MedLife Medici's, The Simple History of Care: Medici's s-a născut în melanjul Timișoarei, la intersecția dintre rigoarea germană a secolelor de administrație imperială Habsburgică cu creativitatea, căldura și emoția freamătului latin, profund românesc, 
”rigoare germană în dichis bănățean”.
ROmedic Cabinete medicale Timișoara Cabinete Explorări funcționale Explorări funcționale Timișoara

MEDICI'S ACADEMICA: "Medici’s, între cultura și economia experienței în sănătate"

MEDICI'S ACADEMICA: "Medici’s, între cultura și economia experienței în sănătate"
Autor: Psih.Andreea Ardelean - Psihoterapeut în analiză tranzacțională și terapii cognitiv-comportamentale

http://www.ziuadevest.ro/cronicile-medicis-medicis-intre-cultura-si-economia-experientei-in-sanatate/

 

Un mediu ambiant plăcut contează pentru starea psihologică de bine. Simțurile noastre se bucură și o parte din noi se simte imediat mai bine. Un spațiu dedicat sănătății fizice poate contribui, indirect și la o ameliorare a distresului psihic, pentru că, nu-i așa, suntem și soma și psyche.

 

”Apelul la servicii medicale este însoțit, adeseori, și mai ales în spațiul nostru socio-cultural, cu diverse așteptări, cu diverse «proiecții», cum spunem noi psihologii, despre «ce ne așteaptă» când trecem pragul unei instituții medicale: o stare de agitație a personalului (stresat de obiectul muncii lor), un zgomot de fond, o tensiune flotantă, un miros specific de antiseptic, o atitudine nepotrivită a medicului sau o evitare a contactului vizual”, spune Psih. Andreea Rodica Coicici, psiholog și psihoterapeut la Clinicile Medici’s Timișoara.

 

Dumnezeu (și nu numai) are grijă la detalii…

Și cum relația omului cu mediul este una bidirecțională, cu siguranță ambientul contează. Mediul ambiant, alături de atitudinea personalului medical și încrederea în acesta, are un impact de până la 30% în rezolvarea problemelor de sănătate ale unei persoane, declansând nu doar răspunsuri psihologice ci și fiziologice, conform studiilor.

De câte ori, deși am fost triști, o melodie ne-a ”uns pe suflet”? De câte ori o îmbrațișare ne-a alungat temerea? De câte ori aerul proaspăt ne-a adus seninătate sau ne-a descrețit fruntea? De câte ori un gust de cafea a făcut diferența? Neuropsihologii știu că înainte ca neocortexul să intre în funcțiune, înainte de a aprecia și a analiza rațional o informație, o parte arhaică a creierului uman va înregistra și va răspunde la stimuli ambientali: văz, auz, gust, miros. În relația medic pacient, de asemenea, tonul vocii, mediul ambient, faciesul ce transmite bunăvoință și siguranță, contează cam tot la fel de mult (dacă nu mai mult, inițial) ca și informația medicală transmisă.

 

Să te simți protejat, ca ”acasă”

”Pentru o viață sănătoasă consumați fructe și legume” ne sfătuiesc specialiștii din sănătate. Dar pentru că sănătatea nu înseamnă doar absența bolii, starea de bine psihologic depinde cu siguranță și de alte elemente: de câtă bucurie, câtă seninătate, câtă căldură interumană avem în viața noastră, de cum arată casa noastră, locul nostru de refugiu. Mediul ambiental face și el parte din menținerea unei stări de bine, de aceea cu atât mai mult ambientul unei instituții de sănătate. Muzica ambientală, mirosul de flori proaspete, gustul unei cafele proaspăt măcinate, zâmbetul personalului medical și nonmedical, răsfoirea unei cărți vechi sau unui volum nou apărut pe piață (când atenția ne e distrasă spre alți stimuli decât durerea fizică sau îngrijorarea psihică) sunt toate elemente de reducere a anxietății și de creare a unui mediu conținător.

Și cum nevoia de contact, senzația că suntem protejați, sunt atât de importante (antropogic și psihologic vorbind) pentru supraviețuire (mai importantă decât nevoia de hrană, de exemplu), mediul ambient poate fi ingredientul fericit ce ne face mai plăcută o vizită la medic, spulberând ideea de mediu ostil și chiar de situație de viață ostilă.

 

Cultura de sănătate și noul iluminism modern

Unul dintre lucrurile care aduce cele mai mari beneficii unui pacient intrat într-o clinică și nu implică nici un cost pentru medic, pentru asistentul medical sau pentru asistentul de la recepție, este un ZÂMBET. Iar dacă, alături de ”un ZÂMBET”, suntem întâmpinați cu un mediu extraordinar de plăcut, care aduce mai mult spre o sală de lectură sau librărie (de exemplu), cu o aromă de ceai de calitate sau de cafea proaspăt măcinată, cu muzică ambientală, cu gesturi empatice și priviri prietenoase și înțelegătoare, atunci putem vorbi despre un adevărat concept de sănătate, despre un nou iluminism modern. Despre ceea ce am putea numi “cultura Medici’s“!

 

În călătoria alături de medic spre starea de bine, să ne fie presărată calea cu ceva ce ne bucură simțurile, ne relaxează tensiunea și ne face să ne simțim mai mult acasă decât la spital!

 
Programare