ROmedic Cabinete medicale Sibiu Cabinete Nefrologie Nefrologie Sibiu

Controlul ginecologic dezbrăcat de mistere

Autor: Gineko Pro Medical
Consultația ginecologică de rutină este recomandată periodic de cel puțin 2 ori pe an pentru persoanele tinere, active sexual, și o dată pe an pentru femeile aflate la menopauză. Pentru a reduce sentimentul de jenă pe care îl resimt femeile înaintea și în timul consultației ginecologice, medicii de la Gineko Pro Medical obișnuiesc să inițieze consultul cu o discuție, care le ajută pe paciente să se relaxeze .
Consultația ginecologică este, deseori, evitată de femei din cauza unui sentiment natural de jenă. Femeile se hotărăsc să se prezinte la controlul ginecologic doar în situațiile în care resimt o patologie (tardiv, când sunt implicații tumorale) sau când rămân însărcinate, deși mai sunt și doamne care nu se prezintă deloc până la vârste înaintate.
Suntem siguri că multe dintre cele care citesc aceste rânduri nu sunt străine de modul în care se desfășoară o consultație la ginecolog însă, am vrea să recapitulăm pașii pe care îi parcurge pacienta înainte și în timpul examinării.
Pregătirea consultației
Consultația ginecologică este cel mai bine să o faceți la mijlocul ciclului menstrual. Dacă mergeți la ginecolog înainte de menstruație, puteți elimina, deja, celule care ar putea interfera cu rezultatul testului Papanicolau. Este, de asemenea, recomandat să nu introduceți nimic în vagin cel puțin 2 zile înaintea consultației.
Consultația ginecologică include:
1. Discuția cu medicul (anamneza) reprezintă primul pas în încercarea de a stabili un diagnostic. Medicul va adresa întrebări legate de istoricul medical, despre bolile pe care le-ați avut sau le aveți, operații, sarcini, nașteri, avorturi, menstruație și legate de viața sexuală. Este bine să informați medicul despre orice tratament efectuat, chiar dacă este homeopatic. Este important să răspundeți deschis la aceste întrebări, chiar dacă uneori sunt incomode. Aceste aspecte pot sta la originea problemelor dvs.
2. Examenul ginecologic se efectuează pe masa ginecologică, în poziție ginecologică și constă în:
- examenul vaginal cu valve sau specul vaginal; acestea sunt instrumente vaginale utilizate de medic pentru a depărta pereții vaginali și pentru a putea, astfel, vizualiza vaginul și colul uterin.
Uneori, în această etapă medicul poate preleva câteva teste de laborator (test Papanicolaou, examen al secreției vaginale, culturi din colul uterin) și/sau poate efectua o colposcopie (se folosește un microscop de putere mai mică ce ajută la identificarea zonelor cu țesut posibil anormal).
- tactul vaginal bimanual, în care medicul introduce degetul arătător și mijlociu în vagin, iar cu cealaltă mână palpează, în același timp, blând, abdomenul inferior, astfel sunt culese informații despre organele genitale interne (uter, ovare, trompe uterine).
Examenul ginecologic poate crea ușor disconfort, dar nu este dureros. Este important să vă puteți relaxa în cursul acestui consult. De asemenea, este bine să urinați înainte de a vă urca pe masă, pentru a evita senzația de tensiune sau durere la apăsarea pe abdomen. După examenul ginecologic este posibil sa aveți o ușoară sângerare.
3. Teste de laborator
În funcție de afecțiune, medicul poate indica recoltarea unor probe de sânge sau urină care să fie prelucrate la laborator. Aceste teste vor putea da indicii despre starea de sănătate generală.
4. Teste imagistice
- echografia, tomografia computerizată, rezonanța magnetică nucleară, radiografia.
- permit vizualizarea în interiorul corpului dvs.

5. Investigații invazive
În funcție de simptome, medicul poate indica următoarele:
- biopsie, conizație, excizie cu ansă, histerosalpingografie, laparoscopie.
6. Încheierea consultației
Consultația ginecologică se încheie cu:
- stabilirea unui diagnostic sau recomandarea unor investigații/proceduri suplimentare;
- recomandarea unui tratament;
- stabilirea unei date pentru controlul următor;
- răspunsul medicului la întrebările adresate referitoare la problema dvs. de sănătate ginecologică.

Confidențialitate
Gineko Pro Medical se angajează în protejarea intimității și securității informațiilor personale ale pacientelor/pacienților. Informațiile obținute sunt folosite doar pentru a oferii servicii medicale de calitate, nu în alte scopuri. Doar personalul Gineko Pro Medical are acces la aceste informații, iar acesta înțelege importanța confidențialității lor și se angajează să nu divulge, sub nici o formă, nimic din ceea ce reiese din dosarul medical al pacientelor/ pacienților.
 
Programare