MedLife Medici's, The Simple History of Care: Medici's s-a născut în melanjul Timișoarei, la intersecția dintre rigoarea germană a secolelor de administrație imperială Habsburgică cu creativitatea, căldura și emoția freamătului latin, profund românesc, 
”rigoare germană în dichis bănățean”.
ROmedic Cabinete medicale Timișoara Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Timișoara

ENDOCRINOLOGIE: ”Tiroida – prietena mea tăcută și problemele ei”

ENDOCRINOLOGIE: ”Tiroida – prietena mea tăcută și problemele ei”
Autor: Dr. Daniela Știru - medic primar endocrinolog, competență în ecografia tiroidei și a sânului la Clinicile Medici's Timișoara

https://medicis.ro/tiroida-prietena-mea-tacuta-si-problemele-ei/

 

Uneori pacientul este alertat de apariția gușei, alteori nu prezintă niciun semn vizibil. Chiar și fără simptome, este important ca femeile însărcinate să facă o vizită la medicul endocrinolog atât la începutul sarcinii, cât și în primele șase luni de după naștere.

 

Semnele de alertă ale tiroiditei autoimune
Apariția gușei (creșterea glandei tiroide) ar trebui să fie un semnal de alarmă care să îl facă pe pacient să se adreseze medicului endocrinolog. De cele mai multe ori,însă, nu apare niciun semn, iar boala va fi descoperită doar la analizele de rutină.
În afară de posibila apariție a gușei, pot apărea și alte simptome care ar putea să transmită un semnal de alarmă: oboseală, senzație de frig, creștere în greutate, constipație, crampe musculare și dereglări de ciclu menstrual (simptome apărute în hipotiroidism), sau oboseală, intoleranță la căldură, scădere în greutate, diaree, slăbiciune musculară, transpirații, palpitații, nervozitate și agitație (simptome apărute în hipertiroidism).

 

Hipotiroidism vs. hipertiroidism

Vorbim despre hipotiroidism atunci când tiroida secretă prea puțini hormoni, cauzând încetinirea metabolismului. Și vorbim despre hipertiroidism atunci când tiroida secretă prea mulți hormoni, cauzând o accelerare a metabolismului. În cazul unei hipofuncții poate să apară „Boala Hashimoto”, iar în cazul unei hiperfuncții poate să apară boala „Basedow-Graves”. În ambele situații vorbim despre o stare de boală, manifestată printr-o suită de simptome (menționate anterior) și care ar trebui să ne determine să solicităm, prompt, suport medical specializat din partea unui endocrinolog.

 

Cauzele ascunse ale „durerilor” tiroidei
 

Factorii de risc genetici. Persoanele cu rude de sânge cu boli autoimune au un risc mult mai mare de a dezvolta astfel de boli. De asemenea, pacienții cu sindrom Down și cu disgenezii gonadale prezintă, mai frecvent, tiroidite autoimune.

 

Factorii de mediu. Sarcina, stresul, vârsta înaintată, litiul, iodul în exces – sarea și medicamentele cu iod, iradierea, infecțiile virale, fumatul, toate pot influența apariția bolilor autoimune ale tiroidei.
Studiile medicale pe grupuri mari populaționale au demonstrat că una din 30 de persoane suferă de boli autoimune: boala Basedow-Graves, diabetul zaharat tip 1, poliartrita reumatoidă, anemia pernicioasă sau vitiligo. De departe, cea mai frecventă astfel de boală este tiroidita autoimună.

 

Comportamentul responsabil al femeilor însărcinate
Zece procente (10%) dintre femeile însărcinate dezvoltă o tiroidită tranzitorie după naștere, care poate cauza insuficiența tiroidiană permanentă. Chiar și fără simptome, este important ca femeile însărcinate să facă o vizită la medicul endocrinolog, atât la începutul sarcinii, cât și în primele șase luni de după naștere, pentru evaluarea stării de sănătate și stabilirea unei terapii eficiente în caz de nevoie.

 
Programare