ROmedic Cabinete medicale Piatra Neamt, Roman, Tg. Neamt Cabinete Optică medicală și optometrie Optică medicală și optometrie Piatra Neamt, Roman, Tg. Neamt

Picăturile ce dizolvă cataracta, în viitor

Picăturile ce dizolvă cataracta, în viitor
Autor: Platinum Optik
Un nou medicament ce poate fi administrat direct în ochi și care are ca efect micșorarea și dizolvarea cataractei, principala cauză de orbire la oameni, a fost dezvoltat și se află în stadiul de testare. Medicamentul nu a fost încă testat de pe oameni dar studiile făcute pe cobai a demonstrat eficiența lui și oferă o alternativă mai ieftnă și mai puțin dureroasă la chirurgie.

Cataracta este cauzată de opacifierea cristalinului iar dacă este lăsată netratată poate duce la orbire totală și deşi cataracta nu se poate propaga de la un ochi la altul, ea poate să apară în mod independent la ambii ochi. Cauzele apariției cataractei nu sunt în totalitate cunoscute, ce e sigur este că mai bine de jumătate din oamenii ce trec de 65 de ani suferă de o formă mai ușoară sau mai gravă bolii. Cu toate că este neplăcută, procedura chirurgicală de eliminare a cataractei este simplă şi sigură, însă pe planetă sunt multe regiuni mai puțin dezvoltate unde oamenii nu-și permit o astfel de operație. Se estimează că în lume sunt peste 32,4 milioane de oameni orbi iar 90% dintre ei trăiesc în ţări în curs de dezvoltare. Mai mult de jumătate dintre aceste cazuri au fost cauzate de cataractă, ceea ce înseamnă că aceste picături ar putea radical în bine situația actuală.

Picăturile se bazează pe un steroid natural numit „lanosterol” iar impactul acestui steroid asupra dezvoltării cataractei a fost descoperită întâmplător în China, unde au fost descoperiți doi copii ce suferreau de o mutație ADN ce oprea producţia de lanosterol.

Picăturile pentru ochi pe bază de lanosterol au fost testate în trei tipuri de experimente. Mai întâi au lucrat cu cristaline umane de laborator şi au obținut o scădere în dimensiuni a cataractei. Apoi au testat picăturile pe iepuri, rezultatul fiind că, după şase zile, din totalul de 13 iepuri, doi care aveau forme severe de cataractă au ajuns la forme moderate, iar restul s-au vindecat complet. Ultimul test a fost făcut pe câini, animale ce dezvoltă în mod natural cataractă. Câinii au răspuns pozitiv la medicament, cei cu cataractă severă vindecându-se complet sau aproape complet.

Cu toate că testele au dat rezultate mai mult decât mulțumitoare, nu se știe exact modul în care picăturile pentru ochi bazate pe lanosterol acționează, acest lucru urmând a fi aflat înainte de a trece la studiile pe oameni.
 
Programare