ROmedic Cabinete medicale Galati Cabinete Radiologie și imagistică medicală Radiologie și imagistică medicală Galati

Investigații CT gratuite

Investigații CT gratuite
Autor: Remenix Galați
CT Gratuit prin decontare CNAS

Decontarea examinării CT în cadrul Sistemului Asigurărilor Sociale de Sănătate este posibilă dacă pacientul se încadrează în unul din criteriile de eligibilitate.  Pacienții diagnosticati cu cancer, care au nevoie de examinarea CT beneficiază suplimentar de fonduri alocate de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, în afara celor prezentate anterior.

Pregatirea pacientului
  • Înaintea oricărei examinări CT (Computer Tomograf) pacientul va trebui să completeze un chestionar sub îndrumarea personalului Remenix.
  • Pentru anumite tipuri de examinări CT este necesară pregătirea pacientului înainte de procedură, prin administrarea orală de substanţă de contrast şi/sau injectarea intravenoasă a unei substanţe de contrast în cea de-a doua parte a examinării, care va facilita diagnosticul corect şi complet al afecţiunilor investigate.
  • Instrucţiunile specifice fiecărui tip de examinare CT vor fi comunicate de personalul Remenix fiecărui pacient în parte, ţinând cont de specificitatea investigaţiei şi tipul afecţiunii examinate.
  • Pentru unele investigaţii CT, pacientul va trebui să efectueze un set de analize de laborator, anterior examinării.
Cât durează o investigaţie CT?
  • În mod obişnuit o investigaţie CT se desfăşoară pe parcursul a 15-20 de minute.
Ce presupune investigaţia CT?
  • Tomografia Computerizată este o procedură cu risc scăzut. Investigaţia imagistică CT implică absorbţia de către pacient a unei anumite doze de radiaţie X. Medicul specialist este singurul în măsură să decidă dacă riscul expunerii pacientului la o asemenea investigaţie este necesar sau nu.

  • Există restricţii severe pentru examinarea CT la femei însărcinate în primele 3 luni de sarcină, excepţie făcând cazul în care viaţa mamei depinde de examinarea CT (de exemplu în cazul unui anevrism cerebral rupt). În acest sens este foarte important ca aparţinătorul sau pacienta să anunţe medicul specialist că pacienta este însărcinată, înaintea etapei de pregătire sau celei de investigare în sine.
  • Pacientul va trebui să stea culcat pe masa aparatului - de regulă aşezat pe spate.
  • Pacientul va fi introdus în zona de examinare a aparatului prin deplasarea mesei aparatului şi va trebui să stea nemişcat pe parcursul examinării.
  • Examinarea CT a capului este utilizata pentru a evalua diferitele structuri ale creierului pentru a cauta o masa tumorala, un accident vascular cerebral, o zona de sangerare sau o anomalie a vaselor de sange si pentru a vedea craniul. 
  • Examinarea CT a gatului verifica tesuturile moi ale gatului si este frecvent utilizata pentru a studia un nodul sau o masa tumorala din gat sau ganglioni limfatici mariti si glande marite.
  • Examinarea CT abdominala si pelvina se utilizeaza pentru organele abdominale si pelvine (cum ar fi ficatul, splina, rinichii, pancreasul si glandele suprarenale) si tractul gastrointestinal. Pentru a verifica cauza unei dureri si, uneori, pentru a urmari o anomalie descoperita in alt test, cum ar fi o ecografie.
  • Examinarea CT a sinusurilor este utilizata atat pentru diagnosticul bolilor sinusurilor, cat si pentru a detecta o ingustare sau obstructie a sinusurilor.
  • Examinarea CT a coloanei vertebrale este cel mai frecvent utilizata pentru a detecta o hernie de disc sau ingustarea canalului spinal (stenoza spinarii), la persoanele cu dureri de gat, brate, spate si picioare. Aceasta este, de asemenea, utilizata pentru a detecta o fractura sau la nivelul coloanei vertebrale.
  • Examinarea CT a membrelor se utilizeaza pentru probleme ale bratelor, picioarelor, umerilor, coatelor, articulatiei pumnului, mainilor, soldurilor, genunchilor, gleznelor sau picioarelor.

 

 
Programare