ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Psihologie Psihologie Iasi

Intervenţia psihologului în cazul familiei care au membrii diagnosticati cu autism

Intervenţia psihologului în cazul familiei care au membrii diagnosticati cu autism
Autor: Cristina Starica
Asistenţa specifică oferită acestor familii, constă tocmai de a învăţa cum să răspundă comportamentului diferit, să se adapteze situaţiilor noi ... Familiile au nevoie de sprijinul psihoterapeuţilor de familie pentru a reuşi să navigheze pe acest drum dificil, unde au posibilitatea de a dobândi cunoştinţe, recunoaşterea resurselor interioare generatoare de putere pentru a se ocupa de activitatea de zi cu zi. Impreună cu psihoterapeutul de familie, adultii vor învăţa să accepte şi să depăşească stările de tristeţe, de deznădejde. Persoanele vor descoperi că în viaţă lor există o multitudine de bucurii, ignorate până atunci.
Partenerii de cuplu vor învăţa cum să rezolve problemele împreună, conştientizând stilul fiecăruia de luare a deciziei, vor împărţi sarcini, fără să uite de recunoaşterea calităţilor şi împărtăşirea aprecierilor.
In şedintele de lucru vor fi însuşite tehnici de ascultare activă, de redefinire a rolurilor şî sarcinilor, depăşirea situaţiilor care par fără ieşire, accentuarea importanţei date răbdării, perseverenţei, gândirii creative şi a observaţiei.
A trăi în societate înseamnă a trăi împreună cu alţii. Comunicarea şi relaţionarea ne ajută să colaboram cu cei din jur pentru a ne asigura o integrare şi o adaptare cât mai bună în societate.