ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

Pastila înpotriva trădării

Autor: Ludmila Fluture
RĂNIT DIN DRAGOSTE? PUNCT ȘI DE LA CAPĂT

Iubirea – te poate înălța pe cele mai înalte culmi ale împlinirii sau în întunericul sumbru al deznădejdii și trădării. Ce faci dacă viața s-a dovedit a fi dură cu tine și ai experimentat din plin gustul amar al trădării în relația de iubire, iar universul pe care l-ai clădit cu atâta grijă, pasiune și suflet se destramă cât ai clipi? Momente grele te încearcă, iar mintea repetă obsesiv: ”De ce mi s-a întâmplat tocmai mie? Am iubit cu atâta pasiune și uite cu ce m-am ales? ”
Durerea poate fi copleșitoare, greu de pus în cuvinte sau metafore, iar alinările din partea celorlalți nu compensează nici pe departe dezamăgirea, tristețea, golul apăsător și încrederea pierdută. Ai sentimentul că viața ta se oprește aici și nimic din ce va urma nu va mai aduce magia clipelor din trecut. Simți cum toate visele, speranțele și planurile comune de viitor care s-au cuibărit în sufletul tău de ceva vreme se risipesc în abisul disperării.
Vestea proastă este că într-adevăr, suferința este mare și trebuie să treci prin ea până o transcenzi. Vestea bună este că nimeni nu a murit din asta, ai încredere, vei reuși și TU! Te vei ridica din disperarea în care ai intrat; va fi dificil pentru o perioadă, poate vei afișa sarcasmul sau disprețul când vei vedea “îndrăgostiți” pe stradă, însă te vei reinventa, pentru că a fi victimă toată viața nu este o opțiune pe care să o iei în calcul.
Cu siguranță experiența asta te va schimba, vei deveni o persoană cu principii noi și o nouă cunoaștere asupra relațiilor, iar asta te va motiva să-ți dorești să scrii o altă poveste de iubire împletită cu noi speranțe, încredere și pasiune. Este inutil să te agăți de trecut când există opțiunea viitorului. Tu ești cel care alegi cum să fie viața ta, iar viața este într-o continuă transformare. Prin urmare, acesta este un moment al schimbării și dezvoltării din care cu siguranță vei învăța ceva util de care te vei folosi în viitor.
Informațiile de mai jos te vor putea ajuta să înțelegi mai bine despărțirea.

Înțelegerea și acceptarea
La început vei începe să analizezi din toate perspectivele relația care tocmai s-a încheiat, ce a mers, ce n-a funcționat, care a fost dinamica relației, care erau nevoile tale, ale celuilalt. Chiar dacă vei înțelege multe, acceptarea va veni în timp. Ai răbdare și nodurile se vor desface.
Cu timpul vei înțelege că aproape toți dăm dovadă de naivitate, ignoranță, prea multă încredere, loialitate, dăruire de sine atunci când vine vorba de iubire, dar tocmai asta îi conferă frumusețea fără de care iubirea ar fi ceva plat.
Acum ai ocazia să fii sincer cu tine și să-ți înfrunți fricile și nesiguranțele pe care te-ai străduit atât de bine să le dosești în relația ta; să-ți recunoști adevăratele nevoi și să înveți să le comunici deschis și demn, nu prin manipulare sau victimizare. Frământările nu vor dispărea peste noapte, dar încearcă să nu te lași copleșit de ele ci mai degrabă să înveți ceva din ele. În loc să te zbați în nebunia gândului că vei fi înlocuit, gândește-te că intensitatea unei noi iubiri poate transforma toamna ploioasă în primăvară. Nu te lăsa absorbit de gândul că dacă partenerul te-a rănit înseamnă că nu te mai iubește sau, și mai rău, nu te-a iubit niciodată și că totul nu a fost decât o minciună. Este greșit să pătezi cu noroi amintiri unice, absolut speciale pentru câteva acțiuni necugetate. Adu-ți aminte de momentele în care poate și tu ai greșit în același fel.

Asumarea propriilor fapte
Motivele pentru care apare trădarea pot fi diverse: fie pentru o validare pe care nu o primesc în relația în care sunt, fie pentru că e mai simplu să mă arunc în brațele unui necunoscut în momentele de criză personală neglijând riscurile pe termen lung, savurând cu nesaț clipele de “plăcere” nebună de moment. Înșel poate pentru că s-a ivit ocazia, iar instinctul domină rațiunea, sau doar pentru a simți savoarea seducției, negând consecințele ce decurg în urma acestui act. Uneori înșel pentru că relația mea este în impas și atunci aventura mută atenția de la confruntarea adevăratelor probleme ale cuplului.
După ce ai înțeles care sunt motivele care te-au adus în situația actuală, conștientizează-ți propriile greșeli și acceptă-le. Într-un fel sau altul și tu ai greșit de s-a ajuns aici. Fii tolerant cu tine și nu te învinovăți prea mult, așa vei rămâne blocat în propriile resentimente. Înțelege că viața nu este altceva decât o succesiune de lecții pe care le extragem din experiențele pe care le trăim, fie ele plăcute sau neplăcute.
Renunță la dorința de a ști totul despre aventura partenerului, uneori detaliile pot deveni obsesive și pot sabota șansa de a-ți reveni. Nu insista să le știi, nu căuta informații suplimentare de la toți prietenii comuni, nu sparge parole, nu-i controla compulsiv telefonul, nu-ți face profile false pe facebook pentru a-ți spiona partenerul. Faptul că te-a trădat a fost alegerea lui nu a ta, poate că meriți ceva mai mult decât atât.
Răzbunarea nu este cea mai sănătoasă opțiune în situația dată, ferește-te de forța ei ademenitoare. Astfel, îi vei demonstra partenerului că ești la fel de mic precum este el. Consecințele răzbunării nu le vei suporta decât tu.

Iertarea
A ierta nu însemnă a fi slab, ci responsabil față de tine. Chiar dacă ți-ai promis că nu-ți vei ierta vreodată partenerul pentru rana pe care a deschis-o, vei descoperi că doar așa îți vei putea reda cu adevărat libertatea deplină. Toate trăirile cu care te-ai ales în urma trădării sunt acum în tine și ai nevoie să te golești de ele pentru a putea face loc altor sentimente și emoții sănătoase. Poți face asta iertând. Sigur că nu va mai fi la fel. După ce ai trecut prin infern, vei mai renunța la inocență dând dovadă de mai multă înțelepciune și prudență. Însă iertarea este o necesitate, mai mult pentru tine decât pentru celălalt. Otrava dezamăgirii, a neîncrederii trebuie dizolvată cu înțelegerea și acceptarea limitelor celuilalt. Iartă-te și pe tine pentru că nu ai citit semnele trădării care poate au fost prezente tot timpul.

O nouă viață
Cu siguranță ți-a trecut prin minte gândul că nu vei mai dori să ai de-a face cu vreun el sau vreo ea după tot ceea ce ți s-a întâmplat. Vei avea tendința să condamni toți bărbații sau toate femeile pentru acțiunile particulare ale unui singur om – cel care te-a rănit atât de profund. A extinde această părere asupra celorlalți nu te va ajuta prea mult. Adu-ți aminte că tocmai ai învățat o lecție prețioasă și ar fi păcat să nu o pui în practică. Deschide-ți mintea, dar mai ales inima și primește în viața ta oameni noi. Nu-ți fie teamă că istoria s-ar putea repeta. Tu nu mai ești la fel, ci o persoană mult mai experimentată și mai înțeleaptă, iar relația nouă care poate începe va avea cu siguranță alt punct de pornire. Ce-a fost a trecut, acum poate începe o nouă poveste, care așteaptă să fie scrisă de tine. Nu mai aduce trecutul în prezent, onorează ceea ce a fost frumos și uită dramele. Găsește-ți resursele pentru a depăși criza și bucură-te de viață. Dacă tu nu o faci, atunci cine?


Ludmila Fluture
Psihoterapeut
Tel.0732147890
 
Programare