ROmedic Cabinete medicale Tecuci Cabinete Optică medicală și optometrie Optică medicală și optometrie Tecuci

Vicii de refractie

Vicii de refractie
HIPERMETROPIA

Hipermetropia este o tulburare de refractie, frecvent intalnita, data de forma si lungimea globului ocular .
In cazul hipermetropiei, razele luminoase nu sunt focalizate pe retina, fiind
deviate in spatele retinei, generand astfel o imagine imprecisa, neclara a obiectelor aflate in apropiere.
Semne:
• Senzatie usoara de durere sau de usturime la nivelul ochilor
• Tendinta de a indeparta cartea
• Lacrimare frecventa
• Inrosirea ochilor
• Oboseala
• Dureri de cap
• Dureri frontale
• Nervozitate
• Iritabilitate
Corectia hipermetropiei
Prin corectarea cu lentile de contact sau ochelari imaginea se va focaliza pe retina. Ochelarii si lentilele de contact sunt prima optiune terapeutica a hipermetropiei, ambele sunt eficiente, au un risc mai mic si sunt mai ieftine decat procedeele chirurgicale.
La pescrierea de lentile se specifica atat forma lentilei cat si puterea ei de refractie. Ochelarii nu ofera aceeasi calitate a imaginii in centru si la periferie, pe cand lentilele de contact ofera.
In cazul in care hipermetropia este corectata fiziologic prin acomodare, pot sa apara dureri de cap (cefalee). In acest caz, prescrierea de ochelari nu va ameliora capacitatea vizuala, dar va scadea simptomele.
Tratament chirurgical
In cazul hipermetropiei sunt disponibile mai multe procedee chirurgicale. Prin aceste tehnici se modifica forma corneei, asa incat focalizarea sa se faca direct pe retina.
Scopul procedeelor chirurgicale este acela de a permite persoanelor cu hipermetropie sa vada bine fara lentile de corectie. Majoritatea medicilor considera ca o acuitate vizuala de 20/40 obtinuta in urma chirurgiei reprezinta un rezultat satisfacator. Persoanele cu acuitatea vizuala de 20/40 pot sa conduca masina fara sa necesite ochelari.

MIOPIA

Miopia este un viciu de refractie in care imaginea se formeaza inaintea retinei. La miopi axul ocular este mai lung faţă de capacitatea de refracţie, sau curbura cristalinului este exagerată, şi de aceea fasciculul de raze paralele focalizează înaintea retinei, iar imaginile sunt neclare. Este putin frecventa in comparatie cu hipermetropia, dar are o importanta mai mare din cauza caracterului sau progresiv, alterarii membranelor oculare si complicatiilor pe care le poate aduce.
Miopia este de obicei o conditie mostenita, astfel un copil are mari sanse de a fi miop daca unul sau ambii parinti sufera de miopie.
Simptome
Miopia este una dintre bolile care produc vederea incetosata, neclara. Persoanele care sufera de aceasta boala pot prezenta:
- dificultati in vederea obiectelor situate la distanta, cum ar fi vederea la tabla la scoala, la televizor
- reducerea performantelor scolare sau sportive.
Optiunile terapeutice includ lentilele corectoare (ochelari sau lentile de contact) si interventia chirurgicala. Folosirea ochelarilor este cea mai folosita metoda de tratament.
Tratamentul de baza al miopiei este corectia optica cu lentile sferice divergente concave pe care miopul le va purta permanent, indicandu-se cea mai slaba lentila cu care vede bine la distanta de 5 m. Aceste persoane, in efortul de a percepe clar obiectele aflate la distanta se pot incrunta sau privi cu ochii usor intredeschisi.
Tratament chirurgical
Sunt disponibile mai multe tehnici chirurgicale care sa corecteze forma corneei si sa produca refocalizarea luminii direct spre retina. Cu toate acestea chirurgia nu poate corecta miopia patologica. Scopul tratamentului chirurgical este acela de a permite persoanelor cu miopie sa vada clar fara a purta ochelari sau sa fie mai putin dependenti de utilizarea acestora. Multi oftalmologi considera ca o acuitate vizuala la jumatate fata de normal sau chiar mai buna dupa o interventie chirurgicala poate fi considerata un rezultat satisfacator, lucru care se petrece la marea majoritate a pacientilor.

ASTIGMATISMUL

Astigmatismul este o ametropie de curbură în care focarul principal al razelor incidente nu este format dintr-un singur punct, ci dintr-o serie de puncte, fiecare meridian al mediilor optice având punctul sau focarul propriu.
Este un viciu de refractie rezultat dintr-o abatere ordonata din punct de vedere geometric, a dioptriilor, de la forma sferica normala corneea devine o calota torica.
Ochiul prezinta doua linii focale perpendiculare intre ele.
Pacientul nu vede bine la aproape si la distanta.
În majoritatea cazurilor, astigmatismul apare din cauza formei neuniforme a cristalinului.
Din această cauză, pe retină apar în mod anormal două sau mai multe imagini ale aceluiaşi obiect focalizat. Astfel persoana suferindă acuză probleme cu calitatea imaginii pe care o vede indiferent de distanţa la care este aşezat obiectul privit.
Astigmatismul, poate apărea atât în cazul persoanelor mioape, astigmatism-miopic, cât şi în cazul persoanelor hipermetroape, astigmatism-hipermetropic.
Astigmatismele simple pot fi corectate optic, prin purtarea atat a lentilelor aeriene, dar si a lentilelor de contact; de asemenea, astigmatismele simple pot fi corectate cu ajutorul chirurgiei refractive.
Pentru astigmatismele grave sunt recomandate lentilele de contact dure, in timp ce lentilele de contact moi, pot fi utilizate cu success pentru corectarea astigmatismelor mici.
 
Programare