ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Cluj-Napoca

DE CE TERAPIA DE FAMILIE?

Autor: Vescan Ioana Maria
DE CE TERAPIA FAMILIEI?



Poate vati intrebat de ce e nevoie de terapia intregii familii atunci cand veniti pentru unul dintre copii sau pentru sot sa pentru oricare membru al familiei?

Terapeutii de familie trateaza cu durerea familiei. Cand o persoana dintr-o familie are dureri care apar sub forma de diferite simptome (comportamente deranjante, izolare), toti membrii familiei simt aceasta durere intr-un anumit fel. Familia se comporta ca si cum ar fi o unitate si actioneaza pentru a realiza un echilibru in relatii. Membrii familiei ajuta la pastrarea acestui echilibru in mod deschis sau in mod implicit. Cand echilibrul familiei este precar, membrii acesteia fac mult efort pentru a mentine acest echilibru.

Un alt aspect important in cadrul functionarii familiei este relatia maritala. Aceasta este vazuta ca o axa in jurul careia se formeaza toate celelalte relatii familiale, iar partenerii sunt cei care construiesc familia. O relatie maritala in suferinta tinde sa produca un comportament care afecteaza functionarea familiei. De aici, de exemplu copilul care este adus in terapia ca fiind problematic este cel mai vizibil afectat de relatia maritala in suferinta. Simptomele sale sunt un, , SOS, , privind durerea parintilor lui/ei si dezechilibrul familiei rezultat. Simptomele sale sunt un mesaj ca ii este afectata propria dezvoltare, ca rezultat al incercarii de a ameliora si absorbi durerea parintilor sai.

In momentul in care fiecare membru al familiei este prezent in terapie si se asculta unul pe celalalt clar si deschis se produce schimbarea. Familia este ca un sistem si participand ca un sistem si in cadrul terapiei ajuta la stabilirea echilibrului si la intelgerea situatiei in care s-a ajuns.

Ceea ce se poate observa de foarte multe ori in cazul unor relatii maritale in suferinta este ca in momentul in care participa la terapie ca si o familie, impreuna cu copilul care este vazut ca fiind, , problematic, , si incep sa-si acorde mai multa atentie fiecaruia apar schimbari. In momentul in care parintii sunt mai apropiati emotional si investesc mult mai mult in celalalt decat oricare dintre ei in copil, acesta se simte mai bine. Cand parintii sunt apropiati emotional sunt pe aceeiasi lungime de unda in ceea ce priveste educatia copilului si astfel pot gestiona modul in care se comporta.

, , Familia este sistemul cu toate legaturile si relatiile atat placute, cat si mai putin placute. A munci impreuna este cheia spre o familie sanatoasa si fericita., ,

Bibliografie
1. Terapia de familie, Virginia Satir, Editura Trei
 
Programare