ROmedic Cabinete medicale București Cabinete Remodelare corporală Remodelare corporală București

Buzele sau zambetul? Ce corectam? Imbatranirea si reintinerirea buzelor!

Buzele sau zambetul? Ce corectam? Imbatranirea si reintinerirea buzelor!
Autor: Dr.Klara Bancila

      Buzele sau zambetul? Ce corectam?

 Imbatranirea si reintinerirea buzelor!

 

 

    Buzele reprezinta punctul de interes al fetei fiind in mod particular         afectate de imbatranire datorate pielii foarte subtiri de la acest nivel .

 

    Fiind sursa comunicarii si a sunetelor,buzele au avut mereu un rol important la nivelul fetei: zambesc,saruta,se stramba, exprima emotii deci!  Departe de interventiile din perioada  1990-2000 , cu buze cu aspect de carnaciori sau buze cu volum exagerat ,ultimele tehnici de rejuvenare a buzelor pot reda volumul si aspectul intinerit al lor fara a se observa ca s-a facut ceva. Inovatiile in industria cosmetica si a filerelor aduce un nou arsenal de “arme” pentru a reface volumul ,simetria,conturul si aspectul tanar al gurii.

    Buzele sunt unele dintre cele mai vulnerabile arii cand vine vorba de imbatranire.Pielea buzelor,cu 3-5 straturi de celule e foarte subtire comparativ cu pielea de pe alte zone faciale,ce are pana la 16 straturi de celule.Asta inseamna ca tesutul buzelor imbatraneste mai repede decat restul fetei. Lipsa glandelor sebacee duce la o mai mica protectie a buzelor generand deshidratare ,continutul mic de melanocite crescand riscul de hiperpigmentare si cancer de buze.

    Buzele reprezinta mai mult decat vermilionul,partea rosie. Buzele sunt definite de o portiune alba de piele din jurul vermilionului,aria periorala importanta in tratamentele de rejuvenare a buzelor.

 

      Buzele sau zambetul? Ce corectam?

   In 75% din cazuri corectam estetica buzelor,iar 25% corectam zambetul.Zambetul este activ si dinamic in timp ce buzele sunt statice.

    Ce vor femeile sa schimbe la buzelor lor?

    Femeile din toate grupele de varsta se plang despre buzele lor.Varsta medie a femeilor ce vin la consultatie pentru corectia buzelor este in jur de 25 de ani,desi ele tind sa observe ca buzele imbatranesc mult mai tarziu,in jur de 40-45 ani,de obicei cand rujurile nu mai reusesc sa camufleze buzele si ridurile din jurul lor. Femeile sunt preocupate de ridurile adanci cum sunt santurile nazolabiale si cele vertical (barcode lines) din jurul buzelor mai degraba decat de imbatranirea buzelor propriu-zise. Totusi,cand vine vorba de buze,femeile se plang de obicei de lipsa de volum si de asimetrii,precum si de intinderea rujului in ridurile din jurul buzelor.

Dupa ce in 2013 buzele la moda erau cele ale Angelinei Jolie,astazi femeile vor buze cu aspect mai natural.Perceptiile si dorintele legate de buze sunt in functie de varsta femeii:cele tinere doresc buze senzuale mai pline de volum ca ale Angelinei Jolie si Jesica Alba,in timp ce femeile mai in varsta merg mai pe stilul clasic de la Hollywood cum ar fi Julia Roberts si Marlyn Monroe.

Sondajele au aratat ca in ¼ din femei nu sunt multumite de buze sau zambetul lor. Jumatate din femeile chestionate ar alege sa-si modifice daca ar putea forma buzelor , mai degraba pentru  a se simti mai sigure pe  ele, decat din motive de a arata mai tinere.

      Make-up-ul este folosit pentru a camufla toate imperfectiunile ,cu o rata mica de satisfactie totusi.

       Conform expertilor,pierderea volumului si subtierea buzelor are un rol important ,dar ce deranjeaza la fel de mult este si pierderea conturului.Daca privim din lateral, o zona periorala cu aspect tanar este ca o partie de schi. Pe masura ce fata imbatraneste isi pierde curbele si se aplatizeaza. Filtrul buzelor de asemenea se aplatizeaza si se pierde forma naturala precum si definitia. Imbatranirea apare si la nivelul arcului lui Cupidon care isi pierde curbele si caracterul. Buzele atractive sunt caracterizate in mod tipic printr-un punct orientat in jos in centrul buzei superioare. Cu varsta conturul buzelor nu mai este o linie neteda ,ci ondulata cu multiple riduri.

Epilarea buzei superioare precum si fumatul accentueaza aceste riduri periorale.Colturile gurii sunt orientate in jos dand un aspect trist. Pe masura ce-si pierd din volum si definire ,buzele isi pierd si din culoare devenind mai palide.

      La buzele tinere, marginea vermilionului este contrastanta cu rosul buzei dand o buna definitie,in timp ce cu  varsta si cu aplatizarea buzelor, conturul se diminueaza,exceptie facand situatiile in care avem hiperpigmentare de la expunerea prelungita la soare. Buza superioara prezinta mai multe semne de imbatranire decat cea inferioara, aceasta avand o mai buna rezistenta la  procesul de coborare decat cea de sus.

      Procesul de imbatranire al buzei cuprinde doi factori;  imbatranirea muschilor si photoageingul. Muschiul orbicular al buzei este un complex de muschi ce inconjoara gura. Cu varsta, muschiul se subtiaza si buzele apar aplatizate fara tonus.Fumatul este una din principalele cauze ale ridurilor periorale,dar si bautul cu paiul a diferitelor bauturi pot contribui la formarea acestora. Photoageingul accelereaza distrugerea colagenului care duce la pierderea suportului celular si a apei din tesuturi. Lipsa colagenului duce la riduri si la diminuare de volum. Pierderea culorii buzelor este datorata modificarii circulatiei sangvine si a vaselor din zona.

     Care sunt cele mai noi tratamente cosmetice pentru buze?

     Filerele cu acid hyaluronic  reprezinta tratamentul de electie pentru a imbunatati buzele,dar folosirea lor e mult mai complexa .De cele mai multe ori se foloseste o combinatie de diferite filere  cu acid hyaluronic pentru a imbunatati zona periorala ce sustine buza si daca este necesar se injecteaza si buza.In acest sens se restaureaza volumul profund pierdut in zona periorala si mijlocul fetei,se trateaza ridurile fine periorale si in final buzele ,daca mai e cazul.Pe langa alegerea produselor folosite, si plasarea lor e un alt punct cheie. Filerele cu acid hyaluronic  pot fi plasate in 5 puncte diferite: primul la baza nasului unde se intalneste nasul cu buza; apoi pe conturul buzelor; al treilea loc  este la nivelul comisurilor; al patrulea la nivelul barbiei si in final la nivelul obrajilor pentru a corecta coborarea etajului mijlociu al fetei. De mentionat ca injectarea se face cu anestezie locala ,data fiind sensibilitatea acestei arii. Pe langa efectul de umplere dat de filere, tratamentul are si un efect de intinerire deoarece fillerele  cu acid hyaluronic stimuleaza formarea de tesut nou ,tratamentele repetate ducand la folosirea unei cantitati din ce in ce mai mici de produs la interval din ce in ce mai mare.Filerele cu acid hyaluronic  si toxina botulinica pot fi combinate pentru a trata comisurile coborate ale buzei,botoxul prelungind efectul filerului cu acid hyaluronic .

    Exfolierea,regenerarea si peelingul

     Alte tratamente indicate pentru a trata buzele si aria din jurul lor cu rezultate foarte bune sunt:injectiile cu PRP,peelingul usor si mediu si microdermabrazia.

      Microinjectiile cu acid hyaluronic pentru a revitaliza buzele prin mesoterapie pot fi luate in considerare la pacientii care vor sa vada si  sa se obisnuiasca mai intai cu marirea buzelor fara a folosi un filer cu efect mai indelungat.

Exfolierea buzelor e la fel de importanta ca si hidratarea ,fie printr-un peeling usor cu acid glycolic fie folosind un scrub pentru buze de doua ori pe saptamana.

 Un alt aspect important este ca pacientii sa-si resolve toate problemele dentare inainte de tratament. Lucrarile dentare efectuate dupa interventia de marire  si de reintinerire a buzelor cu acid hyaluronic  pot accelera imbatranirea buzelor la fel ca si inlocuirea dintilor sau a protezelor.

          Deci,nu uitati ca buzele sunt punctele de focus in treimea inferioara a fetei avand in minte “less is more”,pacientii fiind sfatuiti sa faca modificari progresive pe masura ce se obisnuiesc cu noul aspesct si  cu procedura.

 

 
Programare