ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Optică medicală și optometrie Optică medicală și optometrie Iasi

Tulburari ale vederii binoculare

Tulburari ale vederii binoculare
Stilul de viata modern necesita alte calitati vizuale – spre deosebire de stramosii nostri care isi foloseau vederea pentru a supravietui in natura (folosind in special vederea la distanta), noi ne petrecem cea mai mare parte a timpului privind la distante scurte (citind sau lucrand la calculator). Acest tip de activitati necesita o buna coordonare a ochilor - aceasta se numeste vedere binoculara.

Vederea binoculara presupune:
• Convergenta – capacitatea ochilor sa urmareasca aceiasi tinta astfel incat creierul sa poata suprapune imaginile identice provenite de la cei doi ochi, formand o imagine unica
• Acomodatie – focalizarea imaginii pe retina prin schimbarea razei de curbura a cristalinului (modificand astfel dioptria ochiului)
• Miscari sacadice – miscarile rapide,conjugate ale globilor oculari atunci cand se schimba brusc punctual de fixatie (de exemplu - cand ochii trebuie să urmeze un rand imprimat pe o pagină și apoi trec la randul urmator)

Mai mult de jumătate din toți utilizatorii de computere au simptome de oboseala ochilor, cum ar fi, dureri de cap, vedere încețoșată și alte simptome legate direct și indirect de cresterea efortului vizual de aproape - asociate cu utilizarea de ecrane de computer. Toate aceste simptome definesc o noua afectiune - computer vision syndome. Stress-ul vizual, de asemenea, poate sta la baza senzatiilor de oboseala generala, eficienta redusa la locul de muncă, pe masura ce disfunctia muschilor oculari progreseaza .

Se intampla uneori ca tu –sau copilul tau – sa va simtiti rau cand cititi, lucrati la calculator sau cand desfasurati alte activitati folosind vederea de aproape? Este posibil sa aveti astenopie – acesta este termenul medical pentru oboseala ochilor. Ea poate face sarcinile vizuale sa fie dificile, dureroase, uneori insuportabile, determinand dificultati de invatare la scoala si scaderea performantei la locul de munca.

In clinica noastra utilizand echipamente sofisticate, medicul poate măsura abilitățile dumneavoastră de vedere binoculară - teste pentru convergență, divergenta, acomodatie, deviatii oculare latente sau manifeste, miscari sacadice, de urmarire, memorie vizuala, etc . Dacă testele indică nereguli, medicul oftalmolog va poate recomanda un program computerizat de terapie vizuala cepoatefi urmat in clinica sau acasa.

 
Programare