ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Medicină de familie Medicină de familie Bucuresti

Medicina integrativa: medicina psihosomatica, acupunctura, remedii naturale, psihoterapie

Medicina integrativa.

ACUMEDICA a fost creata din dorinta de a oferi celor care sunt interesati de sanatatea lor o abordare pe care nu numai pacientii o cauta dar si medicii o doresc si nu au posibilitatea de a o oferi totdeauna. Intr-un piata a serviciilor de sanatate in care se ofera in mare masura aceleasi modalitati de investigare si tratament din medicina europeana, oferim celor care se adreseaza centrului o abordare integrativa. Mai exact, oferim pacientului tratamentul sau combinatia de terapii care ii sunt cele mai potrivite la momentul respectiv, imbinand remediile medicinii alopate cu cele ale medicinei « verzi »: remedii naturale, acupunctura, psihoterapie, tehnici corporale - masaj, kinetoterapie. Este o realitate ca multi pacienti folosesc in paralel medicamentede sinteza (“chimice”) si tratamente naturale dar deobicei nu exista o colaborare intre medicii prescriptori. Se stie ca remediile naturale nu au efecte nocive, se stie si ca au efecte terapeutice puternice si in acest context se poate intampla sa aiba efecte opuse sau similare cu medicamente de sinteza. Astfel pot aparea ceea ce ar parea a fi reactii adverse sau efecte prea intense in sens terapeutic. Abordarea integrativa inseamna imbinarea atenta si responsabila a mai multor modalitati terapeutice, astfel incat acestea sa aiba efecte sinergice si echilibrate.

Un exemplu poate fi cel al unui pacient cu diabet tratat cu metformin caruia i s-a prescris de catre medicul neurolog un produs natural pentru imbunatatirea memoriei, aparent fara efecte pentru diabet, dar care continea inositol natural. La cateva zile dupa ce a inceput tratamentul cu produsul natural pacienta a inceput sa prezinte scaderi ale glicemiei din ce in ce mai severe, pana aproape de coma. Explicatia ar fi ca inositolul are efecte mult aprópiate de metformin. In SUA a fost de curand aprobat un preparat care contine inositol natural in doze mari pentru tratamentul specific al rezistentei la insulina in cazul sindromului de ovar polichistic (boala care implica si cresterea glicemiei prin mecanisme similare celor din diabetul de tip II).

Medicina psihosomatica (psyche = în mitologia greacă, personificare a sufletului omenesc, soma = in greaca, organism viu)

La ACUMEDICA exista un interés deosebit pentru medicina psihosomatica. Aceasta nu exista ca specialitate in Romania. Se gaseste in curicula postuniversitara a unor facultati de psihologie, nu si in cea a celor de medicina. Din se poate intelege ca este vorba despre tratamentul afectiunilor cauzate in plan fizic de fenomene din planul psihoemotional. Aceasta conexiune este facilitata prin mai multe sisteme care actioneaza coordonat: sistemul meridianelor de acupunctura, sistemul endocrin si sistemul nervilor periferici. Aceste trei sisteme sunt conectate direct cu centrii cerebrali la un capat iar la celalalt cu organe si tesuturi din corp. Functionarea celor trei sisteme si a organismului fizic este coordonata de catre psyche (acceptat ca unitatea dintre mintea rationala si suflet) prin intermediul creierului.

Se considera in prezent ca in jur de 85 % din afectiunile celor care se prezinta la cabinetele medicale sunt cauzate de diferite forme de stress. Restul ar fi cauzate de traumatisme, epidemii, agresiuni toxice (radiatii, deseuri chimice, alimente de sinteza, medicatie de sinteza in exces). Chiar si in aceste stuatii este demonstrat ca stressul agraveaza boala. Stressul cronic este incriminat ca factor cauzal sau favorizant al din ce in ce mai multor patologii. Medicina psihosomatica identifica daca afectiunile din planul fizic sunt cauzate de fenomene din planul psihemotional si in ce mod ar putea fi acestea rezolvate. Scopul este tratamentul cauzei bolilor. In medicina alopata (europeana) majoritatea tratamentelor se adreseaza efectelor, pacientul fiind nevoit sa se reintoarca la medic de fiecare data cand boala recidiveaza. Tratmentul integrativ are ca scop tratamentul cauzelor. Una dintre modalitatile terapeutice este psihoterapia.
 
Programare