ROmedic Cabinete medicale București Cabinete Remodelare corporală Remodelare corporală București

Ginecomastia la culturisti si sportivi

Ginecomastia la culturisti si sportivi
Autor: Dr. Klara Bancila

Ginecomastia la culturisti si sportivi

Este deja stiut faptul ca sportul ne modeleaza corpul si odata cu el, mintea. Ca miscarea ne face sa aratam si sa ne simtim bine, deoarece organismul uman are propria inteligenta care determina eliberarea cantitatilor echilibrate de hormoni, precum dopamina, serotonina, adrenalina, endorfine, insulina, cortizon, estrogen/testosteron etc. Nu degeaba ni se recomanda cele 30 de minune de miscare in fiecare zi!

Dar cand sportul devine un mod de viata, implicand mai mult decat efort fizic si diete, ci tratamente si medicamente, corpul poate reactiona intr-un mod neasteptat si cred ca e important sa discutam pe aceasta tema. 

Mai exact, despre ginecomastie, ca efect secundar al folosirii steroizilor anabolizanti de catre culturistii si sportivii de performanta.

Gine...cum? Nu. Ginecomastia

Este afectiunea care defineste modificarea sanilor la barbati, acestia capatind aspect feminin, atit la nivelul formei, cat si al volumului, proeminentei si marimii areolei, structura tesutului caracterizindu-se printr-o importanta componenta glandulara. Altfel spus, sani de femeie, la barbati.

Ginecomastia fiziologica apare uneori la nou nascuti si sugari, si poate sa dispara in citeva saptamani, fiind legata de estrogenii ce se asimileaza din laptele matern sau din placenta. La adolescenti, cel mai  mai frecvent apare in jurul virstei de 14 ani si nu persista mai mult de cateva luni, insa, sunt situatii in care modificarea se mentine cam pana la 20 de ani (nu fara consecinte psiho-emotionale, si trebuie luate masuri).   

Pseudoginecomastia reprezinta cresterea in volum a sanilor, cauzata de o ingrasare excesiva, ca o consecinta a obiceiurilor alimentare nesanatoase, gresite, si a sedentarismului.

Din categoria ginecomastiei simptomatice fac parte dereglarile hormonale date de unele probleme congenitale (sindromul Klinefelter), de tumorile la nivelul gonadelor, bolile ficatului, ale tiroidei, de hipogonadism-productia scazuta de testosteron determinat de inaintarea in varsta sau pot fi cauzate de malnutritie.

Si, in final, ginecomastia „chimica”, determinata de anumite medicamente, droguri (heroina, anfetamina, marijuana) si de suplimentele de hormoni luate de sportivi. In principiu, dezechilibrul provocat de administrarea de steroizi anabolizanti este generat de faptul ca nivelul testosteronului din organism creste brusc, iar excesul de hormoni este partial transformat, prin intermediul enzimelor aromatazice, in estrogen - hormon sexual specific feminim. Repetandu-se tratamentul, corpul invata sa declanseze acest proces de crestere a sanilor, insa uneori este suficienta o singura administrare pentru a se vedea consecintele.   

Steroizii - intre riscuri si beneficii  

De acord. Culturismul este un mod de viata, o alegere, un sport care antreneaza stima de sine si siguranta, simtul valorii, educa emotiile, insa cresterea masei musculare altfel decat prin dieta si exercitiu fizic implica niste riscuri.

Dintre care, aceasta dereglare hormonala care duce la marirea exagerata a sanilor, pentru ca majoritatea sportivilor care vor sa-si mareasca rapid masa musculara apeleaza la steroizi anabolizanti, fara a cere sfatul unui medic. Prin urmare, sunt folositi necorespunzator, dupa „retete” underground, fara a se informa cu privire la efectele secundare posibile in urma administrarii acestora.

Printre care: leziunile la nivelul ficatului (hemoragii chistice sau cancer), afectiunile la nivelul cardiovascular (modificari structurale la nivelul cordului sau infarct), la nivelul sistemului reproducator masculin (disfunctii erectile severe sau chiar impotenta, in ciuda faptului ca libidoul ramane ridicat, ginecomastie etc.), psiho-emotionale (stari psihice oscilante, tulburari de memorie, iritabilitate etc).

In mod normal, steroizii se iau cu prescriptie medicala, pentru tratarea unor probleme serioase (cum ar fi cancerul de prostata), insa cei care iau steroizii pentru sala, le iau ilegal, de obicei de la persoanele legate de salile pe care le frecventeaza. Multe dintre produsele utilizate sunt cumparate de pe piata neagra si nu doar ca sunt ilegale, dar sunt uneori si contrafacute, pot contine agenti patogeni care duc la infectii, sunt supra/subdozate, iar efectele lor pot fi dezastruase.

Evident, persoanele de fata se exclud. Astfel, principala cauza a ginecomastiei in cazul celor care merg la sala de forta ar putea fi...dezinformarea sau informarea trunchiata.

Cum se trateaza ginecomastia?

Daca in cazul bebelusilor si a adolescentilor ginecomastia dispare de la sine, fie se rezolva prin dieta, exercitii fizice sau lipoaspiratie, in cazul ginecomastiei la sportivii de performanta, nu se trateaza decat prin interventie chirurgicala

Deci, din pacate, nici dieta, nici exercitiile, nici renuntarea la steroizi, continuand activitatea fizica nu vor schimba aspectul sanilor crescuti, iar din momentul in care s-a declansat, tratamentul este chirurgical.  Acesta implica inlaturarea tesutului care formeaza sanii, in cele mai multe cazuri fiind vorba de o indepartare de 100% a tesutului mamar, cu toate ca, uneori s-ar putea sa fie necesara lasarea unei mici cantitati de tesut, pentru a se evita anomaliile conturului. In acest caz, daca se va continua utilizarea steroizilor dupa interventia chirurgicala, exista sansa (minora) ca ginecomastia sa revina.  

Important de retinut este ca, daca ai senzatia ca prezinti aceasta dereglare, vizita la medic este esentiala. Asa ti se va pune diagnosticul corect si te vei asigura ca nu este vorba de o alta problema medicala (cancer de san, tumori, hipertiroidism, insuficienta renala, insuficienta hepatica si hipogonadism).

Informarea ca masura de preventie

Contrar zvonurilor conform carora exista medicamente, denumite informal „blocante de estrogen”, care se spune ca pot contracara orice efect al excesului de estrogen in organism si previn ginecomastia, acestea sunt recomandate, in general, in tratarea cancerului la san sau a infertilitatii (Tamoxifen, Mesterolona, Gonadotropina). Deci nu pot fi folosite in alt scop, pentru ca provoaca dezechilibre grave in organism, iar aceasta practica o descurajez total.

Apoi, se crede, in mod eronat, ca odata cu incetarea administrarii de steroizi si continuand activitatea la sala, sanii vor scadea. Adevarul este ca sanii raman pana cand se intervine chirurgical, sau pot evolua, iar limita de crestere este individuala si nu se poate prezice.

Acum, daca te gandesti sa renunti si la sala si la steroizi, sperand ca, in timp, sanii vor reveni la normal, din nou, nu e o idee buna. Treaba va fi si mai inestetica, pentru ca sanii se vor lasa si vor capata aspectul numit in limbajul non-formal al culturismului, „sani de catea”.

Si totusi...daca te intrebi ce se poate intampla amanand operatia, raspunsul e nimic. Sau aproape nimic, pentru ca se poate trai cu ginecomastie fara dureri, insa stima de sine scade si odata cu ea, calitatea vietii. Creste riscul instaurarii depresiei, viciilor, izolarii, viata sociala sau sexuala fiind direct afectata de aceasta problema, iar acestea nu sunt consecinte enumerate din carti. Sunt o parte dintre realitatile despre care mi-au vorbit pacientii mei, la prima consultatie.  

Ulterior, povestile lor au capatat turnuri fericite prin interventiile chirurgicale de corectare a ginecomastiei, si-au intemeiat familii, au inceput cariere noi, renuntand la steroizi, dar continuand sa mearga la sala. Pentru intretinere si sanatate.

 

 
Programare