ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Radiologie și imagistică medicală Radiologie și imagistică medicală Iasi

O noutate pentru sanatatea ieseana - Elastografia

Depistarea precoce a cancerului este vitala pentru un tratament curativ.

 Ce este Elastografia?
Elastografia este o procedura care se realizeaza in completarea ecografiei de organ, in conditiile in care medicul depisteaza existenta unei mase suspecte. Elastografia imbunatateste diagnosticul diferential intre o leziune maligna sau beninga.
Elastografia a fost folosita la inceput pentru masurarea gradului de rigiditate a ficatului in vivo (FibroScan, Echosens, Franta). Ulterior au fost facute evaluari extinse si la nivelul nodulilor mamari, tiroidieni, hepatici, pancreatici, testiculari, musculoscheletali, etc.
Interpretarea datelor se realizeaza strict in context clinic si completeaza, algoritmul de diagnostic, scade numarul de operatii inutile, dar nu permite temporizarea nejustificata a interventiei chirurgicale a unor noduli suspecti.

 In ce consta aceasta metoda?

Metoda se bazeaza pe faptul ca tumorile maligne sunt mai dure, mai incompresibile, deci mai putin elastice comparativ cu cele benigne. O tumora canceroasa este de 5 pana la 28 de ori mai dura comparativ cu tesutul normal ce o inconjoara.
Elastografia este o "palpare" cu ajutorul ecografului, ceea ce permite aprecierea duritatii nodulilor sau a tesuturilor invecinate si astfel aprecierea malignitatii sau a benignitatii acestora.

 Care sunt avantajele Elastografiei?

- Fata de metodele clasice, Elastografia pune in evidenta leziuni mici, premaligne - lucru care nu este posibil prin mamografie sau RMN. Poate vizualiza tumori care nu sunt detectabile la ecografia conventională atunci când tonurile de gri ale imaginii tumorale sunt identice cu tonurile de gri ale tesutului normal adiacent al organului respectiv.
- Insotita de ecografia 2D, examenul Doppler, Elastografia aduce un surplus diagnostic si poate duce la aprecierea corecta a nodulilor mamari, tiroidieni, hepatici, pancreatici, testiculari, musculoscheletali, etc.
- Procedura poate fi efectuata ori de cate ori este necesar, este neinvaziva, neiradianta, nu are contraindicatii. Eliminarea necesitatii punctiei biopsiei in aproximativ 40% din cazuri.
- Rezultatul este imediat.
- Elastografia are o sensibilitate de 98% (puterea de a identifica leziunile maligne), si o specificitate de 85% (puterea de a identifica zonele benigne).
- Scade numarul de operatii inutile, dar nu permite temporizarea nejustificata a interventiei chirurgicale a unor noduli suspecti.


Aceasta metoda de inalta acuratete diagnostica efectuata de Stefania Medical permite diagnosticarea precoce a tumorilor si face ca boala sa fie vindecata intr-un procent ce depaseste 90%.
 
Programare