ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

*Adolescența și criza de identitate: "mama, eu sunt gay!"

 

 

"Lasa-mă-n pace!" , "M-am saturat de sfaturile tale"!, "Fii profesor pt elevii tăi, nu pt mine!", "Cum să mă duc la școală cu faţa asta plină de coşcoşuri?!" și asa incepe furtuna pubertății. 

 

Pubertatea înseamnă instabilitate pe toate planurile: fizic, emoţional, în viața de familie, în dragoste. Pubertatea ne afectează pe toti, părinţi, profesori, bunici. Criza de identitate vine cu comportamente impulsive din cauza dezvoltării lente a cortexului prefrontal, responsabil cu raționamentul, rezolvarea de probleme și cu intensificarea activității hormonale care influențează răspunsurile emoționale și care creează emoții puternice oricarui copil.

 

Începând cu vârsta de 11/12 ani ia naștere gândirea critică, adolescentul pune sub semnul întrebării totul, chiar și pe tine, ca părinte! Îți vede toate defectele, nu te mai suportă, nu mai crede in tine, ii este rușine cu tine pentru că nu ești "cool", pentru că "te-ai născut in evul mediu"!  

 

Care sunt schimbările majore ale pubertății? 

 

Schimbările de dispoziție determinate de dezechilibrul hormonal - apar treceri bruşte de la veselie la tristeţe sau de la entuziasm la apatie sau la nervozitate. Ai impresia că este labil emoțional. Copilul se simte ciudat în propriul corp și nu înţelege ce se întâmplă cu el.

 

Copilul se îndepărtează de părinți și pune la îndoială capacitatea lor de a-l înţelege. Mai mult, apare și o distanţare emoţională faţă de aceştia... de aceea caută modele în afara casei, adică în cercul de prieteni, pe facebook, instagram etc. Apar tot felul de întrebări în mintea lui: "Cine sunt eu?", "Cu ce sunt eu diferit față de ceilalți?"Aşa începe căutarea identității de sine... si descoperă că ALTFEL, că e gay sau  "lesbi" sau e bisexual și e "cool" așa, pentru că e diferit! Și vrea să fie diferit! Dar înainte de a avea așa idei..., copilul respinge toate modelele de până la 11/12 ani: părinţi, profesori, bunici.

 

Copilul vrea și un spațiu personal pe care sa-l înfrumusețeze după gustul lui. Acest spațiu contribuie la stabilirea noii identităţi. Se îndepărtează de parinți și se apropie tot mai mult de prieteni. Dorinţa lui cea mai mare este să fie considerat un membru important al grupului din care face parte. De aceea, el va respecta cu sfinţenie regulile grupului. Și pentru asta primește validare, este ascultat, apreciat și înțeles de grup.

 

Mai mult, apare și indragostirea și interesul faţă de sexul opus, interesul pentru sexualitate. Se masturbează, se informează despre sex de la prieteni, de pe internet, dar refuză discuțiile cu părinții pe aceasta temă - de rușine. Îndrăgostirea este însoţită de o senzaţie de vulnerabilitate și de o dorinţă sexuală f mare. Fetele, dar şi băieţii sunt preocupaţi de aspectul lor fizic. Iși văd defectele fizice, apar complexele de inferioritate.

 

TU PARINTE, ești primul care are nevoie de consiliere psihologică, să reziști psihic la ceea ce urmează... pubertatea incepe la 11 ani și se termină la 18 ani! De aceea îți recomand să vii la timp in cabinet, când incă nu e prea târziu, inainte să auzi că băiatul tău e îndrăgostit de colegul de bancă sau și-au inceput si viața sexuală sau a incercat să se drogheze. 

 

Este foarte importantă această perioadă , 11-18 ani, pentru că ii poți "pierde" și mai târziu (după 20 de ani) e f greu...

 

Iuliana Fülas, psiholog clinician, psihoterapeut.

Telefon: 0723.081070.