiecare caz in parte. Multi factori pot influenta rezultatele, cum ar fi: varsta, stil de viata (fumat,expunere la soare) si calitatea pielii.

Autorul a revizuit rezultatul implantului cu fire tensoare bioresorbabile 100% dupa doi ani de observatie. Autorul deseori combina implantarea firelor PDO cu LPA in timpul aceleiasi proceduri pentru un rezultat mai bun si cost mai mic. Rezultatele au fost satisfacatoare in tratamentul decolteului, gatului, buzelor si sprancene, dar si parti ale corpului (fese, coapse, brate). Asta este evident foarte incurajator si conduce autorul sa continue aceasta cale.

DISCUTII

Comparative cu liftingul facial chirurgical care necesita o anestezie generala si in plus riscurile si perioada de convalescenta, metoda minim invaziva, a castigat popularitate cu numeroase beneficii. Cel mai bun exemplu fiind implantul cu fire tensoare cu efect de lifting. A fost in jurul anului “90, cand chirurgii Marlene si George Sulamanidze care au dezvoltat faimoasele fire rusesti sau fire ’’aptos’’ ce erau fire non-absorbabile polypropylene. Aceste fire permanente au fost folosite cativa ani, mai ales din cauza durabilitatii rezultatelor.

In 2010, Dr Foumeneteze a prezentat la Conventia EMMA (European Masters in estetica si anti-aging) din Paris, un studio retrospectiv de la 110 pacienti care au fost monitorizati 2 ani. Acest studiu a aratat eficienta firelor suspensoare permanente precum si siguranta acestora. Autorii au raportat cateva complicatii dupa aplicarea lor, cum ar fi reactia la corp strain. Aceste complicatii sunt foarte rare cu cat medicul are o experienta mai mare. Firele permanente au evoluat in fire moderne facute din silicon si polyester cu crestaturi rotunde disponibile acum.

Oricum, corectia ptozei moderate fara exces de piele cu fire tensoare resorbabile a cunoscut o impresionanta renastere in medicina estetica datorita sigurantei sporite. Aparitia lor recenta pe piata a generat un interes mare in randul colegilor medici, dar si critici de la altii. Intr-adevar azi avem doua pozitii opuse: pe de o parte, urmasii firelor resorbabile, pe de alta parte, fire non-absorbabile. In acest contest pare de cea mai mare importanta sa clarifice pe cat posibil argumentele care au ghidat alegerile autorului. Preferintele autorului inclina spre fire resorbabile pentru urmatoarele motive:

- o calitate importanta este biomaterialul si abilitatea de a se degrada complet si gradual al firelor fara a ramane in corp; acest efect limiteaza riscul producerii orcarei reactii locale.

-pe de alta parte biomaterialele care se degradeaza nu pot furniza rezultate estetice pe timp lung. Pentru a perpetua rezultatele pacientul trebuie sa repete procedura.

Durata scurta a efectului este compensata de avantajul in ceea ce priveste siguranta pacientului. Cresterea in popularitate a acestor fire este sursa entuziasmului a multor doctori, dar au creat o reactive de scepticism pentru unii, in ceea ce priveste actiunea biologica. Oricum, studii recente au furnizat obiective evidente in favoarea firelor LPA care produc colagen tip I.

Firele suspensoare pot fi o sursa de discomfort sau insatisfactie. In aceste cazuri, firele resorbabile eventual vor disparea. Indepartarea firelor permanente poate fi facuta doar de un chirurg plastician intruit si cu experienta.

Sa concluzioneze aceasta discutie, autorul crede ca alegerea intre un fir resorbabil si unul non-resorbabil, va depinde doar de tehnica practicantului, experienta, familiaritatea cu subiectul si rezultatele anterioare. In masura in care autorul este interesat, ei nu fac implanturi cu fire non-resorbabile in scopuri estetice, chiar daca efectele secundare raman foarte rar la pacientii tratati.

Pentru toate motivele de mai sus, pare rezonabil sa folosim materiale biodegradabile, care, in ciuda duratei relativ scurte, furnizeaza satisfactia si siguranta pacientilor. Implantarea firelor resorbabile tensor este o tehnica relativ noua in randul esteticienilor, si pentru cea mai mare parte, inca in evolutie si dezvoltare. Doar un numar limitat de practicanti au publicat rezultatele clinice, si au aratat experienta lor.

CONCLUZII

In ultimii ani, am vazut aparitia unor alternative medicale minim invasive, in domeniul chirurgiei estetice. Principiul lor se bazeaza pe implantarea firelor tensor non-absorbabile intradermice concepute pentru a corecta lasarea moderata a pielii fetei, gatului si corpului. Daca plasarea de fire permanente este o procedura bine cunoscuta, considerand numarul mare de studii si proceduri, cresterea unei noi generatii de fire resorbabile incepe sa aiba interes pentru mai multi medici si pacienti datorita beneficiilor. Intradevar implantarea acestor fire in derm nu necesita nici o incizie doar o anestezie locala simpla permitand repozitionarea lor si modelarea conturului fetei. Firele implantate se vor resorbi spontan dupa ce ele si-au facut treaba.

Acesta este motivul pentru care autorul a decis in favoarea acestei tehnici pentru siguranat pacientilor. Prelungirea rezultatelor este posibila prin reinnoirea procedurii la cererea pacientului. Aceasta descoperire tehnologica s-a dovedit ca o modalitate de a permite sinteza de colagen local.

Referitor la implantarea firelor depind de experienta doctorilor. Chirurgul plastician trebuie bine instruit asupra procedurii, sa aiba bune cunostinte legate de anatomia zonei tratate si imprejurimile ei si cel mai important o selectie adecvata a pacientilor, acesti factori avand o influenta semnificativa pentru rezultatul final. Chiar daca eficacitatea firelor resorbabile tensor ramane un subiect de dezbateri aprinse, aceste doua tehnici- implantarea cu fire permanente sau resorbabile nu ar trebui sa fie privita ca o concurenta, ci ca o alta alternativa bazata pe opinia terapeutica a medicului si siguranta pacientului. Din punct de vedere al autorului ca medic estetician, firele tensor nu sunt menite sa inlocuiasca procedura chirurgicala, chiar daca sunt mai radicale si invasive, raman de neinlocuit cand trecerea timpului este pur si simplu prea severa asupra tesuturilor.

Azi, implantarea firelor resorbabile tensor este singura procedura temporara si reversibila care ofera un efect de ‘’lifting‘’ natural, cu conditia ca procedura sa se faca de catre un medic plastician care si-a insusit arta si dupa o selectie riguroasa a candidatilor.

 
Programare