MedLife Medici's, The Simple History of Care: Medici's s-a născut în melanjul Timișoarei, la intersecția dintre rigoarea germană a secolelor de administrație imperială Habsburgică cu creativitatea, căldura și emoția freamătului latin, profund românesc, 
”rigoare germană în dichis bănățean”.
ROmedic Cabinete medicale Timișoara Cabinete Explorări funcționale Explorări funcționale Timișoara

PSIHOLOGIE: ”Despre suflet. Despre psihoterapie”

PSIHOLOGIE: ”Despre suflet. Despre psihoterapie”
Autor: Psih.Andreea Ardelean - Psihoterapeut în analiză tranzacțională și terapii cognitiv-comportamentale

https://provincialul.ro/cronici-diverse/despre-suflet-despre-psihoterapie/

 

Spunea Mircea Eliade în Romanul Adolescentului Miop: ”Trebuie să mă cunosc. Trebuie să ştiu odată sigur cine sunt şi ce vreau. Am amânat mereu lucrul acesta, pentru că mi-era teamă. Mi-era teamă că nu voi izbuti să-mi luminez sufletul sau că lumina ce va aluneca asupra-i să nu mă îndurereze…”

A se cunoaște pe sine însuși este extrem de important pentru viața unui om, pentru că suntem singurele ființe cu care vom trăi toată viața neseparat. Acest imperativ al cunoașterii de sine a devenit oarecum un clișeu, și îl asociem adesea cu inscripția de pe frontespiciul din Delphi.

 

Cel mai probabil încetează să mai fie un clișeu atunci când ne confruntăm cu diverse dificultăți și căutăm răspunsuri, sprijin și ajutor pentru ”a ne descurca”, ”a face față”.

Când ne simțim triști și ne este foarte greu să scăpăm de această ”apăsare”, când pierdem ceva important, când traversăm rupturi sau despărțiri sau când acestea există într-o relație importantă pentru noi, și o fac disfuncțională. Când avem frici și ne crește anxietatea, când lumea ne sperie și trăim ceea ce se numște ”fobie socială”, când îngrijorarea și stresul ne duc în ”burnout”, când avem teamă de a vorbi în public, frică de zbor, anxietate de sănătate (vechea ”ipohondrie”), când uităm de noi în adicții (droguri, alcool, jocuri, muncă excesivă).

 

Venim la psiholog atunci când ”nu mai putem singuri” si venim ”de urgență”, și așa cum știu și medicii, este important să și prevenim, nu doar să tratăm.

De aceea aș sublinia importanța autocunoașterii și devoltării personale, pentru a nu apela doar la ”ambulanța terapeutică”, pentru că aceasta doare cel mai tare și recuperarea va fi mai îndelungată.

 

Cine este psihologul?

Din perspectiva mea, psiholgul este un însoțitor și o persoană care acceptă necondiționat pe cel din fața sa, este cel care ascultă, înțelege, reflectă, conține și modulează furtuna de sentimente a celui din fața sa, împărtășește din cunoștințele sale despre psihicul uman, și mai ales cocrează sensuri împreună, oferind perspective și observând dinamici neconștientizate. Uneori ne este foarte greu să stăm față în față cu noi. Sau cu cineva care ne ”radiografiază”. Deși nu există alt pericol decât acela de a ne privi pe noi înșine și de a face ”curat”. Prin psihoterapie ne schimbăm noi și schimbăm și lumea. Lumea noastră, pentru că e foarte adevărat că: „Nu vedem lucrurile așa cum sunt, ci așa cum suntem.” (Anais Nin)

 

Psih. Drd. Andreea Ardelean – Psihoterapeut în Analiză Tranzacțională și Terapii Cohnitiv-Comportamentale

 
Programare