MedLife Medici's, The Simple History of Care: Medici's s-a născut în melanjul Timișoarei, la intersecția dintre rigoarea germană a secolelor de administrație imperială Habsburgică cu creativitatea, căldura și emoția freamătului latin, profund românesc, 
”rigoare germană în dichis bănățean”.
ROmedic Cabinete medicale Timișoara Cabinete Andrologie Andrologie Timișoara

ENDOCRINOLOGIE: ”Osteoporoza, o afecțiune silențioasă”

ENDOCRINOLOGIE: ”Osteoporoza, o afecțiune silențioasă”
Autor: Dr. Daniela Știru, medic primar endocrinolog, competență în ecografie endocrinologică

https://expressdebanat.ro/specialistii-medicis-din-timisoara-trag-un-nou-semnal-de-alarma-osteoporoza-o-afectiune-silentioasa/?fbclid=IwAR0pmTipVsjem5smhDjoGxIkr1AJQIRrSVQS1yk9vOaq6C6_HdpifIYKXKI

 

Considerată, până nu demult, o afecțiune firească în cazul persoanelor vârstnice, osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin scăderea densității osoase și creșterea riscului de fracturi.

 

„Osteoporoza, adică os poros, este o boală degenerativă care cauzează pierderea densității țesutului osos și slăbirea acestuia. Este o afecțiune tăcută, deoarece nu ne dăm seama că oasele devin mai slabe până la ruperea acestora. Osteoporoza cauzează, pe an, 9 milioane de fracturi în întreaga lume. Afectează mai frecvent femeile, una din două femei și unul din patru bărbați peste 50 ani dezvoltând boala.”, spune Dr. Daniela Știru, medic primar endocrinolog la Clinicile Medici’s Timișoara.

 

De-a lungul vieții, oasele sunt constant resorbite și formate. Densitatea osoasă maximă se obține în jurul vârstei de 25-30 de ani, după care începe să scadă.

Factorii de risc nemodificabili sunt: sexul feminin (mai ales după menopauză), rasa caucaziană și asiatică, vârsta de peste 50 de ani, istoricul familial, nivelul scăzut de estrogeni la femei (menopauza precoce) sau testosteron la bărbați.

În ceea ce privește factorii de risc modificabili, aceștia se referă la: fumat, consumul excesiv de alcool, anorexia sau bulimia, dieta săracă în calciu și vitamina D, sedentarismul, unele medicamente (anti-convulsivante, corticosteroizi).

De asemenea, osteoporoza poate apare secundar unor afecțiuni endocrine (hipercorticism, hiperparatiroidism, hipertiroidism, diabet zaharat), reumatologice (poliartrita reumatoidă), intestinale (boala celiacă), ciroza hepatică, BPOC sau boala cronică de rinichi.

 

Primele simptome care trebuie luate în considerare sunt durerile de spate, scăderea în înălțime și fracturile încheieturii mâinii.

Ar fi bine ca, încă din fazele incipiente, asimptomatice, femeile postmenopauză și persoanele de vârsta a treia să fie supuse unei examinări care evaluează densitatea minerală osoasă. Se utilizează osteodensitometria DXA pentru a afla masa osoasă a persoanei în cauză și pentru a o compara cu valorile populației generale.

La femeile la menopauză și la bătrâni prevenția trebuie începută din timp, chiar dacă DXA arată o masă osoasă normală. Asta înseamnă ca la această categorie de risc să inițiem măcar o suplimentare cu calciu și vitamina D.

În cazul în care densitatea minerală osoasă este foarte scăzută sau pacientul a suferit deja fracturi patologice, trebuie să se adauge o medicație mai eficace din paleta existentă (bisfosfonați, denosumab, teriparatid).

 

De asemenea, abordarea unui stil de viață sănătos reprezintă un factor cheie în reducerea riscului de osteoporoză.

Așadar, renunțați la fumat; evitați excesul de băuturi alcoolice; consumați proteine – proteinele sunt unul dintre elementele constitutive ale oaselor; consumați alimente bogate în calciu – brânzeturi, iaurt, lapte, legume cu frunze verzi, somon și sardine cu oase, tofu, cereale cu calciu; stați la soare (dar cu moderație), pentru a fixa vitamina D; evitați căderile – purtați pantofi cu talpa joasă, fără toc și nealunecoși; practicați exerciții fizice – precum înotul, cardio sau mersul pe bicicleta.

 
Programare