ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

Sfaturi pentru Părinți

Cea mai frumoasă „meserie“ – aceea de părinte – este, în același timp, contradictorie prin însăși esența ei, fiind cea mai dificilă, dar și cea mai ușoară din lume. Amuzamentul conferit de energia debordantă a copilului, blocajele generate de acele întrebări „puerile“, dimensiunile ireale ale lumii văzute prin ochi de copil, toate sunt contrabalansate de micile-mari supărări – o minciună, un geam spart, o notă slabă etc. Cu toate cele bune și rele, responsabilitatea ce cade pe umerii părintelui este una imensă. El este modelul pe care copilul îl urmează, el îi oferă acestuia condiții de viață, securitate afectivă, educația de bază. Practic, viitorul copilului depinde de modul în care părintele își practică meseria.
Întrucât nu există o școală anume în dezvoltarea abilităților parentale, câteva sfaturi utile vă vor fi de ajutor în multe dintre situațiile de interacțiune părinte-copil.

1. Nu mă răsfăța. Știu foarte bine că nu mi se cuvine tot ceea ce cer. Dar încerc totuși.
2. Nu-ți fie teamă să fii ferm cu mine. Asta mă așează la locul meu.
3. Nu folosi forța cu mine. Asta mă obișnuiește cu ideea că numai forța contează.
4. Nu fi inconsecvent. Asta mă pune în încurcătură și mă face să încerc să scap nepedepsit.
5. Nu-mi face promisiuni. S-ar putea să nu le poți ține. Asta mă va face să-mi pierd încrederea în tine.
6.Nu răspunde provocărilor mele atunci când spun sau fac lucruri care te supără. Voi încerca atunci să capăt și mai multe "victorii".
7. Nu te supăra prea tare când îți spun "te urăsc". Nu cred ce spun, dar vreau să te fac să-ți pară rău pentru ce mi-ai făcut.
8. Nu mă face să mă simt mai mic decât sunt. Voi încerca să-ți dovedesc contrariul, purtându-mă ca o persoană "importantă".
9. Nu face în locul meu nimic din ceea ce aș putea face singur. Asta mă face să mă simt ca un copil și voi continua să te folosesc în serviciul meu.
10. Nu-mi menaja "relele obiceiuri", acordă-mi cât mai multă atenție. Altfel nu faci decât să mă încurajezi să le continui.
11. Nu mă corecta în public. Voi fi mult mai sensibil dacă îmi vei vorbi blând între patru ochi.
12. Nu încerca să discuți comportamentul meu în febra conflictului. Din anumite motive, auzul meu nu e foarte bun în acel moment, iar cooperarea mea chiar mai slabă.
13. Nu încerca să-mi ții predici. Vei fi surprins să constați cât de bine știu ce e bine și ce e rău.
14. Nu mă face să simt că greșelile mele sunt păcate. Trebuie să învăț că pot face greșeli fără dă simt că nu sunt bun de nimic.
15. Nu mă cicăli. Dacă o faci, va trebui să mă protejez prin a părea surd.
16. Nu mă pedepsi prea tare. Mă sperii ușor și atunci s-ar putea să spun minciuni.
17. Nu uita că-mi place să experimentez. Învăț din asta.
18. Nu băga prea mult în seamă indispozițiile mele. S-ar putea să profit de faptul că îmi acorzi mai multă atenție când sunt bolnav.
Nu mă respinge când pun întrebări cinstite. Dacă o faci, vei constata că nu te mai întreb și caut informații în altă parte.
19. Nu-mi răspunde la întrebările prostești și lipsite de sens. Altfel voi încerca să te agăț mereu cu astfel de întrebări.
20. Nu încerca niciodată să pari perfect sau infailibil pentru că mă vei face să simt că nu te voi putea ajunge niciodată.
21. Nu te teme că petrecem prea puțin timp împreună. Contează cum îl petrecem.
22. Nu te teme dacă eu sunt speriat. Arată-te curajos!
23. Poartă-te cu mine ca și cu prietenii tăi. Ține minte: învăț mai bine de la un model decât de la un critic.
24. Nu uita că nu pot crește fără încurajări și înțelegere.
ȘI, ÎN AFARĂ DE ASTA, TE IUBESC FOARTE MULT.
TE ROG, IUBEȘTE-MĂ ȘI TU ÎN SCHIMB!
 
Programare