ROmedic Cabinete medicale Timisoara Cabinete Psihiatrie Psihiatrie Timisoara

Despre depresie

Autor: Dr. Dana Negru

“Depresia” este un cuvant uzual, in prezent, el aflandu-se pe buzele tuturor, desi, cel mai adesea, folosit usor nepotrivit, imi permit a zice. De exemplu, obisnuim sa spunem “Ieri am fost cam depresiv, nu stiu de ce, poate e de la vreme”. Intr-adevar, vremea sau fenomenele naturii, ne influenteaza dispozitia, insa, daca am fost intr-o zi mai tristi, suparati sau necajiti, nu inseamna ca suferim de depresie.

Depresia este o afectiune hapsana, care isi alege “gazda”indiferent de varsta, sex, statut social sau marital. Intr-adevar, acestia pot reprezenta factori de risc sau factori protective, insa ceea ce determina  cu adevarat depresia inca nu stim cu siguranta. Se considera a fi un cumul intre factorii de risc, factorii de mediu, genetica si eventuale evenimente de viata care vin peste acesti factori, putand declansa un episod de depresie.

Exista o perioada de “instalare” a depresiei, in care, de cele mai multe ori, persoana in cauza nici nu realizeaza ca se afla pe aceasta ruta, si care se poate manifesta prin oboseala, iritabilitate, tulburari de somn sau afectare variabila a atentiei sau memoriei. Este perioada in care este importanta atat atitudinea celui aflat in cauza, cat si a persoanelor din jur, familie, prieteni, colegi de serviciu etc. In primul rand, asta inseamna ca, daca se constientizeaza ca lucrurile nu mai sunt la fel ca inainte, acesta reprezinta primul pas catre intoarcerea la starea de dinainte.

Daca nu exista constientizarea, sau posibil, negarea domina terenul, incet, depresia incepe sa se “cuibareasca” in sufletul celui deja devenit pacient.

Cateva semne semnificative de depresie ar fi urmatoarele: dispozitie trista, pierderea intereselor, a placerii, a bucuriei, scaderea increderii de sine, ganduri de vinovatie, de lipsa de valoare, scaderea sau pierderea poftei de mancare, tulburari de somn, pierderea capacitatii de concentrare a atentiei, urmata de afectarea implicita a memoriei, ganduri negre, pesimiste sau chiar de terminare cu viata. Ajunsi in acest punct, adresarea la un medic specialist psihiatru este vitala.

In incheiere, as vrea sa va trimit la cantecul care mi-a venit in gand in timp ce scriam aceste randuri:  “Everybody hurts”, de la R.E..M. Mi se pare ca in videoclip au reusit sa surprinda exact ceea ce inseamna viata noastra de zi cu zi, cum fiecare om are propriile ganduri si trairi innegurate, insa reuseste sa se ridice si sa mearga mai departe. 

 

 

                                   

 
Programare