ROmedic Cabinete medicale Rosiori de Vede Cabinete Pneumologie Pneumologie Rosiori de Vede

Infectia cu Helicobacter Pilory

Autor: dr. Liliana Catrinoiu-medic primar medicina de familie

 

Helicobacter pylori este o bacterie rezistentă adaptata la mediul acid ce infectează mucoasa stomacului sau a duodenului. Infectia este asociata cu numeroase afectiuni gastrointestinale incluzand gastrita cronica (inflamatia cronica a mucoasei gastrice), ulcerul gastric sau duodenal si neoplaziile gastrice (adenocarcinomul gastric si limfomul gastric).

Cercetatorii au descoperit inca din anul 1982 ca aceasta este una din cauzele aparitiei ulcerului, dar si fumatul, alimentele condimentate, stresul cotidian, medicatia antiinflamatoare, consumul de alcool. Studii recente indica faptul ca eliminarea bacteriei din organism reduce riscul de ulcer si cancer gastric. Apariţia cancerului gastric este în proporţie de 90% legată de această infecţie.


Care sunt simptomele infectiei cu Helicobacter Pylori?

In 50% din cazuri, infectia nu produce simptome. Atunci cand se manifesta, pacientul poate acuza izolat sau in asociere

  • durere in  partea superioara a abdomenului,
  • balonare,
  • senzatia de plenitudine dupa ingestia unor cantitati mici de alimente,
  • greata, varsaturi
  • lipsa apetitului alimentar.

 

In unele cazuri, manifestarile clinice pot fi expresia directa a unor complicatii, cum ar fi sangerarile gastrointestinale (emisia de scaune negre, lucioase).

Manifestarile extragastrice in care implicarea infectiei cu Helicobacter Pylori a fost dovedita sunt: anemia feripriva de cauza necunoscuta, deficienta vitaminei B12 si purpura trombocitopenica idiopatica.

 

Cum se depisteaza infectia cu Helicobacter Pylori?

  • Teste serologice cu determinarea anticorpilor anti Helicobacter Pylori.
  • Testul respirator care masoara anumite substante in aerul expirat dupa ingestia unui lichid special, cu mare acuratete diagnostica (sensibilitate si specificitate de peste 90%)
  • Testarea antigenica dintr-o proba prelevata din materiile fecale (cu acuratete similara cu cea a testului respirator)

Exista si teste invazive de diagnostic al infectiei cu Helicobacter Pylori: prelevarea unei biopsii, respectiv a unui mic fragment superficial din mucoasa stomacului, manevra care se efectueaza de catre medicul gastroenterolog cu ocazia endoscopiei digestive superioare.

 

In urmatoarele doua situatii tratamentul infectiei cu Helicobacter Pylori trebuie precedat de o evaluare endoscopica digestiva superioara:

  • Varsta peste 45 ani
  • Prezenta manifestarilor clinice de alarma: scaderea in greutate, dificultatea la inghitire, prezenta anemiei si a sangerarilor gastro-intestinale manifeste.

 

Cum se trateaza infectia cu Helicobacter Pylori?

 

Terapia infectiei cu Helicobacter Pylori include trei sau patru medicamente - medicamente ce scad secretia gastrica acida si diferite tipuri de antibiotice – care se administreaza timp de 10-14 zile.

Obiectivele tratamentului sunt vindecarea infectiei si respectiv vindecarea afectiunii ulceroase, prevenirea recidivelor ulcerului, a complicatiilor legate de boala ulceroasa si totodata reducerea riscului dezvoltarii cancerului gastric.

Pentru ca sansele de vindecare a infectiei sa fie maxime este foarte importanta aderenta la tratament, respectiv urmarirea intocmai a instructiunilor legate de administrarea medicamentelor si informarea medicului de familie in legatura cu orice reactie adversa survenita in timpul tratmentului.

 

 

Dr. Liliana Catrinoiu

Medic primar medicina de familie